6 προτάσεις για την αναβάθμιση της πόλης της Λευκάδας

Ευχαριστώ το «Άρωμα» γιατί με το δημοσίευμα για τον εμβληματικό για την πόλη «Πόντε» ανέδυσε το άρωμα της παλιάς Λευκάδας με το ωραιότερο τοπίο της Πόλης.

Μικρός «μπουρανέλος» είμαι από τα παιδιά του «Μώλου». Μια περιοχή που διέφερε από τις γεμάτες μιζέρια άλλες περιοχές της Πόλης, με το θαυμάσιο τσιμεντοστρωμένο παραθαλάσσιο πεζοδρόμιο, τους όμορφους φανούς με τα ενσωματωμένα παγκάκια, τις σκάλες, τις περίτεχνες μαντεμένιες δέστρες και τα παλιά με τα «ρουλεμάν» πατίνια να διαταράσουν τη γαλήνη του όμορφου τοπίου. Και απέναντι η εμπρεσιονιστική λίμνη των κύκνων, οι μύλοι με τη μνήμη να γυρίζει τα πανέμορφα πανιά τους, οι ανεμοδαρμένες ελιές της Γύρας, το συμβολικό Κάστρο, και ο φλεγόμενος ηλιακός δίσκος να πυρπολεί τον ορίζοντα καθώς βυθίζεται στην απεραντοσύνη του Ιονίου.

Η παλιά φωτογραφία του «Πόντε» έλυσε την παιδική απορία μου όταν έβλεπα τους σκουριασμένους μηχανισμούς, που δεν καταλάβαινα το σύστημα της λειτουργία τους. Από τη φωτογραφία που δημοσιεύσατε κατάλαβα ότι είναι το ίδιο σύστημα που απεικονίζεται σε δύο θαυμάσιους πίνακες του Van Gogh που φιλοτέχνησε όταν βρίσκονταν στην Αρλ της Νότιας Γαλλίας. Η ίδια γέφυρα δεν υπάρχει, αλλά για τουριστικούς λόγους ο δήμαρχος της Αρλ την αποκατέστησε.

Οι δήμαρχοι της Λευκάδας μέχρι σήμερα έδωσαν προτεραιότητα στη δημιουργία βασικών υποδομών της Πόλης, αποχέτευση, ύδρευση, σχέδιο Πόλης, ζεύξη, πεζόδρομοι, μέγαρο διοίκησης, Μαρίνα κλπ. Σήμερα η Πόλη από άποψη υποδομών βρίσκεται σε καλή κατάσταση, όμως είναι φανερό ότι έχει παραμεληθεί η αισθητική της αναβάθμιση.

Η Πόλη έχει μια όμορφη ιδιομορφία, με το παλιό της σχέδιο «ψαροκόκαλο», με ένα θαυμάσιο πλακόστρωτο κεντρικό πεζόδρομο που στολίζουν οι τέσσερις πανέμορφες εκκλησιές και τα σοκάκια να καταλήγουν σε αυτόν. Τα σοκάκια που λειτουργούν σαν αγωγοί του θεϊκού Μαϊστρου που δροσίζει και καθαρίζει την Πόλη. Χαμηλή, βυθισμένη στη θάλασσα, έχει σχήμα χερσονήσου που προσδιορίζουν τα δυο πανέμορφα Κανάλια και το λιμάνι, τη στεφανώνουν οι δυο μικροκυματούσες λιμνοθάλασσες, το Ιβάρι και ο Αυλέμονας, και προστατεύει από τα άγρια κύματα του Ιονίου η διαμαντένια ριζωτή αμμουδιά της Γύρας.

