Ένα ακόμα βήμα για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης Κατακόλου

Πανελλαδικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του λιμένος Κατακόλου, καθώς κατατέθηκαν συνολικά δέκα προσφορές τόσο από εταιρείες της Ηλείας, όσο και από εταιρείες με έδρα την Αθήνα ή άλλες μεγάλες πόλεις (Πάτρα, Λάρισα).

Ο διαγωνισμός διεξήχθη μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) και μετά την αποσφράγιση των προσφορών αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης η εταιρεία «ΑΕΤΕΘ», καθώς κατέθεσε προσφορά 47,45%. Δεύτερη καλύτερη προσφορά κατέθεσε η «ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ» (45,23%) και τρίτη καλύτερη προσφορά η «ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ» με 44,69%.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών από την επιτροπή διαγωνισμού και στη συνέχεια θα γίνει η ανάθεση του έργου μέσω των σχετικών αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σύμβωνα με τη νομοθεσία περί των δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας, εφόσον η διαδικασία κυλήσει ομαλά και δεν προκύψουν προβλήματα με ενστάσεις, είναι πολύ πιθανό να υπογραφεί η σύμβαση του έργου στα μέσα του φθινοπώρου.

Τι προβλέπει η ανάπλαση

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 10,5 εκατ. ευρώ και το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Στη χερσαία ζώνη του λιμένα θα κατασκευαστούν νέα κτίρια, τα οποία είναι:

α) Κτίριο υποδοχής επιβατών στη θέση του πρώην τουριστικού περιπτέρου, το οποίο αναπτύσσεται σε δύο στάθμες (ισόγειο και α΄ όροφος) με συνολική επιφάνεια 1310,07 τ.μ.
β) Κτίριο Schengen με χρήση γραφείων ελέγχου επιβατών κρουαζιέρας και αποσκευών. Θα αποτελείται από το ισόγειο και τον α΄ όροφο, με συνολική επιφάνεια 774,25.τ.μ.
γ) Κτίριο εκθέσεων–πολιτισμού. Πρόκειται για τις πρώην αποθήκες σταφίδας που θα μετατραπούν σε εκθεσιακό χώρο και θα συμπληρωθούν με την προσθήκη ενός όμοιου κτιρίου. Η συνολική επιφάνεια του εκθεσιακού χώρου θα είναι 785,99 τ.μ.
δ) Ανάπλαση της χερσαίας ζώνης βάσει των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που περιγράφονται στην επικαιροποίηση του Γενικού Π.Σ. Λιμένα Κατακόλου. Περιλαμβάνει βιομηχανικά δάπεδα, ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, έργα πρασίνου και ηλεκτροφωτισμό.

Από το 20% του 2014 στην ένταξη το 2019

Αξίζει να σημειωθεί το συγκεκριμένο έργο ήταν σε εμβρυακή μορφή το 2014, όταν ανέλαβε τα ηνία η τωρινή διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου. Όπως τονίστηκε στην εφ. «Πατρίς» από πρόσωπα που συμμετείχαν στην προετοιμασία του έργου, πριν από πέντε χρόνια η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης ήταν στο 20% από πλευρά ώριμων μελετών και απείχε πάρα πολύ από το να θεωρηθεί έργο προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Απαιτήθηκε στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιακών στελεχών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες μελέτες και να υπερπηδηθούν εμπόδια τεχνικής και γραφειοκρατικής φύσης, με την ελάχιστη μάλιστα δαπάνη σε σχέση με το μέγεθος του έργου.

Παράλληλα, χρειάστηκαν αμέτρητες συσκέψεις και συναντήσεις για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε το έργο να μην έχει καμία έλλειψη σε επίπεδο αιτιολογήσεων. Όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς», «αν κάποιοι δεν έσκυβαν πάνω από αυτό το έργο και δεν δούλευαν συστηματικά και επίμονα, δεν υπήρχε καμία ελπίδα να φτάσει στο τελικό στάδιο ένταξης μέσα σε τέσσερα χρόνια, διότι είχε πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Ικανοποίηση για την πορεία του διαγωνισμού

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του διαγωνισμού, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα που υλοποιούνται μέσω της ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία.

«Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο της ΟΧΕ, με πολυδιάστατη αξία και σημασία. Αφενός το λιμάνι θα αποκτήσει συγκεκριμένες προδιαγραφές αισθητικής και ασφάλειας, προκειμένου να είναι επισκέψιμο από κρουαζιερόπλοια της επόμενης γενιάς, και παράλληλα ελκυστικό και λειτουργικό στην υποδοχή των επιβατών. Αφήνουμε παρακαταθήκη στην επόμενη περιφερειακή αρχή ένα έργο που θα συμβάλει καθοριστικά στην τουριστική και εν γένει στην οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας», ανέφερε.


Πηγή