Σωτηρία Τσούλη : Tα περισσότερα χωριά της Δυτικής Αχαΐας δεν έχουν τα αυτονόητα

Για την απόφασή της να είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις προσεχείς εκλογές με την παράταξη “Οραμα για τη Δυτική Αχαΐα” του Σπύρου Μυλωνά μας μιλά η κ. Σωτηρία Τσούλη. Η κ. Τσούλη τονίζει ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε δεν υπάρχουν περιθώρια οπισθοδρόμησης επισημαίνοντας ότι οφείλουμε να προστατέψουμε τον τόπο μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γι’ αυτόν.

Ως γνωστόν, δεν κατάγεστε από Αλισσό, επιλέξατε όμως, και αυτό έχει τη βαρύτητα του, να είναι ο Αλισσός η μόνιμη κατοικία σου εδώ και χρόνια. Γιατί;

Πολλές φορές οι επιλογές μας σχετίζονται κι από άλλους παράγοντες. Αυτή μου η επιλογή να μένω μόνιμα στον Αλισσό, ήταν καθαρά δική μου και χαίρομαι γι’ αυτό. Τον τόπο καταρχάς τον ερωτεύτηκα. Ερωτεύτηκα το τοπίο. Τη θάλασσα, το πράσινο, τον καθαρό αέρα, δέθηκα κι αγάπησα τους τους ανθρώπους του. Αισθάνομαι Αλισσιώτισα και πονάω αυτόν τον τόπο σαν να γεννήθηκα εδώ.

Είστε πολιτικός μηχανικός ενώ διατηρείτε και οικογενειακή επιχείρηση εστίασης. Η κρίση έχει επηρεάσει τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες;

Είμαι πολιτικός μηχανικός και διατηρούμε με τον σύζυγό μου και την οικογενειακή επιχείρηση εστίασης «Παραδοσιακό καφε-μεζεδοπωλείο ΑΝΩ Αλισσός». Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους μας και ειδικά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, την μικρή και την μικρομεσαία τάξη και επιχείρηση .Και ο τομέας της οικοδομής και ο τομέας της εστίασης υποφέρει. Δεδομένης της κατάστασης δεν έχουμε την πολυτέλεια να μένουμε σε στάση αναμονής. Οφείλουμε να ψάχνουμε νέες ιδέες και λύσεις που θα μας δώσουν ανάσες οικονομικές και δύναμη για να σταθούμε και να προχωρήσουμε. Άλλωστε προσωπικά ήμουν πάντα ανήσυχο πνεύμα, δεν εφησύχαζα, αυτό που προσέθετε και μου προσθέτει ζωτικότητα.

Θα είστε υποψήφια με την παράταξη “Όραμα για τη δυτική Αχαΐα” στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για τη δημοτική ενότητα Δύμης .Τι σας ώθησε να πάρετε την απόφαση αυτή;

Ζούμε ίσως σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Δυτικής Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας. Ένα μέρος με φυσική ομορφιά που απλώνεται εμπρός μας σαν πίνακας ζωγραφικής. Αυτό το μέρος πρέπει να το φροντίζουμε, να το κάνουμε καλύτερο από πλευράς των απαραίτητων υποδομών, ώστε εμείς οι κάτοικοί και οι επισκέπτες μας, να απολαμβάνουν όλα όσα δικαιούνται. Και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη προβλήματα που αφορούν στα αυτονόητα και τα οποία δεν λύθηκαν ακόμη.

Να πιω νερό από το δίκτυο θα είναι καθαρό; Να κολυμπήσω στη παραλία του Αλισσού θα είναι καθαρή η θάλασσα ή πρέπει να κάνω 30 χλμ δρόμο για να βρω άλλες παραλίες καθαρές; Να βγάλω τα σκουπίδια, θα περάσει το απορριμματοφόρο; Να εμπιστευτώ τις παιδικές χαρές που δεν είναι πιστοποιημένες και σύγχρονες; Να περπατήσω βράδυ ή δεν θα έχει δημοτικό φωτισμό γιατί θα έχει καεί η λάμπα και δεν θα έχει κανείς αρμόδιος φροντίσει να την αλλάξει;