Όμως η Πόλη, παρόλες τις ομορφιές της, έχει πολλά περιθώρια για να βελτιώσει την αισθητική της και την κάνει αντάξια της Πολιτιστικής της Ιστορίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα ήθελα να συνεισφέρω με τις παρακάτω προτάσεις:

Ανθώνας. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η μετακόμιση του νοσοκομείου στο καινούργιο κτίριο πρέπει να επανέλθει ο «Ανθώνας» στην παλιά ωραία κατάσταση. Ο παλιός «Ανθώνας» υπήρξε το μοναδικό αξιόλογο πάρκο της Πόλης με τα θαυμάσια μαντεμένια κικλιδώματα, τα μεγάλα δέντρα και την πολυγωνική πέτρινη εξέδρα με το Πεντοφάναρο για τις συναυλίες της Φιλαμρονικής.

Παραλία. Χρειάζεται ριζική αναμόρφωση, λειτουργική και αισθητική, όχι ημίμετρα. Να προκυρηχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και να ενοποιηθεί με τον αντιποιητικό χώρο του «Πάρκου των Ποιητών». Να φύγουν τα «κεφαλάκια» και στη θέση τους να τοποθετηθούν νέα έργα αναγνωρισμένων γλυπτών. Ευτυχώς, και υπάρχει ο «Βαλαωρίτης». Όμως έχασε τον παλιό όμορφο στολισμό με τους καταπράσινους κισσούς που τον έζωναν και του έδιναν μια ξεχωριστή ποιητική γοητεία.

Ο «Μώλος». Στο κανάλι του «μώλου» έχει κατασκευαστεί η γνωστή ξύλινη γέφυρα, που παρά την αισθητική της αμφισβήτηση έχει επιβληθεί σαν κατασκευή, αποτελεί το μνημείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και τείνει να καθιερωθεί ως σύμβολο της παραλίας. Πρέπει να κατασκευαστούν δυο ακόμη Γέφυρες στο Κανάλι μέχρι το Δημαρχείο, πιθανόν με μίμηση των Γεφυρών της Βενετίας, στην οποία το Κανάλι και η ιστορία παραπέμπουν. Στην κατάληξή τους, να κατασκευαστούν μέσα στο Ιβάρι δυο ξύλινες σχεδίες με κυματώδεις απολήξεις με κατάλληλους χρωματισμούς. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθεί κάπως και ο δρόμος των εστιατορίων.

Ο «Άγιος Σπυρίδων». Η εκκλησία «Αγίος Σπυρίδων» αποτελεί ένα σύμβολο και στολίδι της Πόλης. Ενσωματωμένη στην όμορφη Πλατεία, δημιουργεί μια αίσθηση ιστορίας, τέχνης και ομορφιάς. Να βρεθεί αμέσως λύση. Αρκετά αφήσαμε να ερημώνεται και να καταρρέει αυτό το θαυμάσιο Μνημείο της Πόλης. Ακολούθως με τη βοήθεια του Υπουργείου, να αποκατασταθεί εξωτερικά και να συντηρηθεί εξωτερικά. Η λύση πρέπει να βρεθεί τώρα, αρκετά με τα δικαστήρια.

Το Κτίριο του ΤΑΟΛ. Ας αφήσουμε τις θεωρίες περί βιομηχανικών μνημείων κλπ. Είναι αποκρουστικό καθώς μπαίνεις στο νησί να σε υποδέχεται το «σκιάχτρο» του ΤΑΟΛ. Να κατεδαφιστεί αμέσως και η περιοχή να γίνει ένα όμορφο πάρκο.

Οδικό Δίκτυο. Να συμπληρωθούν τα τμήματα του Περιφερειακού δρόμου που χρειάζονται επεμβάσεις. Να κατασκευαστεί πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος στο τμήμα του Παραλίμνιου δρόμου Δημαρχείο-Άγιος Ιωάννης και Πόντε-Κάστρο.

Ζητάμε πολλά; Όχι είναι λίγα.

Ντίνος Σολδάτος
Καθηγητής Μαθηματικών
Άγιος Ιωάννης, 06 Μαϊου 2019

Tags:Ντίνος Σολδάτος


Πηγή