Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας: Καλλιεργούν με το… βλέμμα στον Υπουργό!

Προγραμματισμός για τη νέα σεζόν με το βλέμμα στις καιρικές συνθήκες και ταυτόχρονα αναμονή από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των υπηρεσιακών παραγόντων.

Στην παρούσα φάση ολοκληρώνονται οι φυτεύσεις των χωραφιών για την βιομηχανική τομάτα και οι εκτιμήσεις είναι ότι φέτος θα καλλιεργηθούν 10.000 στρέμματα από 9.500 στρέμματα που ήταν πέρυσι, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί οι συμβάσεις με τα εργοστάσια επεξεργασίας τοματοπολτού με τις τιμές να διατηρούνται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ενώ εάν όλα πάνε καλά οι ποσότητες φέτος θα κυμανθούν από 100.000 έως 120.000 τόνους, από 60.000 που ήταν πέρυσι λόγων των καιρικών συνθηκών.

Τα πορίσματα

Η γεωπονική υπηρεσία της Ομάδας Παραγωγών είναι σε επαφή με τους παραγωγούς και τα εργοστάσια και ευχή όλων είναι μέχρι την έναρξη της παράδοσης του προϊόντος να διατηρηθούν καλές οι καιρικές συνθήκες και να μην σημειωθούν τα ίδια προβλήματα με αυτά που έχουν παρουσιαστεί την τελευταία διετία.

Αναφορικά με τα πορίσματα επί των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί για τις αρχικές εκτιμήσεις των γεωπόνων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο προϊόν από τις βροχοπτώσεις τον Ιούνιο του 2018, πολλά εξ αυτών δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ζημιές, γι’ αυτό άλλωστε ορισμένοι παραγωγοί δεν έχουν προχωρήσει φέτος σε καλλιέργεια.

Σχετικά με την Κορινθιακή σταφίδα, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει τις καλλιεργητικές φροντίδες, αν και φέτος έχουν αυξήσει αισθητά τα έξοδά τους αφού λόγω καιρικών συνθηκών έχουν προχωρήσει σε περισσότερα ραντίσματα.

Εκπνέει η προθεσμία

Παράλληλα όμως αναμένεται και η καταβολή της συνδεδεμένης και η Ομάδα Παραγωγών έχει θέσει ως όριο την 15η Ιουνίου, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα συγκαλέσει σύσκεψη παραγωγών για τη λήψη αποφάσεων.

«Εκείνο που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι στην τελευταία μας επίσκεψη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, παρουσία και στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ, είχαν δηλώσει ότι κινούνταν στην κατεύθυνση χορήγησης της συνδεδεμένης για όσους παραγωγούς δεν έχουν λάβει χρήματα. Εμείς περιμένουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες να πληρωθούν οι παραγωγοί και παράλληλα να αποδοθεί το 30% της αποζημίωσης για τις ζημιές του 2018 και να δοθούν και τα ΠΣΕΑ για το έτος 2016. Αν δεν δοθούν αυτά μέχρι τις 15 Ιουνίου, τότε θα συγκαλέσουμε σύσκεψη και θα αποφασίσουμε τις κινήσεις μας» εξήγησε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος.


Πηγή