Επεισοδιακή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – Οργισμένη η αντίδραση πολιτών – Άκρως αποκαλυπτικός […]

Με εντάσεις, αντιπαραθέσεις, δριμεία κριτική των πολιτών. για το φαινόμενο της θαλάσσιας ρύπανσης, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, δόθηκε η ευκαιρία , οι πολίτες να αντλήσουν πληροφορίες και να οδηγηθούν σε συμπεράσματα αναφορικά με την ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής της Ζακύνθου.

Το λόγο αμέσως μετά το Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου, κ. Νίκο Τσίπηρα, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόψεως, ότι πρέπει να υπάρξει καλή και αγαστή συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων , πήρε ο Δήμαρχος κ. Παύλος Κολοκοτσάς , ο οποίος εστίασε το ενδιαφέρον του, στην κακή κληρονομιά δηλώνοντας ότι. παρέλαβε καταστάσεις που ακόμη και σήμερα εκκρεμούν, όπως οι αναγκαίες υποδομές, βιολογικοί καθαρισμοί και αποχετευτικά δίκτυα στις τουριστικές περιοχές. «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον» είχε, η πρόταση του, για την διεκδίκηση 13 εκατομμυρίων ευρώ, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την επέκταση του βιολογικού.

Άκρως αποκαλυπτικός , κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ήταν ο δημοτικός σύμβουλος κι επικεφαλής του συνδυασμού «Ζάκυνθος- Ανατροπή Αναγέννηση», κ. Αντώνης Κασσιμάτης, ο οποίος προχώρησε σε ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους της ΔΕΥΑΖ , αντλώντας πληροφόρηση αναφορικά με το θέμα, και περισσότερο συγκεκριμένα για την καταγραφή των λυματοφόρων στο βιολογικό καθαρισμό, για να διαπιστωθεί πως , δεν πραγματοποιείται η μεταφορά λυμάτων από τα τουριστικά πλοιάρια και αυτό διότι, οι εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΖ, κατέστησαν σαφές, ότι τα λύματα που καταλήγουν στο βιολογικό, είναι κυρίως από επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία. Στο σημείο αυτό, ο κ.Κασσιμάτης αναρωτήθηκε με νόημα,… «Τότε πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τιμολόγια για μεταφορά λυμάτων από τα πλοιάρια στο βιολογικό;»

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε, ότι ιδιαίτερα αναλυτικός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ήταν ο Λιμενάρχης κ.Σιούτης, ο οποίος κινήθηκε στα ήδη γνωστά πλαίσια ενημέρωσης, όταν συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της κίνησης «ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ», στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου.
Ο κ. Σιούτης αναφέρθηκε στους συνεχείς ελέγχους που πραγματοποιεί η υπηρεσία του και στις διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα, ενώ οι καταγγελίες που έχουν γίνει είναι 44 στον αριθμό, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι η υπηρεσία του επέβαλε την ενημέρωση διάθεσης των λυμάτων από τους ιδιοκτήτες των τουριστικών σκαφών. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η ενημέρωση από τον προϊστάμενο υγείας κ. Σπύρο Πλέσσα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πολιτών. Μήλο της έριδος , υπήρξε, η αναφορά του κ. Πλέσσα, ότι έχουν πραγματοποιηθεί 30 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε διάφορα σημεία της θαλάσσιας περιοχής , όπου δείχνουν, ότι το θαλασσινό νερό δεν έχει ρυπανθεί. Ενδιαφέρον επίσης, είχαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της κίνησης «ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ» , οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν αλλά και κατέθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος , όπως χρώμα στις δεξαμενές συγκέντρωσης λυμάτων των σκαφών. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ κ.Κώστας Κόκκορης, κάνοντας αναδρομή στα όσα συνέβησαν πέρυσι αναφέρθηκε σε δύο μόνο αστοχίες, μία στο βιολογικό καθαρισμό και μία στον αποχετευτικό αγωγό στο Τσιλιβί, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα Ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου κ. Γιώργος Στασινόπουλος, στη τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο ότι μετά από πρόταση του συζητήθηκε το θέμα της ρύπανσης στο περιφερειακό συμβούλιο όπου υπήρξε και ψήφισμα, επισημαίνοντας με διάθεση περιπαικτική , «Εντάξει, όλα καλά…Δεν είπαμε τίποτα για το δια ταύτα». Επίσης σημείωσε ότι , δύο είναι τα φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι ζακυνθινοί , το κοινωνικό και το οικολογικό, ενώ πρότεινε το να επαναλειτουργήσουν εργαστήρια, τα οποία παραμένουν κλειστά, όπως αυτό της ΕΑΣΖ, που είχε αρχικά υλοποιηθεί μέσα από το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ, λειτουργώντας με αυτό το τρόπο συμπληρωματικά και υποστηρικτικά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν τον όγκο των υποχρεώσεων που τους έχει προκύψει. Τέλος εκπροσωπώντας το ΕΘΠΖ , ο κ. Δημητριάδης, αναφέρθηκε στη ρύπανση επισημαίνοντας παρόλα αυτά , ότι , «σαφώς γίνονται περιβαλλοντικού χαρακτήρα εγκλήματα αλλά ταυτόχρονα προσπαθώντας να εμφυσήσει και τη φλόγα του προβληματισμού , υποστήριξε ότι το γεγονός ότι « σήμερα μαζευτήκαμε εδώ, δε σημαίνει ότι αυριο θα λυθεί και το πρόβλημα»


Πηγή