Ο Κώστας Λαλιώτης απαντά για τα περί εμπλοκής του στις εκλογές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Με επιστολή του στον διευθυντή της εφημερίδας «Τα Νέα» Γιώργο Μαντέλα και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης απαντάει στα όσα έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος για τον ίδιο, συνδέοντάς τον με την ρήξη Γεννηματά-Βενιζέλου.

«Δυστυχώς κάποιοι θέλησαν να σας παγιδέψουν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν για την προμελετημένη «παράδοση» της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας στην Δεξιά και τον εκλεκτό της Ν.Δ.», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κώστας Λαλιώτης και συνεχίζει: «Δυστυχώς πέσατε θύματα σε μια εξόφθαλμα οργανωμένη, προκλητική και διαβλητή παραπληροφόρηση. Ας στρέψετε λοιπόν τις «υποψίες» σας στους γνωστούς, σε εσάς, πληροφοριοδότες και τις εμφανείς σκοπιμότητές τους». Σημειώνεται πως ο Γιώργος Παπαχρήστος έγραψε μεταξύ άλλων στη στήλη του «Στίγμα», στα «ΝΕΑ» (05/06/2019):

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ των Περιφερειακών εκλογών έδωσε στον υποψήφιο της ΝουΔου Ν.Φαρμάκη ένα μικρό προβάδισμα περίπου 4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Κατσιφάρα: 36,96% έναντι 32,93%. Ο Σπηλιόπουλος κατετάγη τρίτος με 12,21%. Μερικοί έκαναν την άθροιση των ποσοστών των δύο πασοκογενών – πάνω από 45%, ικανό δηλαδή να δώσει και πάλι την περιφέρεια στον Κατσιφάρα. Το δύσκολο έργο να φέρουν κοντά τα στελέχη του ενός και του άλλου ανέλαβαν την Παρασκευή προ των εκλογών, στις 31 του Μαΐου, η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου και ο – τι έκπληξη… – Κώστας Λαλιώτης

. Σε μία ημέρα επισκέφθηκαν τις πρωτεύουσες και των τριών νομών που ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Συναντήθηκαν με τοπικά στελέχη. Προσπάθησαν να πείσουν κόσμο, κινητοποιώντας τα πασοκικά ανακλαστικά τους. Αρχικά μετέβησαν στην Πάτρα, εν συνέχεια στον Πύργο, και αργότερα μέσα στην ημέρα στο Αγρίνιο. Την άλλη μέρα, επιστρέφοντας στην Αθήνα, η πρόεδρος Γεννηματά απέπεμψε με τον γνωστό σκαιό, ως και αγενή, τρόπο τον Ε. Βενιζέλο. Το ερώτημα είναι αν το συζήτησε με τους άλλους δύο κατά τη διάρκεια της «περιοδείας». Ζυμώθηκε μαζί τους για το τι θα επιχειρούσε να κάνει; Της το εισηγήθηκε κάποιος εκ των δύο, με τις υποψίες να πέφτουν στον Λαλιώτη; Άγνωστο.»
Η απάντηση Λαλιώτη: «…οι αναφορές του δημοσιεύματος αυτού στο όνομά μου καθ’ ολοκληρία είναι μυθεύματα και αποκυήματα φαντασίας. Δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Προφανέστατα κάποιοι κακόπιστοι σκόπιμα σας έδωσαν ψευδείς πληροφορίες. Τους τελευταίους μήνες δεν έχω επισκεφθεί την Δυτική Ελλάδα, την Πάτρα, τον Πύργο και το Αγρίνιο. Δεν μετείχα στην περιοδεία της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Παπανδρέου και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής στην Δυτική Ελλάδα. Κατά συνέπεια με δεδομένη την απουσία μου από αυτή την «περιοδεία» δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να «συζητήσω», να «ζυμωθώ» και να «εισηγηθώ» μια απόφαση σχετικά με τον Ε. Βενιζέλο. Δυστυχώς κάποιοι θέλησαν να σας παγιδέψουν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν για την προμελετημένη «παράδοση» της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας στην Δεξιά και τον εκλεκτό της Ν.Δ.. Δυστυχώς πέσατε θύματα σε μια εξόφθαλμα οργανωμένη, προκλητική και διαβλητή παραπληροφόρηση. Ας στρέψετε λοιπόν τις «υποψίες» σας στους γνωστούς, σε εσάς, πληροφοριοδότες και τις εμφανείς σκοπιμότητές τους. Εύχομαι και ελπίζω στο όνομα της αλήθειας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας να δημοσιεύσετε την απάντησή μου. Υ/Γ. Οι θέσεις μου τόσο για την ενότητα και την ευρύτατη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ όσο και για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, για τη δυναμική και ευοίωνη προοπτική της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, είναι σαφείς, διαχρονικές και αδιαμφισβήτητες.

