Τα έργα που θα ξεκινήσουν στην Αχαΐα μετά τις Εθνικές Εκλογές

Οι πρόωρες εκλογές του Ιουλίου φέρνουν ανατροπές στην εξέλιξη διαγωνισμών και έργων καθώς το επίκεντρο μεταφέρεται στην κεντρική πολιτική σκηνή και λιγότερο στα έργα. Μετά το μπαράζ εγκαινίων του Μαΐου όπως όλα δείχνουν ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας όπου τα έργα δεν θα κυριαρχούν.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες ημερομηνίες για σειρά από έργα, είτε για να δημοπρατηθούν είτε για να ξεκινήσουν. Αν ξεκινήσουμε από τα σιδηροδρομικά έργα, πριν τις εκλογές έχουν καλεστεί οι ανάδοχοι για να υπογράψουν τα έργα Ισθμός-Λουτράκι και τις νέες γέφυρες στο Γαλλικό Ποταμό, όπως αναφέρουν οι ypodomes.

Για μετά τις εκλογές θα δούμε τις υπογραφές για τα έργα ηλεκτροκίνησης στο Κιάτο-Ροδοδάφνη και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, όπου ανάδοχος και στα δύο είναι η ΑΚΤΩΡ.

Στα έργα Μετρό φυσικά για μετά τις εκλογές πάει το έργο-μαμούθ των 1,8 δισ. ευρώ για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4, αλλά και οι πρόδρομες εργασίες της που αποτελούν ξεχωριστό διαγωνισμό που έχουν ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ. Το ίδιο ισχύει και για τον διαγωνισμό προμήθειας σηματοδότησης για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά που είναι και απολύτως απαραίτητος για να λειτουργήσει. Ανάδοχος είναι η Ansaldo-Hitachi.

Στα μεγάλα οδικά έργα, ερωτηματικό αποτελεί αν θα προλάβουν τις εκλογές οι 2 εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος με ανάδοχο την Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών (συμφερόντων Καλογρίτσα) ενώ ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ και οπωσδήποτε μετά τις εκλογές πάει η τελευταία εργολαβία με ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Το ίδιο ισχύει και για την εργολαβία-σκούπα του Άκτιο-Αμβρακία που είναι επίσης δικαστικά μπλοκαρισμένη. Σε αυτή ειδικά την περίπτωση εκτίμηση της αγοράς είναι πως για να φτάσουμε σε υπογραφες θα περάσουν αρκετοί μήνες και πιθανότατα θα γίνει το 2020. Ανάδοχη είναι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ.

Ερωτηματικό αποτελεί και ο διαγωνισμός του ΟΛΠ για την επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας που είναι επίσης μπλοκαρισμένος δικαστικά και παρά το γεγονός ότι έχει γίνει η εκδίκαση στο ΣτΕ, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστή η απόφαση του. Εκεί το μπλόκο προήλθε από την προσφυγή κατα των όρων του διαγωνισμού για το έργο των 136εκατ.ευρώ.

Βέβαια για τα πολύ μεγάλα έργα του ΒΟΑΚ αυτά είναι σε πρώιμη φάση, ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια επίσης μετακυλίεται μετά τις εκλογές, η Υποθαλάσσια Σαλαμίνας έχει χρόνο μπροστά της ενώ μόλις προκηρύχθηκε ως ΣΔΙΤ ο άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη.

Τέλος, είναι και ο μεγάλος διαγωνισμός προμήθειας για τα 750 αστικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που πέφτει πάνω στην εβδομάδα των εκλογών και το κάνει σχετικά επίφοβο για το αν θα πραγματοποιηθεί ή θα μετακινηθεί χρονικά για μετά τις εκλογές.


Πηγή