Πλήθος κόσμου στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Στέλιου Σπαθή στην Σάμη!

Πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του υπ. Δήμαρχου Σάμης Στέλιου Σπαθή στην Πλατεία της Σάμης με παρουσία πολλών Σαμικών αλλα και δημοτών από την Πύλαρρο και την Έρισο. Ακολουθουν αποσπάσματα της ομιλίας του:

«Είναι προσωπική μου επιλογή να μην κάνω καμία συμφωνία με κανέναν κάτω από το τραπέζι. Τέτοιου είδους συμφωνίες θα υπονόμευαν το δήμο μας από τα γεννοφάσκια του. Οι επιπτώσεις τέτοιων συμφωνιών θα ήταν σοβαρές για τα πολλά επόμενα χρόνια. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να έχω βάρος στη συνείδηση μου.

Δεσμεύομαι μπροστά σας ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Ούτε για την Κυριακή ούτε για την επόμενη μέρα. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στο φως της μέρας μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τον κάθε Σύμβουλο να φέρει την ευθύνη για την ψήφο του.

Προτιμώ να παλεύω σε κάθε συνεδρίαση με επιχειρήματα ώστε να υπάρξει πλειοψηφία έντιμων συμβούλων που νοιάζονται για τον τόπο τους παρά να κάνω συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».

Δεσμεύτηκε για τρία πράγματα που θα πραγματοποιηθούν από τον πρώτο χρόνο της θητείας του

• θα λειτουργήσει ο φωτισμός και η καθαριότητα στο 100%
• θα μπει ηλεκτρονικό εισιτήριο στα σπήλαια
• θα υπάρχει διαφάνεια και ηλεκτρονική πρόσβαση των πολιτών στα έσοδα και τα έξοδα του δήμου.
Μετά ο έμπειρος πολιτικός αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο νέος δήμος. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Μύρτο ενώ με μεγαλη συγκίνηση μίλησε για το όνειρο του για το παραλιακό μέτωπο της Σάμης.
Τέλος εντύπωση έκανε η πρόταση του να κηρυχθεί το 2020 έτος Νίκου Καββαδία!

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ απόψε. Για να στείλουμε μαζί ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Την ελπίδα ότι το αύριο του τόπου μας θα είναι καλύτερο. Και την αισιοδοξία ότι εμείς μπορούμε να το κάνουμε πράξη.

Η Κυριακή που έρχεται είναι η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των προηγούμενων αλλά και των επόμενων χρόνων. Είναι μέρα συνείδησης και ευθύνης.
Νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους των Ανοιχτών Οριζόντων. Συμμετείχαν με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια με το αίσθημα της προσφοράς και της ευθύνης. Δώσαμε πλάι-πλάι έναν όμορφο και διδακτικό αγώνα. Γυρίσαμε μαζί και την τελευταία γειτονιά του Δήμου μας. Είμαι πραγματικά περήφανος. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η ομάδα αφήνει παρακαταθήκη για τα χρόνια που έρχονται. Η υποψηφιότητα του συνδυασμού μας θόλωσε τις σκέψεις κάποιων, δημιούργησε ανασφάλεια. Διολίσθησαν σε ψιθύρους και σε συκοφαντίες.
Δεν απαντήσαμε. Επιλέγουμε να μην απαντήσουμε ούτε απόψε. Εξάλλου δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Είμαστε περήφανοι για αυτό που είμαστε. Για την διαδρομή και τα πιστεύω μας. Αντίθετα στους περισσότερους η υποψηφιότητα μας γέννησε ελπίδα και αισιοδοξία.

Στους Ανοιχτούς Ορίζοντες νιώθουμε δικαιωμένοι και ταυτόχρονα σίγουροι. Σίγουροι για κάθε έναν από τους δημοτικούς μας συμβούλους ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στο τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης του δήμου μας. Ο πρώτος γύρος των εκλογών μας έφερε στην πρώτη θέση με ποσοστό 39%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έλαβε συνδυασμός σε όλο το νησί μας. Αυτό μας δικαιώνει. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω προσωπικά όλους όσους μας στήριξαν.

Είναι σαφές, τόσο για λόγους πολιτικούς όσο και λόγους πρακτικούς ότι θα χρειαστούν ευρείες συνεργασίες για την επίτευξη πλειοψηφίας ή ακόμα καλύτερα ομοφωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ευτυχές ότι οι περισσότεροι από τους συμβούλους που εκλέγονται από τους υπόλοιπους συνδυασμούς είναι και αυτοί αξιόλογοι άνθρωποι με γνήσιο ενδιαφέρον για το μέλλον του τόπου.