Αν μάλιστα σε αυτά τα καθημερινά, προστεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνδημότες μας σε άλλες περιοχές της περιοχής μας, όπως π.χ. έλλειψη αποχετευτικού δικτύου, έλλειψη ασφαλτοστρώσεων κλπ μέχρι την έλλειψη κοινωνικών δομών που θα προσφέρουν στήριξη και αλληλεγγύη σε δημότες που έχουν ανάγκη, τότε διαπιστώνουμε ότι είναι μια σειρά πολλών ζητημάτων που δεν έχουν βελτιωθεί ή δεν έχουν επιλυθεί ως τώρα από την απερχόμενη δημοτική αρχή και χρειάζεται να τα δούμε και να τα αντιμετωπίσουμε με συνέπεια, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Τα αυτονόητα παραμένουν ζητούμενα δυστυχώς. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που με έκανε να θέσω την υποψηφιότητά μου. Θεωρώ αδιανόητο, θα είναι καταστροφικό το να συνεχιστεί αυτή η εγκατάλειψη των χωριών μας στην τύχη τους και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι για να μην επιτρέψουμε να συνεχίζεται αυτό.

Γιατί με το Σπύρο Μυλωνά?

Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή την πρόσκληση του Σπύρου Μυλωνά να συμμετάσχω ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για τη Δημοτική ενότητα Δύμης με την παράταξή του «Όραμα για την Δυτική Αχαΐα». Αποδέχτηκα την πρόταση του γιατί τον διακρίνει η ειλικρίνεια και η διάθεση να προσφέρει και να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Οι θέσεις της παράταξης είναι κοντά στο δικό μου αξιακό σύστημα και με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς τον τόπο που κατοικώ και τους πολίτες του συσστρατεύομαι με διάθεση για δουλειά ώστε να εξασφαλίσουμε στον τόπο μας όλα εκείνα που οι συνδημότες μας δικαιούνται να έχουν καθημερινά.

Ποιο το όραμά σας για το τόπο σας;

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα χωριά του δεν έχουν τα αυτονόητα, θα πρέπει η δουλειά να ξεκινήσει από αυτά. Χαρακτηριστικά αναφέρω τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, την καθαριότητα, παιδικές χαρές σύγχρονες με οικολογικά υλικά και πιστοποιημένες για να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά μας, τους σωστούς δομικά δρόμους ώστε να μπορούν οι πολίτες να έχουν ασφαλή πρόσβαση στις αγροτικές δουλειές τους.
Στα πιο σοβαρά ζητήματα, πρέπει να μεριμνήσουμε για τον βιολογικό καθαρισμό ώστε οι παραλίες μας να γίνουν καθαρές και ξανά επισκέψιμες. Ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου που θα καλύπτει και το τελευταίο σπίτι στην περιοχή. Οφείλουμε να μελετήσουμε το θέμα του ΧΥΤΑ και της διαχείρισης των απορριμμάτων, για να μην καταλήξουμε να γίνει η περιοχή μας χωματερή όλου του νομού.

Η προστασία και η φροντίδα του περιβάλλοντος να είναι στην πρώτη γραμμή των δράσεών μας. Το νερό από το φράγμα του Πείρου είναι ένα άλλο μείζον ζήτημα και για το πώς θα φθάσει σε όλο το Δήμο και πώς δεν θα το χρεωθούν οι δημότες.

Παράλληλα οφείλουμε να δημιουργήσουμε και να λειτουργήσουμε τις κοινωνικές δομές που είναι αναγκαίες για να προσφέρουν στήριξη σε αδύναμες ομάδες του τοπικού πληθυσμού. Να φροντίσουμε για την Υγεία των δημοτών μας με ίδρυση Δημοτικών Ιατρείων. Να δώσουμε κίνητρα, στο βαθμό που ως Δήμος έχουμε την δυνατότητα, για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς. Να στηρίξουμε τους αγρότες μας, τόσο στην παραγωγή όσο και στην διάθεση των προϊόντων. Να αναπτύξουμε ως Δήμος πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες για να δώσουμε δημιουργική διέξοδο στους κατοίκους και ειδικά στους νέους μας. Να ασχοληθούμε και μάλιστα σοβαρά με την διαχείριση των μη δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Να προβούμε σε μια σειρά άλλες παρεμβάσεις που θα αναδείξουν τον τόπο μας και θα τον κάνουν σημείο προορισμού από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε δεν υπάρχουν περιθώρια οπισθοδρόμησης. Οφείλουμε να προστατέψουμε τον τόπο μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γι’ αυτόν.


Πηγή