Σεισμός στην Ανδραβίδα: “Ρωγμή” στην ψυχραιμία των κατοίκων – Καθησυχαστικός ο Ευθ. Λέκκας

Η ψυχραιμία των Ανδραβιδαίων δοκιμάζεται και σε κάποια σημεία έχει υποστεί «ρωγμές». Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις εδώ και δύο μήνες και οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε κτίρια της περιοχής, καθώς και σε σχολεία, «ξεχείλισαν το ποτήρι».

Ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης ζητά να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρος ο δήμος αφού οι ζημιές δεν περιορίζονται μόνο στην Ανδραβίδα.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης με τη συμμετοχή και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα, ενώ ο σεισμολόγος κ. Ευθύμης Λέκκας έκανε ενημέρωση. Σε κάποιους κατοίκους των οποίων θα σπίτια υπέστησαν ζημιές δόθηκαν σκηνές.

Ανήμερα του Αγ. Κωνσταντίνου

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Κωνσταντίνου, πολιούχου της πόλης και δύο λεπτά πριν τις 12 χθες το μεσημέρι σεισμός 4,4 ρίχτερ συνοδευόμενος από την γνωστή βοή, κάνει την επίσκεψή του στην Ανδραβίδα και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι επιφανειακός και το έδαφος σείεται για μερικά δευτερόλεπτα. Αρκετοί κάτοικοι πετάγονται έξω από τα σπίτια και τα καταστήματα. Σε super market πέφτουν από τα ράφια προϊόντα, σε παλιά σπίτια δημιουργούνται ρωγμές, «σκίζονται» σοβάδες και ο κόσμος ανήσυχος συγκεντρώνεται στην πλατεία, στην σκιά της Αγίας Σοφίας.

Σεισμός στην Ανδραβίδα: Το βίντεο από την στιγμή του σεισμού

Σεισμός στην Ανδραβίδα: Το βίντεο από την στιγμή του σεισμού

Σεισμός στην Ανδραβίδα: Κλειστά τα σχολεία στους δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πηνειού και Ήλιδας

Σεισμός στην Ανδραβίδα: Κλειστά τα σχολεία στους δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πηνειού και Ήλιδας

Ζημιές σε δύο σχολεία

Σήμερα τον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης θα συνδράμει η Περιφερειακή ενότητα Ηλείας με τρεις μηχανικούς οι οποίοι θα γράψουν τις εκθέσεις αυτοψίας για τα σπίτια εκείνα των οποίων οι κάτοικοι έχουν κάνει αιτήσεις.

Το πέτρινο τμήμα του δημοτικού σχολείου έχει υποστεί ζημιές και ως το τέλος της σχολικής χρονιάς θα τεθεί εκτός λειτουργίας. Τα έξι εκλογικά τμήματα θα μεταφερθούν από το δημοτικό σε άλλο κατάλληλο οίκημα. Επίσης μηχανικοί της ΚτΥΠ ΑΕ με τεχνικό του δήμου που διενήργησαν έλεγχο στο Γυμνάσιο Νεοχωρίου διαπίστωσαν σοβαρές ζημιές.

Ζημιές στο ΑΤ στα Λεχαινά

Ζημιές έχει υποστεί και το κτίριο του ΑΤ Ανδραβίδας Κυλλήνης στα Λεχαινά που στεγάζεται στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας. Το κτίριο θα ελεγχθεί αύριο και αν κριθεί απαραίτητο το ΑΤ σύμφωνα με πληροφορίες ίσως μεταφερθεί στο Δημαρχείο της Ανδραβίδας.

Καθησυχαστικός ο Λέκκας

Καθησυχαστικός ήταν ο διευθυντής του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έγινε χθες το απόγευμα το έκτακτο συντονιστικό στην Ανδραβίδα παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Απ. Κατσιφάρα, του αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Γεωργιόπουλου και του δημάρχου κ. Ναμπίλ Μοράντ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι είναι πολύ πιθανόν ο σεισμός να αποσβεστεί τις επόμενες μέρες ενώ υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός 5 ρίχτερ που όμως δεν θα είναι ανησυχητικός αφού οι υποδομές στο δήμο είναι πολύ καλές.

Στήνονται σκηνές

Επιχειρησιακό Κέντρο στήθηκε στην Ανδραβίδα ενώ η Πολιτική Προστασία της Πάτρας έστειλε σκηνές οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από κατοίκους τα σπίτια των όποίων έχουν υποστεί ζημιές. Σήμερα θα έρθει κλιμάκιο από τη Γενική Διεύθυνση Αθηνών για αυτοψίες σε όλα τα σπίτια. Να σημειωθεί ότι υπάρχει άριστη συνεργασία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Αστυνομίας.

Τι λένε οι κάτοικοι

Σινάνος Αλέξιος, κάτοικος Ανδραβίδας: «Η ζημιά στο σπίτι μας από το σεισμό πρέπει να είναι ολοκληρωτική. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει στον επόμενο σεισμό. Δύο μήνες τώρα το έδαφος «χορεύει» και δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί το επόμενο λεπτό…Πόση ψυχραιμία να κάνουμε; »

Κοτσάφτη Πατρούλα, υπεύθυνη καταστήματος super market: «Ο σεισμός ήταν δυνατός με βοή και είχε διάρκεια. Στο μαγαζί ήταν πελάτες, οι οποίοι βγήκαν με ηρεμία στο δρόμο. Παράλληλα άρχισαν να πέφτουν τα προιόντα από τα ράφια. Βλέπετε τι έχει γίνει… Ως πότε θα συνεχισθεί αυτή η κατάσταση; Πόση υπομονή ακόμη;»

Βάσω Καραλάγα, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: «Η Ανδραβίδα μας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Σήμερα άλλη μια ισχυρή δόνηση ήρθε και παρέλυσε την αγορά. Καταστήματα super market, υαλικών και δώρων, έπαθαν ζημιές. Πρέπει επιτέλους να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το τι συμβαίνει. Ναι είμαστε σεισμογενής περιοχή, έχουμε μάθει να ζούμε με τους σεισμούς, αλλά δύο μήνες τώρα, δονήσεις κάθε μέρα , κάθε μισή ώρα, είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει. Η ψυχραιμία μας δοκιμάζεται…»

Κοτσάφτης Αλκιβιάδης, κάτοικος Ανδραβίδας: «Δύο μήνες τώρα η Ανδραβίδα δοκιμάζεται και μαζί δοκιμάζονται και τα νεύρα μας. Οι ζημιές στα παλιά σπίτια είναι μεγάλες και τα σπίτια αυτά είναι επικίνδυνα. Θέλουμε να υπάρχει ενημέρωση, επιστημονική εξήγηση για το τι συμβαίνει.»


Πηγή