Το παράδειγμα της Mega Yacht του ΟΛΠΑ που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Πάτρα!

Το παράδειγμα της Mega Yacht του ΟΛΠΑ που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Πάτρα! Το παράδειγμα της Mega Yacht του ΟΛΠΑ που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Πάτρα!

Η Πάτρα έχει τη δυναμική για να πετύχει πολλά πράγματα στον θαλάσσιο τουρισμό. Αυτό είναι γνωστό.

Το βασικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση είναι η πορεία της SaMMY και η απόφαση της πριν από μερικά χρόνια να ξεκινήσει αυτή την ολοένα και ανερχόμενη διαδρομή της από την Πάτρα, έχοντας σαν στόχο να κατακτήσει τις μαρίνες της χώρας, αλλά και της Μεσογείου.

Η συνεργασία που έχει με τον ΟΛΠΑ, υποστηρίζοντας τεχνολογικά τη διαχείριση του χώρου ελλιμενισμού για Mega Yachts, στην ανατολική πλευρά του παλαιού λιμανιού, ανέδειξε την δυναμική αυτή που μπορεί να αποκτήσει η αχαϊκή πρωτεύουσα σε αυτό το αναπτυσσόμενο κομμάτι του τουρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα γιοτ που βλέπαμε το περασμένο καλοκαίρι να σταθμεύουν στον μώλο της Αγίου Νικολάου ήταν εκεί επειδή οι περισσότερες θέσεις του χώρου ελλιμενισμού του ΟΛΠΑ, ήταν κρατημένες από άλλα σκάφη που είχαν έρθει και αυτά στην Πάτρα. Τα στοιχεία μιλούν για τριπλασιασμό των σκαφών στo χώρο ελλιμενισμού των Mega Yachts του ΟΛΠΑ την τελευταία χρονιά.

Ο χώρος αυτός είναι σε θέση να φιλοξενήσει 17 σκάφη, ενώ άλλες 13 θέσεις υπάρχουν και στο χώρο του παλαιού λιμανιού, στον μόλο της Αγίου Νικολάου. Τα διερχόμενα σκάφη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς είχαν κατά μέσο όρο μήκος 22 μέτρα, ενώ το διάστημα που παρέμειναν στην Πάτρα ήταν δύο με τρεις ημέρες.

Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την Ελλάδα ή καλύτερα είχαν ελληνικές σημαίες, ένα μεγάλο ποσοστό τους Αγγλικές, ενώ υπάρχουν σκάφη που φτάνουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα με προέλευση από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Παρόλο που η Πάτρα παραμένει μία πόλη χωρίς υποδομές, εμφανίζει μία ανοδική πορεία, κάτι που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της start up αυτής εταιρείας.

Το παράδειγμα της Mega Yacht του ΟΛΠΑ που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Πάτρα!

"Οι τάσεις είναι σαφώς ανοδικές και δείχνουν τι θα μπορούσε να είχε πετύχει η Πάτρα αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά και είχε τις αντίστοιχες υποδομές που έχουν άλλες πόλεις" τονίζει ο CEO & CO-Fοunder του SaΜΜΥ Γιάννης Κωστόπουλος.

Η ανοδική αυτή τάση παρουσιάζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που είναι σε ένα μεγάλο βαθμό φυσιολογικό και συμβαίνει και σε άλλες μαρίνες ή τουριστικά λιμάνια της χώρας. Η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα και το φετινό καλοκαίρι.

Πάτρα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να της είχαν δώσει σημαντική ώθηση στο ζήτημα του θαλάσσιου τουρισμού και στην προσέλευση σκαφών αναψυχής, αν τα είχε αξιοποιήσει καλύτερα" τονίζει ο κ. Κωστόπουλος.

"Οι υποδομές για την υποδοχή και των ελλιμενισμό των σκαφών είναι αρκετά κοντά στο κέντρο και στην αγορά της πόλης, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο και δεν το έχουν άλλες πόλεις.

