ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΦΤΕΡΑ… ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ! Πατρινοί επιχειρηματίες θύματα απάτης… μέσω διαδικτύου

Θύμα διεθνούς απάτης, με απώλεια ενός πολύ μεγάλου χρηματικού ποσού, έπεσε επιχειρηματίας από την Πάτρα. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, άγνωστος δράστης προσποιούμενος τον υπεύθυνο αυστριακής εταιρείας, με το πρόσχημα της πώλησης ενεργειακών ποτών, έπεισε υπεύθυνο εταιρείας που εδρεύει στην Πάτρα, να του καταθέσει τμηματικά, σε πολωνική τράπεζα, το συνολικό χρηματικό ποσό των 101.000 χιλιάδων ευρώ, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει αποστείλει τα συμφωνηθέντα προϊόντα.

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος άγνωστου δράστη, ο οποίος παραμένει άφαντος.

Να σημειωθεί ότι και άλλες φορές, στο πρόσφατο παρελθόν, τοπικές επιχειρήσεις έπεσαν θύματα απάτης με παραγγελίες από το εξωτερικό, χάνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τον περασμένο Νοέμβριο, άγνωστος δράστης απέστειλε μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε επιχείρηση που εδρεύει στην Αχαΐα και προφασιζόμενος συνεργάτη προμηθεύτριας εταιρείας, κατάφερε να τους πείσει να του καταβάλλουν, μέσω τραπεζικών συναλλαγών, τμηματικά το συνολικό χρηματικό ποσό των 257.000 ευρώ περίπου, λόγω προγενέστερης εμπορικών δραστηριοτήτων.

Τον περασμένο Μάρτιο στην Αιγιάλεια, ένας ακόμα επιχειρηματίας έπεσε θύμα απάτης χάνοντας 11.200 ευρώ για παραγγελία που έκανε σε Γαλλική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται. Συγκεκριμένα, ο άγνωστος δράστης αφού παραβίασε δύο διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανήκουν σε ημεδαπό επιχειρηματία, εξαπάτησε εταιρεία με έδρα τη Γαλλία, με την οποία συνεργάζεται ο επιχειρηματίας, και έπεισε τα στελέχη της να μεταφέρουν 11.200 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό των ΗΠΑ, αντί του λογαριασμού του παθόντα.

Η απάτη στις διαδικασίες προμηθειών είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα, η οποία υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες στην ανίχνευση και καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους απάτης.

Οι ελληνικές εταιρείες- χάνουν σημαντικά ποσά χρημάτων λόγω της απάτης στις προμήθειες, ενώ – γενικώς στη χώρα χρησιμοποιούνται κατά κόρον αναποτελεσματικές και μη αυτοματοποιημένες τεχνικές ανίχνευσης.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων (23,3%) έχουν πέσει θύματα αθέμιτων ενεργειών τόσο των ίδιων των προμηθευτών (όπως για παράδειγμα εταιρείες χωρίς νομική ύπαρξη/παρουσία) όσο και μεταξύ των εργαζομένων και των προμηθευτών που έχουν κοινά οικονομικά -και όχι μόνο- συμφέροντα. To 20% έχει εξαπατηθεί με νοθεία στην προσφορά συμβολαίου, ενώ το 6,7% έχει υποστεί απάτη μέσω διπλότυπων τιμολογήσεων.


Πηγή