Πάτρα: Έκτακτη ανακοίνωση του δήμου για κίνδυνο πυρκαγιάς

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοτών του Δήμου Πατρέων, για τις ενέργειες κατά των κινδύνων εκδήλωσης πυρκαγιών στην αντιπυρική περίοδο, προκύπτει η ανάγκη της αποψίλωσης και του καθαρισμού των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, για την προφύλαξη των κατοίκων και των περιουσιακών τους στοιχείων, από κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών, πέραν του προφανούς λόγου της καλής εικόνας της πόλης.

Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: "Η υποχρέωση του Κράτους για πρόληψη κινδύνων από πυρκαγιές καθώς και αρμοδιότητες δασοπροστασίας έχει μεταφερθεί στους Δήμους χωρίς αυτές νασυνοδεύονται από μεταφορά αντίστοιχων πόρων και απαιτουμένων προσλήψεων προσωπικού.

Oι δημοτικές υπηρεσίες Πρασίνου και Καθαριότητας, με ελάχιστο προσωπικό λόγω της συνεχιζόμενης απαγόρευσης προσλήψεων, με πολύ δυσκολία προσπαθούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών (πλατείες, σχολικά συγκροτήματα, δρόμους, άλση δάση και δασύλλια), στην έκταση των 333,14 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Δήμου μας, είναι ανάγκη να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή της πρόληψης από παράγοντες εκδήλωσης πυρκαγιών.

Η αποψίλωση και ο καθαρισμός από εύφλεκτα υλικά, βλάστηση κ.λ.π. των οικοπέδων, αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των ιδιοκτητών τους.

Γι αυτό επανερχόμαστε και καλούμε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων άμεσα να φροντίσουν για την αποψίλωση, τον καθαρισμό από ξερή βλάστηση καθώς και την απομάκρυνση αυτής και τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών & σκουπιδιών που βρίσκονται εντός των οικοπέδων τους.

Να συνεργαστούν επίσης με τις αρμόδιες υπηρεσίες μας, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να αποφευχθεί σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους ο αυτεπάγγελτος καθαρισμός και τα πρόστιμα που επιβάλει ο «Καλλικράτης» στους ιδιοκτήτες καθώς και ζητήματα μηνύσεων από σχετικούς νόμους.

Επίσης οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, των οποίων οι ιδιοκτησίες εφάπτονται με δημοτικούς – αγροτικούς δρόμους, να προχωρήσουν άμεσα στην κοπή των κλαδιών τα οποία αναπτύσσονται προς τους δρόμους και δυσχεραίνουν την κυκλοφορία πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΕΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Απαγορευτική περίοδος 1η Μάη μέχρι την 31η Οκτώβρη.
  • Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
  • Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση.
  • Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Θα υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης , λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
  • Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε δασικές περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
  • Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από την βλάστηση που θα γίνουν ξερά χορτάρια τους θερινούς μήνες και από σωρούς κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.
  • Εφόσον αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπετε την πυρκαγιά.
  • Η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας θα είναι σε κατάσταση ετοιμότητας σε 24ωρη βάση με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Δήμου.
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας για αιτήσεις πολιτών είναι το 15190 και μέσω εφαρμογής κινητών τηλεφώνων «Sense City»".


Πηγή