Οι θέσεις μου για τη στρατηγική του Κινήματός μας και της Παράταξής μας συμπυκνώνονται στα δεσμευτικά μηνύματα : «Αυτόνομη Πορεία, Αυτοδύναμη Στρατηγική, Αυτόνομος Λόγος, Πρωταγωνιστικός Ρόλος». Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τη σαφήνεια και τη διαχρονικότητα των θέσεών μου σας επισυνάπτω την αναλυτική απάντησή μου στην Εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 17/11/2016 σχετικά με ένα δημοσίευμά της. ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. Αυτόνομος Λόγος, Αυτοδύναμη Στρατηγική, Πρωταγωνιστικός Ρόλος Με αφορμή το δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» (όπως και την αναπαραγωγή του σε ορισμένα sites), που φέρει ως τίτλο «Επιδιώκει την διαγραφή του» και υπότιτλο «Το σχέδιο Βενιζέλου και οι εισηγήσεις του Λαλιώτη», θεωρώ χρέος μου να απαντήσω χωρίς περιστροφές κατηγορηματικά. Οι αναφορές της Εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι έχω εισηγηθεί τη διαγραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου ή άλλων Στελεχών από το ΠΑΣΟΚ είναι αποκυήματα φαντασίας.

Δεν έχουν ουδεμία απολύτως σχέση με την αλήθεια. Βεβαίως, εάν κάποιοι θέλουν να διαχωρίσουν τη θέση τους και να φύγουν είναι δικός τους λογαριασμός, έχοντας πάντα την απόλυτη ευθύνη των λόγων και των πράξεών τους. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη και απόλυτη. Δεν έχω εισηγηθεί ποτέ είτε στη Φώφη Γεννηματά είτε σε κανέναν άλλον τη διαγραφή του οποιουδήποτε στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο τη διαγραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο αναντίστοιχο με την αλήθεια αλλά θα ήταν και ιστορικό παράδοξο. Είναι γνωστό σε όλους ότι κατά τη δύσκολη συγκυρία και την κρίσιμη καμπή του 1989 είχα καταλυτική συμμετοχή και καθοριστική συμβολή για να αναμιχθεί ενεργά με την πολιτική και για να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ και στην πρώτη γραμμή δράσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Θεωρώ ότι η θέση του ως μάχιμου και δημιουργικού πολιτικού βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, γι’ αυτό έχει τιμηθεί πολλές φορές σε υψηλά και ύψιστα πολιτικά και κομματικά αξιώματα από το 1993 έως σήμερα. 3. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, η ευρύτερη Κεντροαριστερά, παραμένει δυστυχώς κατακερματισμένη μέσα σε ένα κλίμα πολιτικών συγκρούσεων, ιδεολογικών διχασμών και αδελφοκτόνων μικροεμφυλίων. Αν και όλοι επικαλούνται την ενότητα, τη συνοχή, την ανασύνθεση, την ανανέωση και την αναγέννηση της Παράταξης επιμένουν μέσα από έναν αέναο διαλυτικό κύκλο αποσκιρτήσεων, διαγραφών και διασπάσεων στην άγονη γραμμή των προσωποπαγών Σχηματισμών, των «μικροαρχηγικών» Κινήσεων, των Ομίλων προβληματισμού και δεξαμενών σκέψης, των θνησιγενών μορφωμάτων, των ατελέσφορων προσωπικών πρωτοβουλιών και των θεμιτών αλλά άμετρων φιλοδοξιών «αδικαίωτων ηγετών». Μέσα από αυτές τις αναφορές θέλω να περιγράψω μια υπαρκτή κατάσταση, χωρίς να έχω καμιά πρόθεση να υποτιμήσω, να αμφισβητήσω ή να στιγματίσω τη γνησιότητα των διαθέσεων, των αγωνιών και των προσπαθειών κανενός προσώπου. Κατά τη γνώμη μου είναι κρίμα τόσα αξιόλογα πρόσωπα να αναλώνουν την ενέργειά τους και την αξία τους σε μοναχικά μονοπάτια, σε αδιέξοδους «μικρομεγαλισμούς», σε απωθητικούς ναρκισσισμούς με όλες τις συνακόλουθες αυταπάτες.

