Απανωτοί πνιγμοί στην Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα – Γιατί;

Τι γίνεται με αυτούς τους πνιγμούς; Μέσα σε λιγότερο από έξι μέρες τέσσερις άνδρες έχασαν ζωή τους. Οι τρεις από αυτούς χάθηκαν στην Πλαζ και ο τέταρτος στη Λιμνοπούλα της Κάτω Βασιλικής στη Ναύπακτο.

Οι άνδρες που χάθηκαν στην Πλαζ ήταν ηλικιωμένοι. Το πρώτο περιστατικό συνέβη στις 11 Ιουνίου με έναν 80χρονο και έναν 67χρονο, με τον έναν να προσπαθεί να σώσει τον άλλον και στο τέλος να πνίγονται και οι δύο.

Το δεύτερο συμβάν έγινε στην Πλαζ το πρωί της Δευτέρας με έναν ακόμα 80χρονο, μπροστά στα μάτια της εγκυμονούσας κόρης του και του εγγονού του, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τους ναυαγοσώστες και τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Όσο για το περιστατικό της Λιμνοπούλας με θύμα τον 31χρονο Θόδωρο Γεωργιόπουλο και γνωστό dj, με καταγωγή από την Πάτρα, έχει να κάνει με το μπουρίνι και την προσπάθεια του να σώσει μέσα στο γενικό κακό που έφερε η ξαφνική αλλαγή του καιρού, την βάρκα του.

Αν μέσα σε όλα αυτά βάλεις και τα συμβάντα που έγιναν στην Κουρούτα και στα Λεχαινά όπου πάλι δύο ηλικιωμένοι ανασύρθηκαν νεκροί από την θάλασσα ή και το περιστατικό που είχε γίνει προ ημερών στην Λακκόπετρα τότε εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι μόνο καλά δεν μπήκε το καλοκαίρι και τα μπάνια στις παραλίες για την περιοχή μας.

Άγνοια κινδύνου κυρίως από τους ηλικιωμένους

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι όλα τα περιστατικά έχουν να κάνουν με την άγνοια κινδύνου και την υπερβολική εμπιστοσύνη που δείχνουν κυρίως οι ηλικιωμένοι στις δυνάμεις τους.

Για παράδειγμα όσοι συχνάζουν στην Πλαζ βλέπουν συχνά ηλικιωμένους ανθρώπους να κολυμπούν στα βαθιά, παρά τις συστάσεις που γίνονται κατά καιρούς από τους ναυαγοσώστες. Στην Πλαζ, όπως και στο Ρίο, τα νερά από ένα σημείο και μετά είναι ορμητικά ειδικότερα όταν φυσάει, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στον οποιοδήποτε.

Πάντως, ειδικότερα η παραλία της Πλαζ είναι επανδρωμένη με ναυαγοσώστες που προσπαθούν και δείχνουν τον καλύτερο εαυτό τους, όπως έκαναν σε όλα τα περιστατικά που αποδείχτηκαν μοιραία. Χρειάζεται προσοχή, όμως, πάνω από όλα από τους ίδιους τους κολυμβητές.


Πηγή