Τις τελευταίες μέρες δέχομαι ασταμάτητα τηλεφωνήματα από συμπολίτες μας για να με συγχαρούν και να ευχηθούν. Είναι αλήθεια ότι πολλοί από αυτούς επέλεξαν άλλους συνδυασμούς την περασμένη Κυριακή αλλά νιώθουν σίγουροι για την επιλογή που θα κάνουν στο 2ο γύρο. Σε γενικές γραμμές όλοι τους μου είπαν το ίδιο πράγμα: «Μην γίνεις σαν τους άλλους». Πρόκειται για ένα μήνυμα τόσο καθαρό που δεν γίνεται να αγνοήσω.

Είναι προσωπική μου επιλογή να μην κάνω καμία συμφωνία με κανέναν κάτω από το τραπέζι. Τέτοιου είδους συμφωνίες θα υπονόμευαν το δήμο μας από τα γεννοφάσκια του. Οι επιπτώσεις τέτοιων συμφωνιών θα ήταν σοβαρές για τα πολλά επόμενα χρόνια. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να έχω βάρος στη συνείδηση μου.
Δεσμεύομαι μπροστά σας ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Ούτε για την Κυριακή ούτε για την επόμενη μέρα. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στο φως της μέρας μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τον κάθε Σύμβουλο να φέρει την ευθύνη για την ψήφο του.

Προτιμώ να παλεύω σε κάθε συνεδρίαση με επιχειρήματα ώστε να υπάρξει πλειοψηφία έντιμων συμβούλων που νοιάζονται για τον τόπο τους παρά να κάνω συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Όσα χρόνια ασχολούμαι με την πολιτική, όπου και αν βρέθηκα, πάντα έβαζα το συμφέρον αυτού εδώ του ευλογημένου τόπου πάνω από το προσωπικό μου όφελος. Είναι προφανές ότι δεν σκοπεύω να αλλάξω αυτή μου τη στάση στα 60 μου χρόνια.
Στη δημοκρατία το πιο δυνατό όπλο είναι η ψήφος των πολιτών. Έχετε τη δύναμη να αποφασίσετε. Θα πάμε μπροστά με συντονισμένα βήματα και σχέδιο ή θα μείνουμε στάσιμοι; Για τον λόγο αυτό ζητάω να συμμαχήσω με εσάς, τους καθημερινούς συμπολίτες μου, που έχετε απελπιστεί από την εγκατάλειψη και τον μαρασμό.

Δεσμεύομαι ότι μέσα στον πρώτο χρόνο:
• Ο φωτισμός και η καθαριότητα θα λειτουργούν στο 100%

Δεν επιτρέπεται τον 21ο αιώνα να δίνουμε ακόμα μάχη με το σκοτάδι. Δεν είναι δυνατόν οι επισκέπτες να χαρακτηρίζουν την Κεφαλονιά παραμελημένο και βρώμικο νησί. Δεν ταιριάζει στην κουλτούρα μας και προσβάλει την αξιοπρέπεια μας.
• Θα λειτουργήσει ηλεκτρονικό εισιτήριο στα σπήλαια
• Διαφάνεια παντού

Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να μαθαίνει με το πάτημα ενός κουμπιού πόσα και ποια είναι τα έσοδα και τα έξοδα που έχει ο Δήμος.
Ενεργοί Πολίτες της Σάμης, Σάμη πρώτα από όλα σημαίνει ιστορία και πολιτισμός. Είμαστε μια πόλη με ιστορία 3.000 χρόνων που σαπίζει σε αποθήκες και υπόγεια. Θα υπογράψουμε Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού για την άμεση λειτουργεία της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης.
Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές ήταν ένας από εμάς. Ο μεγάλος Κεφαλλονίτης ποιητής της Ναυτοσύνης. Αναφέρομαι φυσικά στο Μαρκόνι από την Έρισο, το Νίκο Καββαδία. Πριν από 20 μέρες.

Κατάμεστο το Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα χειροκροτούσε όρθιο για 15 λεπτά τα μελοποιημένα ποιήματα του. Και εμείς εδώ έχουμε το σπίτι που πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Φισκάρδο, να στέκει κλειστό και παραμελημένο.
Του χρόνου συμπληρώνονται 110 χρόνια από τη γέννηση του Καββαδία. Ως δήμος Σάμης θα κηρύξουμε το 2020 έτος Νίκου Καββαδία, με σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη ναυτιλία, την ποίηση και την μουσική
Ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για να διεκδικήσουμε Ευρωπαϊκά και Εθνικά Κονδύλια. Κονδύλια για τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο Δήμος μας από το Πυργί μέχρι το Φισκάρδο.

