Σπύρος Μυλωνάς:«’Εχουμε σχέδιο για το αύριο της Δυτικής Αχαΐας»


Το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής στο Δήμο Δυτικής Αχαίας ήταν μια επιβράβευση για το συνδυασμό του Σπύρου Μυλωνά που κατέλαβε την πρώτη θέση με 9.166 ψήφους, ποσοστό 45,03% και δώδεκα έδρες.

Αν όμως την περασμένη Κυριακή διαμορφώθηκε οριστικά η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, απομένει για την προσεχή Κυριακή ανάδειξη του Δημάρχου Δυτικής Αχαϊας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η αναμέτρηση είναι μεταξύ του Σπύρου Μυλωνά και του Χρήστου Νικολάου. Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Μυλωνάς έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» και στον Δημήτρη Αβραμίδη.

-Ποιο είναι για εσάς, κύριε Μυλωνά, το δίλημμα του δεύτερου γύρου;

«Δεν είναι μόνο για εμένα, είναι για όλους. Το σύνολο των δημοτικών συμβούλων και η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίστηκαν από το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής. Απομένει πλέον η ανάδειξη του Δημάρχου. Συνεπώς οι δημότες καλούνται τώρα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, σε δύο υποψηφίους. Να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί του Δήμου τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα;

«Παρουσίασαμε ένα πλήρες πρόγραμμα. Προχωράμε με σχέδιο για τη χρήση των δύο φραγμάτων, του Πείρου και Πηνειού. Για την αγροτική οδοποιία. Για την αστική ανάπλαση της Αχαγιάς και το άνοιγμα των δρόμων προς την παραλία. Για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το εργοστάσιο στου Φλόκα. Για τα αστικά λύματα και το βιολογικό καθαρισμό. Ξεκαθαρίσαμε ότι θα κοπούν με το μαχαίρι οι απ’ευθείας αναθέσεις σε δημοτικούς παράγοντες και συγγενείς τους. Δεσμευτήκαμε για διαφάνεια και ισονομία. Δεσμευτήκαμε για ένα Δήμο, ανοιχτό που θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους δημότες. Τα αναφέρω ενδεικτικά και σε τίτλους αλλά το ουσιώδες είναι ότι παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο δράσης του Δήμου. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο απερχόμενος δεν διατύπωσε μήτε μια πρόταση για οποιοδήποτε πρόβλημα του Δήμου, ούτε μια παρατήρηση πάνω στο δικό μας σχέδιο».

-Πρωτεύσατε στον πρώτο γύρο των εκλογών. Αρκεί αυτό για το δεύτερο γύρο;

«Το προβάδισμα στον πρώτο γύρο έχει ασφαλώς τη σημασία του. Ωστόσο δεν αρκεί για να προεξοφλήσουμε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Υπάρχουν δεδομένα που διαφοροποιούν τις εκλογικές επιλογές των ψηφοφόρων. Στον πρώτο γύρο παίζουν ρόλο οι υποψήφιοι με τον κύκλο των γνωριμιών, των οικογενειακών, επαγγελματικών και προσωπικών σχέσεων, στοιχεία που λειτουργούν σε μικρότερο βαθμό στο δεύτερο γύρο. Ως εκ τούτου, ξεκινάω μεν από όσους και όσες μας ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, αλλά επί της ουσίας απευθύνομαι στο σύνολο των ψηφοφόρων».

-Κύριε Μυλωνά, η παράταξή σας κατέκτησε 12 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο που έχει συνολικά 27 θέσεις. Που και πως θα αναζητήσετε τους δύο συμβούλους που σας λείπουν για να αποκτήσετε την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο;

«Νομίζω πως αυτή είναι μια ερώτηση για τη Δευτέρα το πρωί κι όχι για σήμερα. Αλλά μπορώ από τώρα να σας πω τη γενική μου προσέγγιση. Έχουμε ένα πρόγραμμα. Με βάση αυτό θα αναζητήσουμε συμφωνίες και συγκλίσεις. Με ενδιαφέρει η επίτευξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων, χωρίς εκ προοιμίου αποκλεισμούς. Οφείλω όμως να είμαι ξεκάθαρος εκ των προτέρων. Δεν πρόκειται να μπω σε λογικές συναλλαγών, διανομής αξιωμάτων και κρυφών συμφωνιών. Οτιδήποτε προκύψει, θα γίνει σε συνθήκες προγραμματικής συμφωνίας και πλήρους διαφάνειας. Στη δική μας δημοτική θητεία δεν θα υπάρχουν κρυμμένα μυστικά και αδιαφανείς διαδρομές».

-Τι θα λέγατε σε ένα ψηφοφόρο, και μάλιστα σε ένα ψηφόρο που δεν σας ψήφισε την προηγούμενη Κυριακή;

«Θα του ζητήσω πρώτα απ’ όλα να σκεφτεί. Έχει μπροστά του δύο επιλογές. Καλείται να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί στο Δήμο από τη θέση του Δημάρχου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα ζητήσω από αυτόν τον ψηφοφόρο να σταθμίσει τις δύο επιλογές του με προσοχή. Να μας κρίνει, να μας συγκρίνει, να αναρωτηθεί ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος Δήμαρχος. Δεν σας κρύβω ότι αντιμετωπίζω με αισοδοξία αυτήν τη διαδικασία, επειδή εμπιστεύομαι την κρίση των συμπολιτών που κατά βάθος ξέρουν καλά ποιόν και γιατί πρέπει να επιλέξουν».

-Προφανώς εννοείτε τον εαυτόν σας…

«Πράγματι, αυτό εννοώ αλλά θα πρέπει να προσθέσω και κάτι ακόμα. Δεν ζητώ απλώς να με ψηφίσουν οι συμπολίτες. Θα ήθελα κάτι περισσότερο. Οι εκλογές δεν μια κούρσα που όλα τελειώνουν την Κυριακή το βράδυ. Θα πρόσθετα μάλιστα ότι την Κυριακή το βράδυ όλα αρχίζουν. Γι’ αυτό κι επιμένω στο σχέδιό μας για το αύριο του Δήμου, για όλα όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου ο Δήμος μας να φύγει μπροστά. Αυτό που ζητάω από τους συνδημότες είναι να βαδίσουμε όλοι μαζί τα επόμενα χρόνια, να εργαστούμε από κοινού με όραμα, ρεαλισμό και σχέδιο. Μας αξίζει κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που ζήσαμε την τελευταία τετραετία. Εκφράζω δε τη βεβαιότητα ότι αυτό που λέω απηχεί τις διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνδημοτών».


Πηγή