Παράλληλα η Πάτρα, βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο ανάμεσα στις μεγάλες μαρίνες που υπάρχουν στην Αττική που ελλιμενίζονται τα περισσότερα σκάφη στην Ελλάδα, αλλά και το Ιόνιο που αποτελεί έναν από τους top προορισμούς του κόσμου για τα σκάφη αναψυχής".

Το παράδειγμα της Mega Yacht του ΟΛΠΑ που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Πάτρα!

Η μεγάλη όμως αδυναμία της Πάτρας πάνω στο θέμα της προσέλευσης μεγάλων σκαφών έχει να κάνει με τις υποδομές της. Ακόμα και στην μαρίνα του ΟΛΠΑ δεν υπάρχει η δυνατότητα για παροχή wifi σύνδεσης, δεν υπάρχουν τουαλέτες και βασικές υπηρεσίες που είναι σχεδόν αυτονόητες σε άλλα τουριστικά λιμάνια και μαρίνες.

Παρόλα αυτά χάρη στις προσπάθειες του ΟΛΠΑ τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε μία σημαντική αύξηση στην πόλη. Με βάση όμως την δυναμική που θα μπορούσε να είχε η Πάτρα στον θαλάσσιο τουρισμό, εφόσον βελτίωνε τις υποδομές της, βρισκόμαστε αρκετά πίσω.

H SaMMY ως εταιρεία έχει δύο βασικούς πυλώνες με τους οποίους ασχολείται. Το ένα κομμάτι της αφορά τις κρατήσεις (booking) θέσεων ελλιμενισμού σκαφών σε μαρίνες και τουριστικού λιμένες. Ήδη συνεργάζεται με 30 σημεία σε όλη την Ελλάδα και στόχος της είναι η επέκταση στο εξωτερικό, έχοντας κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το άλλο κομμάτι της αφορά την υποστήριξη και την διαχείριση μαρίνων, με γνώμονα την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της. Από εδώ προκύπτει η συνεργασία της με τον ΟΛΠΑ, ενώ έχει παρουσία σε ακόμα δέκα σημεία της Δυτικής Ελλάδος και του Ιονίου. Οι άνθρωποι της είναι σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με παρόμοιες εταιρείες του εξωτερικού, με στόχο την συνεχή εξέλιξη της, αλλά και την αναβάθμιση της τεχνογνωσίας της.

Το παράδειγμα της Mega Yacht του ΟΛΠΑ που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Πάτρα!

Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση διοργανώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο το 1o workshop διαχείρισης μαρίνων και τουριστικών λιμένων με χρήση των νέων τεχνολογιών, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις με εταιρείες και φορείς του χώρου.

Στο κάλεσμα της εταιρίας συμμετείχαν σημαντικοί φορείς τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό (Οργανισμός Λιμένος Πατρών, Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, Δήμος Δυτικής Αχαΐας κλπ.). Στο workshop εκτός των άλλων αναλύθηκε ο ρόλος που μπορεί να παίξει ο θαλάσσιος τουρισμός και ειδικότερα ο κλάδος του yachting και των μαρίνων στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Σύμφωνα με στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν περίπου 6 εκ. σκάφη αναψυχής, 4.500 μαρίνες με χωρητικότητα 1,75 εκατομμύρια θέσεις ελλιμενισμού, ενώ παράγεται ένας ετήσιος τζίρος της τάξης των 15 δις ευρώ γύρω από το yachting και τις δραστηριότητες των σκαφών αναψυχής, τροφοδοτώντας 303.000 θέσεις εργασίας.

Η Πάτρα από τη στιγμή που αποδεδειγμένα έχει δυνατότητες και δυναμική πάνω στον τομέα αυτό γιατί επιτέλους δεν κάνει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να τις αξιοποιήσει; Ιδού το ερώτημα.

Το παράδειγμα της Mega Yacht του ΟΛΠΑ που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Πάτρα! Το παράδειγμα της Mega Yacht του ΟΛΠΑ που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Πάτρα! Το παράδειγμα της Mega Yacht του ΟΛΠΑ που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Πάτρα!


Πηγή