ΕΡΙΣΟΣ

• Να λυθούν επιτέλους τα προβλήματα με την ύδρευση και το βιολογικό καθαρισμό
• Να αναβαθμιστεί το λιμάνι του Φισκάρδου σε υποδομές και προσφερόμενες υπηρεσίες.

ΠΥΛΑΡΟΣ

• Στην Πύλαρο, είναι επιτακτική η ανάγκη να συνδεθεί η Αγία Ευφημία με τον βιολογικό της Σάμης, για να καθαρίσει εντελώς ο κόλπος. Θα γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια να συνδυαστεί το έργο αυτό με την διαπλάτυνση του δρόμου Καραβομύλου – Αγίας Ευφημίας. Ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και χρόνος.
• Σχέδιο Πόλης Αγίας Ευφημίας
• Αναβάθμιση του λιμανιού της Αγίας Ευφημίας σε εγκαταστάσεις και προσφερόμενες υπηρεσίες.
• Στα Διβαράτα και την Πύλαρο ανήκει ο Μύρτος. Μπορεί να είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου μας αλλά οφείλει να γίνει η ναυαρχίδα του τουρισμού της χώρας μας. Θα φροντίσουμε να έρθει η Περιφέρεια και η επόμενη κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών τους. Στόχος μας είναι η εικόνα του Μύρτου να γίνει συνώνυμο της Ελλάδας σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

ΣΑΜΗ
• Θα παλέψουμε μαζί με τα τοπικά συμβούλια και θα αξιοποιήσουμε το θεσμό της Ενεργειακής Κοινότητας για να βγει ο αμίαντος από τις στέγες των σπιτιών μας. Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι το πλέον σύγχρονο θεσμικό εργαλείο που θεσπίστηκε μόλις πέρσι. Πρόκειται για Αστικό Συνεταιρισμό Κοινωφελούς Χαρακτήρα. Μέτοχος θα είναι ο Δήμος, τα Νομικά του Πρόσωπα, και όσοι πολίτες το επιθυμούν. Έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Βάση του νόμου μια από τις δράσεις που μπορεί να αναπτύξει είναι η Ενεργειακή Αναβάθμιση των σπιτιών και Συγκεκριμένα η αλλαγή στέγης σε κατοικίες.
• Βελτίωση των εγκαταστάσεων και των προσφερόμενων υπηρεσιών του λιμανιού της Σάμη
• Σχέδιο πόλης Σάμης
• Διαπλάτυνση του δρόμου και κατασκευή πεζοδρομίου από τη Σάμη μέχρι το Ρουπάκι
• Ασφαλτόστρωση του δρόμου από τα Καταποδάτα μέχρι τους Άγιους Φανέντες
• Διαπλάτυνση και γενικότερη βελτίωση του δρόμου της Αντισάμου
• Λειτουργία Δημοτικού Παρκινγκ στη Σάμη

• Και φυσικά για το μεγαλύτερο μου όνειρο, που δεν είναι άλλο από την ανάπλαση της παραλίας της Σάμης και του Καραβομύλου. Όπως ξέρετε γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αυτή εδώ την παραλία, οι πιο όμορφες αναμνήσεις μου είναι από αυτόν εδώ τον κόλπο. Κάθε φορά που αντικρύζω αυτό το τοπίο συγκινούμαι αλλά ταυτόχρονα θλίβομαι για την κατάσταση που έχει περιέλθει. Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία έχει στερήσει από τούτο δω το μέρος την εξέλιξη που του αρμόζει. Έχει στερήσει από τους ανθρώπους του την αισιοδοξία και το όνειρο. Ειδικά για αυτό το έργο θα δουλέψουμε μεθοδικά, χωρίς βιασύνη και προχειρότητα.
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης στο δημόσιο χώρο. Ο στόχος η διαδρομή από το Λουτρό μέχρι το Φρύδι να είναι ο πιο όμορφος περίπατος στο Ιόνιο και την Αδριατική. Αυτό θα προσελκύσει περισσότερα σκάφη και επισκέπτες. Θα προσθέσει υπεραξία σε όλες τις περιουσίες της περιοχής. Θα είναι όμως και μια καθημερινή απόλαυση για όλους μας.

