Εκπέμπει SOS για τις 120 δόσεις το Επιμελητήριο Ηλείας


Επιστολή με διορθωτικές προτάσεις από τον πρόεδρο Κώστα Νικολούτσο για να αντιστραφεί η αρνητική τροχιά της ηλειακής επιχειρηματικότητας

Τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ώστε να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις της Ηλείας, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, και την υφυπουργό Οικονομκών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος.

Στην επιστολή του ο κ. Νικολούτσος καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ρύθμισης, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η ηλειακή επιχειρηματικότητα δεν θα αντέξει το βάρος των συσσωρευμένων οφειλών και θα εξανεμιστεί.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή:

Οι επιχειρήσεις στην Ηλεία έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση. Ήδη η χαμηλή θέση της περιοχής στο δείκτη ανάπτυξης, επιβαρύνθηκε επιπρόσθετα από την «δεσπόζουσα» ακόμα οικονομική κρίση, η οποία δυστυχώς «συνδυάστηκε» με τις τεράστιες φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές του 2007, σεισμοί 2008, πλημμύρες 2011) που βίωσε ο τόπος «πληρώνοντας» δυσθεώρητο τίμημα σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικό κεφάλαιο. Σε αυτό το εξαιρετικά αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, όπου η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών δεν λέει να ανακάμψει, οι επιχειρήσεις της Ηλείας δίνουν τη μάχη της επιβίωσης τους καθώς και τον αγώνα για την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.

»Αναμέναμε τις εκτεταμένες ρυθμίσεις οφειλών σε Δ.Ο.Υ. και ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αποκαταστήσουν στοιχειώδη λειτουργία, υπό το βάρος των δυσλειτουργιών που προξενούν στην επιχειρηματική δράση, οι συσσωρευμένες οφειλές (κατασχεμένοι λογαριασμοί, πρόβλημα ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων). Δυστυχώς οι ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν για τις επιχειρήσεις, υπολείπονται κατά πολύ από τις προσδοκίες μας, αλλά και από τις αντίστοιχες ρυθμίσεις οφειλών για τους ιδιώτες.

»Με δεδομένο ότι oι οφειλές στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία υπερδιπλασιάστηκαν από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα, και ο εφιάλτης των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τείνει να γίνει καθολικός, οι ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, για να αντιμετωπίσουμε έστω και οριακά τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Αναλυτικά:

-Στα νομικά πρόσωπα παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των τρεχουσών οφειλών σε 24 δόσεις και των έκτακτων οφειλών σε 36 μηνιαίες δόσεις και όχι μέχρι και 120 δόσεις που προβλέπεται για τα φυσικά πρόσωπα.

-Η Ρύθμιση προς την εφορία είναι «ακριβή», καθώς οι οφειλέτες επιβαρύνονται με επιτόκιο 5%, όταν το Δημόσιο – με διάταξη που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση – επιβαρύνεται με επιτόκιο 3% για τις δικές του οφειλές προς τους ιδιώτες που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

-Η Ρύθμιση είναι «άδικη», καθώς δεν περιλαμβάνει καμία επιβράβευση για όσους ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι σήμερα.

-Η Ρύθμιση δεν καλύπτει πολλές περιπτώσεις οφειλών προς το Δημόσιο οι οποίες είναι παρελθουσών ετών αλλά βεβαιώνονται μετά την 31/12/2018.

Κύριε Υπουργέ, ευελπιστούμε να ενσωματώσετε τις ανωτέρω παρατηρήσεις μας, στις ρυθμίσεις οφειλών για τις 120 δόσεις. Είναι αδήριτη ανάγκη για να μην εξανεμιστεί η ντόπια μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».


Πηγή