Αντιμέτωποι με την… «Σφήκα της καστανιάς» – Τι λέει ο διευθυντής δασών, Παν. Κορισιάνος για το επικίνδυνο έντο […]

Αναφορά για ένα νέο και ιδιαιτέρως επικίνδυνο έντομο που τα προηγούμενα χρόνια είχε προσβάλει τις καστανιές στην Ευρώπη και πλέον έχει φτάσει μέχρι και την Ηλεία σε σύντομο χρονικό, έκανε χθες ο Διευθυντής Δασών Ηλείας Παναγιώτης Κορισιάνος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις καταστροφές που μπορεί να επιφέρει αυτό στις καλλιέργειες σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα καταπολέμησής του.

Ο λόγος για τη «Σφήκα της καστανιάς» (επιστημονική ονομασία Dryocosmus Kuriphilus), που αποτελεί έναν από τους χειρότερους εχθρούς του δέντρου. Η κινητοποίηση της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας ήταν άμεση, με τον κ. Κορισιάνο να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και να ειδοποιεί αγρότες από ορεινούς και ημιορεινούς όγκους προκειμένου να κάνουν αυτοψία στα χωράφια τους για τον εντοπισμό του ζουζουνιού. Αυτό, έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια από τότε που έκανε την εμφάνισή του να αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς και να φτάσει και στην Ελλάδα.

Με το έντομο αυτό να δημιουργεί γύρω του ένα καβούκι, η χημική καταπολέμησή του θεωρείται ανέφικτη και οδηγεί τη Διεύθυνση στην εύρεση βιολογικών τρόπων αντιμετώπισης. Γνώρισμα με το οποίο γίνεται άμεσα αντιληπτό είναι οι χαρακτηριστικές φουσκάλες κόκκινου χρώματος στα φυλλώματα. Ο μέχρι στιγμής γνωστότερος τρόπος αντιμετώπισης φαίνεται ότι είναι η χρήση ενός εντόμου από την Κίνα, του Torymus Sinensis, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Κορισιάνο θεωρείται σχεδόν αδύνατη η εισαγωγή ενός ιθαγενούς παρασιτοειδούς εντόμου στην Ελλάδα εξαιτίας της απαγόρευσης από τη νομοθεσία.

Ο κ. Κορισιάνος, όντας ένας ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος, έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις με επιστήμονες με τους οποίους καταβάλει προσπάθειες εύρεσης ουσιών προσελκυστικών για το έντομο αυτό. Μια εξ αυτών πιστεύουν πως είναι η ουσία L-τρυπτοφάνη, η οποία θα χρησιμοποιηθεί το επόμενο διάστημα γι’ αυτό το σκοπό. Πρόκειται για μια σκόνη, η οποία θα γεμίσει τα 3/4 γυάλινων μπουκαλιών και θα έχει την ιδιότητα προσέλκυσης της σφήκας. Το πάνω μέρος των μπουκαλιών θα είναι σκεπασμένο με βαμβάκι για να διατηρείται περισσότερο. «Πρόκειται για μια λύση που πιστεύεται ότι θα δώσει την ευκαιρία ελέγχου των πληθυσμών αυτών. Θα τοποθετηθούν πέντε μπουκάλια ανά στρέμμα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει μελέτη για την εκτροφή χρήσιμων οργανισμών που θα βοηθήσουν στον έλεγχο του εχθρού αυτού», είπε κλείνοντας ο κ. Κορισιάνος.


Πηγή