Ηλεία: Λύση «ανάσα» για τους δασωμένους αγρούς

Λύση στον «γόρδιο δεσμό» των δασωμένων αγρών έδωσε με νομοθετική πρωτοβουλία το υπουργείο Περιβάλλοντος, απεγκλωβίζοντας χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων, οι οποίες ήταν «Α/Δ», δηλαδή ήταν αγροί πριν από το 1946 και στο πέρασμα των ετών εγκαταλείφθηκαν και μετατράπηκαν σε δάση ή δασικές εκτάσεις.

Με τροποποίηση του άρθρου 67 του ν. 998/79 για τους δασωμένους αγρούς, η οποία ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή και δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ, δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να αιτείται στη δασική υπηρεσία την έγκριση της χρήσης έκτασης δάσους έως 30 στρεμμάτων, μόνο για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια, εφόσον έχει τίτλους ιδιοκτησίας μέχρι το 2004. Για εκτάσεις μεγαλύτερες των πέντε στρεμμάτων απαιτείται τεχνοοικονομική μελέτη, ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της καλλιέργειας που θα αντικαταστήσει το δάσος.

Μέχρι σήμερα ο νόμος έδινε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης μόνο των δασικών εκτάσεων ή των εκτάσεων που έχουν απολέσει πια τον δασικό τους χαρακτήρα, αλλά όχι των δασών. Με τη νέα διάταξη εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ορεινή και αγροτική οικονομία προσφέροντας εργασία και εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να επηρεάζεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, μέχρι στιγμής υπάρχουν 3,5 εκατ. στρέμματα δασωμένων αγρών, που αντιστοιχούν στο 51% της χώρας, ή 2,82 εκατ. στρέμματα στο 40,4% της μερικής κύρωσης δασικών χαρτών.

«Σε θετική κατεύθυνση ο νόμος»

Ο διευθυντής Δασών Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος, τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι πρόκειται για πρωτοβουλία σε θετική κατεύθυνση, καθώς επιλύει μια σημαντική στρέβλωση και προσφέρει προοπτική σε πλήθος μικροϊδιοκτητών και μικροκαλλιεργητών.

«Κινείται σε θετική κατεύθυνση ο νόμος, διότι δίνει μια λύση κοινωνική που ήταν απαραίτητη. Προσωπικά, είχα κάνει αντίστοιχες προτάσεις στο υπουργείο και τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου σε ένα “αγκάθι” που σχετίζεται με την εκμετάλλευση εκτάσεων με παραγωγικό τρόπο. Αφορά τις λεγόμενες “Α/Δ”, δηλαδή εκτάσεις που στον δασικό χάρτη βγαίνουν ως δάση και πρέπει ο ιδιοκτήτης να κάνει αίτηση στην επιτροπή δασολογίου για να εξετάσουμε τον ειδικό χαρακτήρα, αν είναι δάσος ή δασική έκταση. Το 90% αφορά δάση, άρα ως τώρα ήταν δώρο άδωρον, διότι για αξιοποιήσει κάποιος ιδιωτικό δάσος, πρέπει να είναι πάνω από 1000 στρέμματα», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κορισιάνος, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα ήταν έντονο και στην Ηλεία.

«Έχουμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις στην Ηλεία, διότι πολλοί νόμιμοι κληρονόμοι εκτάσεων που είχαν εγκαταλειφθεί το ’45, τώρα μπορούν να ασκήσουν γεωργική καλλιέργεια, εφόσον είναι μέχρι 30 στρέμματα, και με την προϋπόθεση της οικονομοτεχνικής μελέτης για εκτάσεις άνω των 5 στρεμμάτων. Απαλλασσόμαστε από έναν βραχνά και δίνει τη δυνατότητα σε αρκετούς πολίτες να αποκτήσουν κύριο ή συμπληρωματικό εισόδημα από αγροτικές εργασίες, ενώ και εμείς ως υπηρεσία θα αποκτήσουμε σαφέστερη εικόνα για τους δασικούς χάρτες», τόνισε.


Πηγή