Αχαΐα: Προβληματισμός για την αποχή εν όψει των εθνικών εκλογών

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στα επιτελεία των συνδυασμών της Πάτρας και της Αχαΐας η μεγάλη αποχή που υπάρχει σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα του νομού.

Η μικρή προσέλευση των εκλογέων στον δεύτερο γύρο της εκλογικής μάχης σε δημοτικές και περιφερειακές δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ως προς την εκτίμηση των αποτελεσμάτων. Τα επιτελεία των συνδυασμών είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν να αναλύσουν τις επόμενες ώρες τους λόγους της αποχής αυτής.

Ωστόσο, η αποχή, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, έρχεται 40 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, κάτι που σίγουρα θα πρέπει να απασχολήσει τα κόμματα από την στιγμή που μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, αυτή τη φορά για την ανάδειξη των βουλευτών που θα μας εκπροσωπήσουν στο κοινοβούλιο.

Η αποχή, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ίσως να φτάσει και το 60%, κάτι που φυσικά δεν ευνοεί καμία από τις παρατάξεις, ούτε τους νικητές, ούτε και τους χαμένους.

Πάντως, ήδη στα εκλογικά κέντρα του Κώστα Πελετίδη και του Γρηγόρη Αλεξόπουλου έχει ξεκινήσει να συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος, ενώ το ίδιο γίνεται και στις έδρες των παρατάξεων του Νεκτάριου Φαρμάκη και του Απόστολου Κατσιφάρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υψηλό κόστος των ερευνών για την πρόθεση ψήφου αλλά και τα υπόλοιπα ευρήματα, λειτούργησε αποτρεπτικά για να επαναληφθούν και στο δεύτερο γύρο μεγάλες έρευνες.

Έτσι, τηλεοπτικοί σταθμοί στην πλειοψηφία τους αποφάσισαν να μην προβάλουν exit poll, καθώς θα έπρεπε να γίνουν επιμέρους έρευνες για κάθε περιφέρεια αλλά και για κάθε δήμο, με αποτέλεσμα να πρέπει να στηθούν περισσότερες κάλπες έξω από τα εκλογικά τμήματα. Γεγονός που θα έφερνε και πιο αυξημένο κόστος.


Πηγή