Η γυναικεία συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας

Του Θωμά Κακλαμάνη*

Αφορμή για να γράψουμε αυτό το άρθρο, μας έδωσε η είδηση της ανακοίνωσης των σταυρών προτίμησης στις εκλογές για το δήμο Λευκάδας. Από τους τρεις (33) δημοτικούς συμβούλους που απαρτίζουν το νέο Δημοτικό συμβούλιο μόνο οι τρείς είναι γυναίκες. Η ενισχυμένη, λόγω της ποσόστωσης, συμμετοχή των γυναικών στα δημοτικά ψηφοδέλτια (40% αντί για 30% ) δεν οδήγησε τελικά και σε αυξημένο ποσοστό εκλογής τους. Το ίδιο απογοητευτικά για τη συμμετοχή του γυναικείου φύλου στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού μας ήταν τα αποτελέσματα του 2014, που είχαν εκλεγεί μόνο τέσσερις γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που χαρακτηρίζεται από την άμεση επαφή και επικοινωνία με τον πολίτη. Έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά του, μπορεί και οφείλει να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε δράσεις και πολιτικές που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Είναι ο χώρος στον οποίο αναδεικνύεται έμπρακτα η ισότητα των δύο φύλων και η γυναικεία συμμετοχή στα πεπραγμένα του τόπου μας κρίνεται επιτακτική και αναγκαία.

Η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και η εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων κινείται δυστυχώς ακόμη σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε έλλειψη ισορροπίας στη δημόσια σφαίρα, σημαίνει μη ολοκληρωμένες πολιτικές και μοιραία οδηγεί σε μια πιο αδύναμη Δημοκρατία.

Γίνονται προσπάθειες να ανατραπεί αυτή η κατάσταση με διάφορους τρόπους, ημερίδες για την ευαισθητοποίηση των γυναικών, συγκρότηση σχετικών διακομματικών επιτροπών και οργάνων και βέβαια η ποσόστωση. Ένα θετικό μέτρο που πρέπει, όμως, να συνοδεύεται και από άλλα μέσα στήριξης από την Πολιτεία, αν θέλουμε να μιλάμε, με ρεαλιστικούς όρους, για ισόρροπη συμμετοχή και εκπροσώπηση των φύλων στη διαμόρφωση και άσκηση της πολιτικής καθώς και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ο στόχος της ίσης εκπροσώπησης των γυναικών και η ενεργητική παρουσία τους στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο. Έχουν γίνει θετικά βήματα, όμως απομένουν να γίνουν πολλά περισσότερα, δεδομένου ότι η ισότητα των φύλων αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των πολιτικών ισότητας των φύλων συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ίδιας της δημοκρατίας. Η συμμετοχή των γυναικών είναι αναγκαιότητα, είναι πολιτικός πολιτισμός και οι γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να προσφέρουν πολλά. Το έχουν εξάλλου αποδείξει και το αποδεικνύουν καθημερινά.

*Ο Κακλαμάνης Θωμάς έχει εκλεγεί στο κοινοτικό συμβούλιο Λευκάδας

Tags:γυναικεία συμμετοχήΔημοτικό Συμβουλίο ΛευκάδαςΘωμάς Κακλαμάνης


Πηγή