4. Πάντα πίστευα και πιστεύω, και πολύ περισσότερο τώρα, ότι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά ότι μπορούν να έχουν δυναμικό παρόν και ευοίωνο μέλλον. Γι’ αυτό οφείλουν μέσα από διάλογο, αντιπαραθέσεις, υπερβάσεις και συνθέσεις θέσεων και προτάσεων να κατοχυρώσουν χωρίς δογματισμούς και εμμονές την πλουραλιστική ενότητά τους, με σεβασμό πάντα στις συλλογικές αποφάσεις των θεσμικών οργάνων και στην ανοιχτή συμμετοχική παρέμβαση των μελών, των φίλων και των πολιτών της ευρύτερης Παράταξης. ·

Οι πάντες οφείλουν να συνταυτίσουν τα πολλά «Εγώ» και τα απαράδεκτα «Υπερ-Εγώ» σε ένα συνεκτικό και συλλογικό «Εμείς», να σφυρηλατήσουν μια αδιατάρακτη ενότητα με διαφορές. · Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη και η Κεντροαριστερά έχουν ιστορική υποχρέωση προς τη χώρα, τη Δημοκρατία και το λαό να αρνηθούν σθεναρά τις δύο πράξεις της αριθμητικής, την αφαίρεση και τη διαίρεση των δυνάμεων μας. Ταυτόχρονα να ταυτιστούν απολύτως και συνειδητά με τις άλλες δύο πράξεις της αριθμητικής, την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό των επιρροών μας, των δυνατοτήτων μας, των δυνάμεών μας. · Αυτή η δεσμευτική διεργασία μπορεί να οδηγήσει μέσα από μια «πυρηνική σύντηξη» στην αναδιάταξη και στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

5. Οι θέσεις μου είναι διαχρονικά γνωστές, διαφανείς και σαφέστατες και συνδέονται άρρηκτα με μια ιστορική διαδρομή μου στο ΠΑΣΟΚ και στην Παράταξής μας. Η κατοχύρωση και ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Κεντροαριστεράς ως Δημοκρατικού και Προοδευτικού Πόλου συνδέεται άρρηκτα και αδιαπραγμάτευτα με την αυτόνομη πορεία του, με τον αυτόνομο λόγο του, την αυτοδύναμη στρατηγική του και τον καταλυτικό διακριτό πρωταγωνιστικό ρόλο του. Αυτό προϋποθέτει, οριστικά και αμετάκλητα, σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές οριοθετήσεις, σαφείς προγραμματικές θέσεις και αντιπαραθέσεις, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ. Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο με αυτή τη στρατηγική και με αυτόν τον πολιτικό σχεδιασμό το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά θα αποκτήσουν ξανά ευρύτατο και ζωτικό ιδεολογικό, κοινωνικό, πολιτικό και προγραμματικό χώρο. Μόνον με αυτούς τους καθαρούς στρατηγικούς στόχους μπορούν να ταυτιστούν και να συμπορευτούν συμμετοχικά και ενεργά εκατομμύρια πολίτες, που έχουν διαχρονικούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη Παράταξη. Μόνον έτσι το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά δεν θα μετατρέπονται σε δεκανίκι και ουρά είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ. Μόνον έτσι το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά θα μπορούν να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες, δυναμική και προοπτική.

6. Η πυξίδα του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Κεντροαριστεράς μπορεί και πρέπει να δείχνει έναν άλλο δρόμο με βαθειά πίστη στους στόχους, στις αρχές, στις ρίζες και στις αξίες του Ουμανισμού και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα μηνύματά μας για τη στρατηγική μας πορεία και την πολιτική μας πρόταση οφείλουν να συμπυκνώνονται σε σηματοδοτικές και δεσμευτικές λέξεις, για τα βήματά μας και την πορεία μας:

Ø για μια Ελλάδα με ενεργό και ισότιμο ρόλο στις δομές και τους θεσμούς της Ενωμένης Ευρώπης και της Ευρωζώνης, με κατοχύρωση και δυναμική εξέλιξη των γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών κεκτημένων μας, με διασφάλιση της ειρήνης, της ακεραιότητας, της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην Ευρώπη, στην Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στον Κόσμο,

Ø για μια ανοιχτή, δημοκρατική και σύγχρονη Κοινωνία, με κεκτημένα, με ελευθερίες και δικαιώματα των Πολιτών, συνδυαστικά με τις αντίστοιχες ευθύνες και υποχρεώσεις των Πολιτών, Ø για μια κοινωνία με Βιώσιμη ανάπτυξη, με απασχόληση, με Κοινωνικό Κράτος, με ασφάλεια, με σύγχρονη εκπαίδευση και ποιότητα ζωής, με οικολογική αφύπνιση, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό,

Ø για μια κοινωνία ανοιχτών οριζόντων με αλληλεγγύη, με συνοχή, με δικαιοσύνη, με ανθρώπινο πρόσωπο. ·

Οι 13 σηματοδοτικές και δεσμευτικές λέξεις μας είναι οι εξής: Μπροστά και Δυνατά, Αυτόνομα και Νικηφόρα με Αλλαγές, Δημοκρατικά και Πατριωτικά, Μεταρρυθμιστικά και Ριζοσπαστικά, πάντα Προοδευτικά και πάντα Ευρωπαϊκά.

thecaller.gr

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    7 Ιουνίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία