Ανακοίνωση Δήμου Πατρέων για τους πρόσφατους πνιγμούς και τους ναυαγοσώστες

Αναφορικά με τα πρόσφατα και συνεχόμενα περιστατικά λουόμενων που κινδύνεψαν στις παραλίες του Δήμου μας, τέσσερα εκ των οποίων ήταν δυστυχώς θανατηφόρα, ο Δήμος Πατρέων, αφού εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των άτυχων συμπολιτών μας, επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό ότι έχει προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες για την τοποθέτηση ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου.

Φέτος το απαιτούμενο κονδύλι για τη ναυαγοσωστική κάλυψη ήταν ύψους 272 χιλιάδων ευρώ, σχεδόν διπλάσιο του περσινού, από τον προϋπολογισμό του Δήμου, δηλαδή τα χρήματα των Πατρινών. Είναι γνωστό, βέβαια, ότι οι ναυαγοσωστικές υπηρεσίες μεταφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια στους Δήμους, χωρίς φυσικά να υπάρχει πρόβλεψη για οικονομική ενίσχυση ή για πρόσληψη προσωπικού, ενώ θα έπρεπε να είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταφέραμε να ξεπεράσουμε έγκαιρα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάθεση της υπηρεσίας της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Έτσι, από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου, έχουν τοποθετηθεί διπλωματούχοι ναυαγοσώστες σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου μας, εξοπλισμένοι με όλα τα προβλεπόμενα μέσα, στο χρονικό πλαίσιο που ορίζει ο νόμος. Παράλληλα, υπάρχει πάντα σε ετοιμότητα το μεγάλο ναυαγοσωστικό σκάφος της αναδόχου ναυαγοσωστικής σχολής, το οποίο εκτελεί περιπολίες και είναι έτοιμο να επέμβει όπου χρειαστεί.

Ο Δήμος Πατρέων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μπορούν οι συμπολίτες μας να απολαμβάνουν το μπάνιο τους με αίσθημα ασφάλειας και χωρίς κίνδυνο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα για τοποθέτηση ναυαγοσωστών σε όλη την ακτογραμμή και έτσι τοποθετούνται ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες, μετά από σχετική υπόδειξη της αρμόδιας επιτροπής του Λιμενικού. Σε κάθε περίπτωση, οι Ναυαγοσώστες βρίσκονται σε ετοιμότητα να βοηθήσουν, όποτε παραστεί ανάγκη.

Ωστόσο, για να αποφύγουν οι λουόμενοι πιθανούς κινδύνους, πρέπει να ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες προκειμένου να απολαμβάνουμε τις χαρές τις θάλασσας και του καλοκαιριού, ειδικά φέτος που οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερες. Οι ανάδοχες Ναυαγοσωστικές σχολές aqua rescue και PatrasLifeguards, με τις οποίες συνεργάζεται οι Δήμος Πατρέων, ενημερώνουν και συστήνουν τα εξής:

  • Οι λουόμενοι, ιδίως τα μικρά παιδιά αλλά και οι ηλικίες υψηλού κινδύνου πάνω από 65 χρονών, να μην κολυμπούν ποτέ χωρίς εποπτεία ή συνοδεία και άλλου ενήλικα, ακόμα και αν υπάρχει Ναυαγοσώστης.
  • Δεν μπαίνουμε στην θάλασσα μετά από φαγητό τουλάχιστον για τρεις ώρες, δεν ταΐζουμε μικρά παιδιά στην θάλασσα πριν το μπάνιο.
  • Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας, γιατί μπορεί να μπουν στο νερό, έστω και χωρίς να το αντιληφθούμε.
  • Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα κρύα νερά που ακόμα επικρατούν στην περιοχή μας και έχουν καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, καλό είναι να αποφεύγουν την κολύμβηση εκτός αν έχουν πρόσφατα επισκεφτεί τον γιατρό τους.
  • Δεν κολυμπάμε στα ανοιχτά όσο καλή γνώση ή κολυμβητική ικανότητα και αν έχουμε. Μπορούμε να κολυμπάμε κατά μήκος της ακτογραμμής.
  • Σε περίπτωση που ενώ κολυμπούμε αισθανθούμε κράμπα, κούραση ή αδιαθεσία, διατηρούμε την ψυχραιμία μας και καλούμε σε βοήθεια και δεν σπαταλούμε άσκοπα τις δυνάμεις μας.
  • Όπου υπάρχει βάθρο ναυαγοσώστη, προτιμούμε να κολυμπάμε εντός εμβέλειας 200 μέτρων εκατέρωθεν του πύργου.
  • Για οποιαδήποτε απορία, δεν διστάζουμε να μιλάμε με τον ναυαγοσώστη σχετικά με την σήμανση, σημαίες καιρού κλπ και γενικά ό,τι άλλο χρειαζόμαστε.
  • Ακούμε τις συμβουλές και τις συστάσεις του ναυαγοσώστη, που σκοπό έχουν να μας προστατεύσουν.
  • Δεν προσεγγίζουμε θύμα που κινδυνεύει, αν δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις, εκτός αν υπάρχει κοντά σωσίβιο ή κάτι το οποίο μπορούμε να δώσουμε για να πιαστεί.
  • Σε οποιαδήποτε περίπτωση δούμε κάποιον που φαίνεται να κινδυνεύει, ακόμα και αν δεν είμαστε σίγουροι, καθώς ο πνιγμένος δεν φωνάζει (σιωπηλός πνιγμός), ενημερώνουμε τον ναυαγοσώστη ή τους γύρω μας.
  • Σε περίπτωση που ανασύρουμε άνθρωπο από την θάλασσα χωρίς αισθήσεις, καλούμε με ψυχραιμία το 166 και ενημερώνουμε ακριβώς για ό,τι βλέπουμε αλλά και το ακριβές σημείο.
  • Το τηλέφωνο για έκτακτα περιστατικά του λιμενικού είναι το 108.
  • Σεβόμαστε τη θάλασσα, δεν υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας, δε ρισκάρουμε τη ζωή μας.

Ο Δήμος της Πάτρας, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών ζωής στην πόλη μας. Συνεχίζει τις εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης της παραλιακής ζώνης του Δήμου, από τα Καμίνια μέχρι τη Ροδινή. Στόχος είναι να μπορεί ο λαός της Πάτρας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια να απολαμβάνει το μπάνιο του για να βρίσκει μια όαση δροσιάς, ξεφεύγοντας για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    23 Ιουνίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία