1919 -2019 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού 19 Μαΐου | Ημέρα Μνήμης

Η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ τιμά τους πρόσφυγες και τις οικογένειες τους εκδίδοντας

Ειδικό Αφιέρωμα στην Ημέρα Μνήμης «Εμείς, οι Πόντιοι της Αχαΐας» με τίτλο εξώφυλλου «έχω χρέος να τα πω».

Μέσα από τις αφηγήσεις των απογόνων της πρώτης γενιάς προσφύγων του Πόντου, η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ αφηγείται την απαρχή ενός συγκλονιστικού ατομικού, οικογενειακού και συλλογικού αγώνα για επιβίωση, δημιουργία, απόκτηση νέας ελπίδας και νέας πατρίδας.

Αχαϊκές οικογένειες με ρίζες πέρα από το Αιγαίο καταθέτουν εμπειρίες, περιγράφουν βιώματα, ανοίγουν σεντούκια και άλμπουμ και μοιράζονται μαζί μας το μικρό οικογενειακό θαύμα, συνθέτοντας μια εποποιία σε μια έκδοση.

Η ειδική έκδοση θα συμπεριληφθεί ως ένθετο στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στο φύλλο του Σαββάτου 18 Μαΐου, την παραμονή της Ημέρας Μνήμης.

Νωρίτερα, την Τετάρτη 15 Μαΐου και ώρα 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίαση της ειδικής έκδοσης σε συνδιοργάνωση με τον Φάρο Ποντίων Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Κωνσταντίνος Μάγνης και τα στελέχη του ποντιακού κινήματος: Αθηνά Ισόγλου και Αμαλία Δημητροπούλου. Μετά την παρουσίαση της έκδοσης ο λόγος θα δοθεί στα μέλη των οικογενειών των απογόνων, που συνέβαλαν σημαντικά με τις αφηγήσεις τους και την διάθεση των αρχείων τους στην ύλη της έκδοσης . Οι οικογένειες που διέθεσαν υλικό είναι οι εξής: Οικ. ΕυΘ. Βασιλειάδη, Οικ. Γ. Βασιλειάδη, Οικ. Σαουλίδου, Οικ. Κ. Καλομενίδη, Οικ. Κ. Παπαδόπουλου, Οικ. Αιχμαλωτίδη, Οικ. Μενδρινού, Οικογένεια Τοξαβίδη, Πρόσφυγες του Απιδεώνα, Ελένη Γεωργοπούλου, Οικ. Καραβασίλη, Οικ. Σ. Ασλανίδη, Οικ. Αποστολίδη, Οικ. Βίδαλη, Οικ. Ισόγλου, Οικ. Καστανίδη, Οικ. Σοϊλεμεζίδη, Οικ. Κακουλίδη, Οικ. Κατσουλίδη, Οικ. Παυλίδη- Κότογλου, Οικ. Κερασίδη, Πρόσφυγες στο Ρίο, Οικ. Κοτζαμανίδη, Οικ. Κοσμίδη.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ – ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    14 Μαΐου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία