Πριμαρόλια: Η μαύρη σταφίδα στο μικροσκόπιο! (φωτο)

Πρωτομαγιά στην Αιγιάλεια με τον Βρετανό καλλιτέχνη Rob Kesseler και την εικαστικό Αγαλίς Μάνεση (Agalis Manessi), με αντικείμενο τη μαύρη σταφίδα και τα Πριμαρόλια.

Προσκεκλημένοι και φιλοξενούμενοι του φορέα «Πριμαρόλια ΑΜΚΕ», οι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορες πτυχές της περιοχής, των αξιοθέατων και της ιστορίας της, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού της μαύρης σταφίδας, ενός προϊόντος διαχρονικά πολύτιμου για τους δύο λαούς, Έλληνες και Άγγλους.

Ο Rob Kesseler είναι Καθηγητής στο Central Saint Martins στο University of the Arts του Λονδίνου και έχει διατελέσει συνεργάτης και μέλος της Royal Society of Arts, Nesta Fellow στο Royal Botanic Gardens (Kew Gardens) και της Royal Microscopical Society (UK). Είναι αναγνωρισμένος καλλιτέχνης με εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί στην Αγγλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια το έργο του ακροβατεί μεταξύ τέχνης και επιστήμης, διακρίνεται δε για τη δημιουργία εκπληκτικών εικόνων μέσα από μικροσκόπιο, καθώς χρησιμοποιεί τα φυτά, τους σπόρους και τη γύρη ως πηγή έμπνευσης. Η Αγαλίς Μάνεση, με καταγωγή από την Κέρκυρα και με σπουδές στο Λονδίνο όπου ζει και δημιουργεί, βασίζει την πρακτική της στην εύθραυστη τέχνη της κεραμικής και έχει εκθέσει πολλές φορές το έργο της σε Αγγλία και Ελλάδα.

Πριμαρόλια: Η μαύρη σταφίδα στο μικροσκόπιο! (φωτο)

Παραλία Αιγίου, σταφιδαποθήκες, Χαρτοποιία, Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, Μονή Ταξιαρχών, Λάκκα, Γρηγόρι, Μυρόβρυση, Άνω Ζήρια, περιβόλια και αμπελώνες. Οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν τόσο από την ποικιλομορφία του εδάφους και της γεωγραφίας, όσο και από τον αγροτικό πλούτο και τη χλωρίδα της Αιγιάλειας. Η επίσκεψη αποτέλεσε γι’ αυτούς πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία έργων με αφορμή τη σταφίδα. Υποσχέθηκαν να μας επισκεφτούν και πάλι εντός των επόμενων μηνών για την παρουσίαση των έργων τους και τη συμμετοχή τους σε καλλιτεχνικές δράσεις τις οποίες σχεδιάζει ο φορέας «Πριμαρόλια», δημιουργώντας έτσι μια διακαλλιτεχνική και επιστημονική γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας.

Ο μη κερδοσκοπικός φορέας «Πριμαρόλια» στοχεύει στην αφύπνιση της σταφιδικής συνείδησης των περιοχών παραγωγής, ερευνώντας και αναδεικνύοντας το πολυσχιδές παρελθόν της μαύρης σταφίδας. Σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και διερευνά συνεργασίες εντός και εκτός χώρας ως προς το ιστορικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και διατροφικό απόθεμα της σταφίδας. Βασικό εργαλείο του η εξερεύνηση των δρόμων και των λιμανιών της μαύρης σταφίδας, συνεχίζοντας το οδοιπορικό που ξεκίνησε με την επίσκεψη στην Οδησσό τον περασμένο Απρίλη. Ο σχεδιασμός του φορέα προβλέπει μια σειρά δράσεων για το 2019, με πρωτότυπες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις και συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και καλλιτεχνών.

Πριμαρόλια: Η μαύρη σταφίδα στο μικροσκόπιο! (φωτο) Πριμαρόλια: Η μαύρη σταφίδα στο μικροσκόπιο! (φωτο) Πριμαρόλια: Η μαύρη σταφίδα στο μικροσκόπιο! (φωτο) Πριμαρόλια: Η μαύρη σταφίδα στο μικροσκόπιο! (φωτο)


Πηγή