Λιτανεία της Παναγίας στον Ποταμό Κέρκυρας.

Θρησκευτικές Εκδηλώσεις Λιτανεία της Παναγίας στον Ποταμό Κέρκυρας.

Το απόγευμα της Κυριακής 2 Ιουνίου 2019πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Δημοσιάνας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου στο προάστιο Ποταμός.

Ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από το θαύμα της Παναγίας, που απήλλαξε την Κέρκυρα από την ανομβρία στα τέλη του 15ου αιώνα, σημείωσε ότι η Θεοτόκος πάντοτε ακούει τις προσευχές, όσων με πίστη καταφεύγουν σε Εκείνη. Η Παναγία μας είναι η Μεσίτρια προς τον φιλάνθρωπο Θεό. Είναι η ικετήριος φωνή ημών των Ορθοδόξων. Και σήμερα την ικετεύουμε, κλίνοντας ευλαβικά γόνυ ενώπιον της θαυματουργού εικόνος Της, να μάς απαλλάξει από την πνευματική ανομβρία, από την εμπαθή κατάσταση και το εκκοσμικευμένο πνεύμα, το οποίο χαρακτηρίζει ως οπισθοδρόμηση την Ορθόδοξη πίστη των Ελλήνων και την αγάπη και τον σεβασμό του λαού μας προς την Εκκλησία του. Έχουν βαλθεί τόσο ξένοι, όσο και ντόπιοι να σβήσουν την πίστη στον Ιησού Χριστό από τις καρδιές μας. Η κιβωτός της σωτηρίας, η Αγία μας Εκκλησία διώκεται και βάλλεται καθημερινά. Το αψευδές στόμα όμως του Κυρίου μάς διαβεβαιώνει ότι “πύλαι ἅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς”. Αλλά και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τονίζει ότι η νοητή ναύς, η Εκκλησία του Χριστού, μπορεί να κλυδωνίζεται, αλλά δεν καταποντίζεται, καθότι έχει αρχηγό και κεφαλή Της τον νικητή του θανάτου, τον Κύριο της Δόξης.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, ότι η λιτάνευση αυτή της Ιεράς εικόνος της Θεομήτορος πραγματοποιείται την πανευφρόσυνη περίοδο της Αναστάσεως του Κυρίου. Ο Χριστός μάς χάρισε, δια της εκ νεκρών Αναστάσεώς Του την αιώνια ζωή και η Παναγία Μητέρα Του με τις θερμές πρεσβείες Της, δώρισε την ζωή, δια του ύδατος, στον λαό της Κέρκυρας.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι οφείλουμε, οπλισμένοι με πίστη στον Αναστάντα Κύριο και ενωμένοι στο πρόσωπο της Παναγίας μας να αντισταθούμε και να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού τις αξίες και τα ιδανικά που μας κληροδότησαν οι πατέρες μας και κράτησαν το Γένος μας ζωντανό, δια μέσου των αιώνων.


Πηγή