Το πρώτο βήμα θα είναι να γίνει ανοιχτή διαβούλευση. Σε αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι Σαμικοί και οι Καραβομυλιώτες και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες της παραλίας. Θα έχετε για πρώτη φορά όλοι τη δυνατότητα να καταθέσετε τις ιδέες σας και την εμπειρία σας σε ειδικούς Πολεοδόμους Αρχιτέκτονες. Για πρώτη φορά θα ακουστούν και θα καταγραφούν οργανωμένα όλες οι απόψεις.
Κατόπιν θα χρησιμοποιήσουμε το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης για να προκηρύξουμε Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό. Με στόχο να καταθέσουν προτάσεις κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία από όλες τις Μεσογειακές χώρες.

Ακόμα και αν δεν προλάβουμε να υλοποιήσουμε αυτό το μεγάλο έργο μέσα στα τέσσερα χρόνια, θα έχουμε σίγουρα καταφέρει να παραδώσουμε ένα σύνολο μελετών ώριμο και έτοιμο προς υλοποίηση για τους επόμενους. Έτσι και αλλιώς θα είναι ένα έργο που θα αλλάξει το πρόσωπο της περιοχής μας για δεκαετίες.
Αυτό είναι το πρόγραμμα μας, να κάνουμε τη Σάμη μας το διαμάντι του Ιονίου και μαζί θα τα καταφέρουμε. Αυτό το όραμα, αυτοί οι στόχοι για τον τόπο μας είναι που μας ενώνουν. Είναι αυτό που μας βάζει τον έναν δίπλα στον άλλον.

Για να γίνουν όμως αυτά η Σάμη χρειάζεται έναν Δήμαρχο που να έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Αθήνα. Η Σάμη χρειάζεται έναν Δήμαρχο που να μπορεί να συνομιλεί με την αυριανή κυβέρνηση όποια κι αν είναι αυτή. Το ίδιο ισχύει και για την αυριανή διοίκηση της Περιφέρειας.

Η Σάμη χρειάζεται έναν δήμαρχο που να μπορεί να μπει στην Περιφέρεια στην Κέρκυρα και στο γραφείο ενός Υπουργού. Όχι για να διαμαρτυρηθεί αλλά για να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει πόρους και έργα κρατώντας στα χέρια του έναν καλά μελετημένο φάκελο.

Η Σάμη χρειάζεται έναν Δήμαρχο, πολιτικά έμπειρο που θα πάρει πρωτοβουλία να κινητοποιήσει τους άλλους 11 Δημάρχους από τους νεοσύστατους νησιωτικούς Δήμους σε Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Σάμο και Λέσβο, ωστε να γίνει ημερίδα με τον Υπουργό Εσωτερικών της επόμενης κυβέρνησης. Έτσι θα τεθούν επί τάπητος τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοσύστατοι δήμοι.
Απόψε από εδώ, την πλατεία της Σάμης, καλούμε όλους, κυρίως όμως τους συνδημότες μας που δεν μας επέλεξαν την Πρώτη Κυριακή να το πράξουν τώρα. Γιατί για εμάς η συνεργασία και η συναίνεση δεν είναι απλή αριθμητική, ούτε βέβαια παζάρια. Επιδιώκουμε να είναι ουσιαστική και προγραμματική. Εξάλλου, η συναίνεση για εμάς δεν είναι το αναγκαίο κακό του νέου νόμου για τους Δήμους. Είναι ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας, φιλοσοφίας και τρόπου διοίκησης.

Την Κυριακή δεν επιλέγουμε μόνο Δήμαρχο, επιλέγουμε συμπεριφορά, νοοτροπία, αντίληψη. Ανοίγουμε όλα τα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας. Κανένα πρόβλημα δεν θα μείνει κρυμμένο κάτω από το χαλί. Αφήνουμε πίσω τη μιζέρια, παύουμε να δείχνουμε ο ένας τον άλλο και ενώνουμε δυνάμεις.
Είμαστε ο μικρός τόπος με τις μεγάλες δυνατότητες. Την Κυριακή ανατρέπουμε την εικόνα της περιοχής μας. Δημιουργούμε μαζί το νέο δήμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, της δημιουργίας και του αποτελέσματος.
Με το χέρι στην καρδιά σας ζητώ να κάνετε την σωστή επιλογή και να μου δώσετε αυτή την Κυριακή ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΤΟΛΗ για μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ.


Πηγή