Είναι κατάλληλα για μπάνιο τα νερά της Πάτρας;

Θετικά είναι τα δείγματα των πρώτων αναλύσεων των θαλασσίων υδάτων στις ακτές της αχαϊκής πρωτεύουσας που έκανε το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας που έγινε στις 7 Ιουνίου στο σύνολο των ακτών της πόλης τα ευρήματα είναι κάτω από τα προβλεπόμενα όρια επαρκούς ποιότητας. Εξαίρεση αποτελούν μόνο τα κολοβακτηριοειδή στον Καστελόκαμπο τα οποία αγγίζουν τα 570 με το όριο Ε.Π. να είναι στα 500.

O Καθηγητής Υγιεινής και Τεχνικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου, Απόστολος Βανταράκης, η ένδειξη αυτή δεν είναι ανησυχητική καθώς τα κολοβακτηριοειδή μπορεί να προέρχονται από χώματα κ.α..

Αντιθέτως όπως επισημαίνει οι εντερόκοκκοι που προέρχονται από ανθρώπινους παράγοντες είναι σε πολύ καλό επίπεδο σε όλες τις ακτές που μετρήθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη τα πρώτα δείγματα για την περίοδο που διανύουμε είναι πολύ ενθαρρυντικά με δεδομένο ότι άλλες χρονιές τέτοια εποχή, και ιδίως πέρυσι, τα ευρήματα ήταν εξαιρετικά ανησυχητικά. Ο καθηγητής αποδίδει, σε ένα βαθμό, το γεγονός αυτό, στο ότι τα νερά είναι ακόμα αρκετά παγωμένα, με αποτέλεσμα σε τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες τα μικρόβια να μην αντέχουν.

Πάντως σε κάθε περίπτωση επισημαίνει ότι για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα καταλληλότητας των υδάτων θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 1-2 δειγματολογικοί έλεγχοι ακόμα. Το Εργαστήρι του Πανεπιστημίου θα επανέλθει σε περίπου δύο εβδομάδες, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός περιοδικών απορρίψεων μέσα στα νερά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ:

Ολικά κολοβακτηριοειδή:

Όρια: Εξαιρετική Ποιότητα (ΕΞ.Π.): 250, Καλή Ποιότητα (Κ.Π.): 500, Επαρκούς Ποιότητας (ΕΠ.Π.): 500

Πλαζ 1: 346

Πλαζ 2: 117

Προάστειο: 142

Δάφνες: 96

Καστελόκαμπος: 570

Ρίο (Magnifico): 226

Ρίο-Δημορηγόπουλου: 25

Κολοβακτηρίδια:

Πλαζ 1: 105

Πλαζ 2: 17

Προάστειο: 120

Δάφνες: 36

Καστελόκαμπος: 60

Ρίο 1: 26

Δημορηγόπουλου: 10

Εντερόκοκκοι:

Όρια:

ΕΞ.Π.: 100, Κ.Π.: 200, ΕΠ.Π.: 185.

Πλαζ 1: 48

Πλαζ 2: 8

Προάστειο: 15

Δάφνες: 8

Καστελόκαμπος: 20

Ρίο 1: 16

Δημορηγόπουλου: 2

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    14 Ιουνίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία