Το Δίκτυο Φορέων ζητά από τους υποψήφιους Δημάρχους Πάτρας να τοποθετηθούν στο θέμα της εφαρμογής της νομοθεσί […]

Το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα απέστειλε την παρακάτω επιστολή στους υποψήφιους Δημάρχους Πάτρας ζητώντας τους να τοποθετηθούν στο τι πρόκειται να πράξουν ως Δημοτική Αρχή στο θέμα της εφαρμογής της νομοθεσίας περί καπνίσματος σε δημόσιους χώρους στην περιοχή αρμοδιότητάς τους.

Προς υποψήφιους Δημάρχους Πάτρας

Αξιότιμε κύριε υποψήφιε δήμαρχε

Το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα με έδρα την Πάτρα συστάθηκε εξαιτίας της μη εφαρμογής της νομοθεσίας σχετικά με το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Έχει στόχο την πίεση προς όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την τήρηση του νόμου με σκοπό την πλήρη εφαρμογή του αλλά και την ενημέρωση των πολιτών για τις σοβαρές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος.

Πιστεύουμε ότι κύρια προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους. Βασική προϋπόθεση για αυτά είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ενός νόμου του Ελληνικού κράτους που καταπατείται συστηματικά!

Σύμφωνα με το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, την ευθύνη ελέγχου και την επιβολή προστίμων έχουν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, η Δημοτική Αστυνομία και η ΕΛΑΣ υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΚΑΠΑ Research το ποσοστό των καπνιστών στη χώρα μας μειώθηκε στο 27,1%. Στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται ότι σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες πιστεύουν ότι η πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου. Αντίστοιχα, ευθύνη και στις δημοτικές αρχές δίνουν οι Έλληνες, με το 85,2% να δηλώνει ότι ο δήμαρχος και οι αρχές της περιοχής τους δε συνέβαλαν στην τήρηση του νόμου για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Σε αρκετές πόλεις της χώρας μας έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες -με πολύ καλά αποτελέσματα στην εφαρμογή του νόμου, μετά από βούληση και κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής- όπως σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας με επαναπροσδιορισμό του τρόπου λειτουργίας και παρέμβασης της, με ενημερώσεις, συνεχείς ελέγχους και επιβολή προστίμων.

Ως Δίκτυο και με αφορμή τη διάθεσή σας να προσφέρετε στα κοινά και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των διαβιούντων αλλά και των επισκεπτών στο Δήμο Πατρέων από τη θέση του πρώτου πολίτη της πόλης θα θέλαμε να μας απαντήσετε στα κάτωθι:

· Ποια είναι η θέση σας απέναντι στο παθητικό κάπνισμα;

· Σα νέος δήμαρχος σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου;

· Είναι στις προθέσεις σας η σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας που κατά τον νόμο έχει αρμοδιότητες παρέμβασης στο εν λόγω θέμα;

· Θεωρείτε πως μπορείτε να συμβάλλετε στην επίλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος;

Θα παρακαλούσαμε η απάντησή σας να μην αναλωθεί σε ευχολόγια ή τι θα μπορούσε γενικά η πολιτεία να κάνει. Θέλουμε να μας απαντήσετε ξεκάθαρα, εάν αναλάβετε τη Δημοτική Αρχή, τι προτίθεστε να πράξετε σε σχέση με την εφαρμογή του σχετικού νόμου, ώστε με τη σειρά μας να ενημερώσουμε τα μέλη και τους χιλιάδες φίλους/λες των συλλόγων του Δικτύου μας.

Το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα είναι πρόθυμο να σας βοηθήσει σε κάθε ενέργεια που θα κάνετε για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και την εφαρμογή του νόμου.

Με εκτίμηση

Για το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα

Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας

Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ για έναν άλλο τρόπο ζωής»

Οικολογική Κίνηση Πάτρας

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ (Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού)

Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας

Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας

Πολίτες Πάτρας Εν Δράσει

Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας

Κέντρο Πρόληψης ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    9 Μαΐου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία