Ηλεία: Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις για την ελαιοπαραγωγή


Περιορισμένη η απειλή
του δάκου μέχρι τώρα

Ενθαρρυντικά σε σχέση με πέρυσι είναι τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή ελαιοπαραγωγή της Ηλείας, γεγονός που γεμίζει με –συγκατημένη- αισιοδοξία τους παραγωγούς μετά την περσινή καταστροφική σοδειά.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού & Φυτούγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας και υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος Δακοκτονίας, Γιώργος Μικέογλου, η ανθοφορία και η καρποφορία κρίνονται ικανοποιητικές, παρότι δεν είναι ίδια η εικόνα σε όλες τις ελαιοκομικές ζώνες της Ηλείας.

«Τα πρώτα μηνύματα δεν έχουν καμία σχέση με πέρυσι. Είμαστε πιο όψιμοι και ξεκινάμε από καλύτερη θέση φέτος. Οι ελιές έδεσαν, όχι όσο θα θέλαμε με βάση την καρποφορία, αλλά πλέον έχουμε ικανοποιητική καρποφορία. Περιμένουμε να δούμε τις κλιματολογικές συνθήκες το προσεχές χρονικό διάστημα για να δούμε πότε θα ξεκινήσει ο δολωματικός ψεκασμός», τόνισε ο κ. Μικέογλου και πρόσθεσε ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη δακοκτονία έχουν ολοκληρωθεί.

«Έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες, έχουν αναδειχθεί εργολάβοι σε όλους τους τομείς όπου είχε προκηρυχθεί το έργο. Υπάρχουν προσωρινοί μειοδότες εργοάβοι, κάτι που πέρσι δεν ήταν έτοιμο, Έχουν αναρτηθεί δακοπαγίδες και έχουν προσληφθεί παγιδοθέτες σε όλο την έκταση του προγράμματος. Έχουμε 7 γεωπόνους τομεάρχες για την ΠΕ Ηλείας, οι οποίοι θα ξεκινήσουν τις κατά τόπους επισκέψεις στους αγρούς.

Άφαντος ο δάκος!

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα στις ελαιοκαλλιέργειες, ο δάκος φέτος είναι πολύ περιορισμένος και δεν δείχνει να απειλεί την ελιά. Ωστόσο, ο κ. Μικέογλου επισημαίνει στην εφ. «Πατρίς» ότι δεν πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός και ότι οι παραγωγοί, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να παρακολουθούν επισταμένως την εξέλιξη του καρπού.

«Θέλω να τονίσω ότι οι πρώτες συλλήψεις από το δίκτυο που έχουμε εγκαταστήσει, δείχνουν μηδενικούς πληθυσμούς δάκου. Σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουμε 1-2 άτομα δάκου. Παρ’ όλα αυτά, κρίνεται σκόπιμο οι παραγωγοί να επιθεωρούν τα λιοστάσια τους και την εξέλιξη του καρπού. Δεν έχουν δέσει όλες οι περιοχές με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει ποικιλότητα στο δέσιμο του καρπού. Οι περιοχές στην παραλία είναι πιο μπροστά, ενώ στα ενδότερα είναι πιο πίσω χρονικά, κάτι που είναι φυσιολογικό λόγω της εξέλιξης των κλιματολογικών συνθηκών».


Πηγή