Η Δ/ντρια του ΕΚΑΒ Πάτρας για τις θερινές καλύψεις σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Συνέντευξη η Δ/ντρια του ΕΚΑΒ Πάτρας κα Βασιλική Καφαντάρη

Οι τοπικές κοινωνίες της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς διεκδικούν την ενίσχυση των διασωστών του ΕΚΑΒ, ώστε να αντιμετωπίσουν το τουριστικό κύμα, αλλά δεν διαθέτουν τέσσερις κλίνες και τέσσερις μερίδες φαγητό για τους εθελοντές που θα στελεχώσουν τα ασθενοφόρα. Οι δε ναυτιλιακές εταιρείες δεν επιτρέπουν τη δωρεάν μετακίνηση των ασθενοφόρων.

Αντιμέτωπη με την πρωτοφανή αυτή στάση βρίσκεται η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Βασιλική Καφαντάρη. Κάλεσε εθελοντές απ' όλη την Ελλάδα για να στελεχώσουν τις μονάδες της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση αλλά οι περιφέρειες και οι δήμοι δεν μπορούν να καλύψουν τη διαμονή τους.

«Ερχονται πληρώματα από την Εδεσσα να βοηθήσουν τα νησιά που εξασφαλίζουν τουρισμό επειδή στα τουριστικά τους πακέτα πουλάνε και την πλήρη υγειονομική κάλυψη, αλλά εκτός από το να απαιτούν δεν κάνουν κάτι γι' αυτό» μας είπε η κ. Καφαντάρη κι εξηγεί:
«Αυτό που ζητάμε είναι δύο κλίνες στη Ζάκυνθο, δύο στην Κεφαλονιά και τέσσερις μερίδες φαγητό. Δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση από πουθενά. Μάλιστα πέρυσι είχα ζητήσει από το νοσοκομείο Ζακύνθου να δίνει τέσσερις μερίδες φαγητό και μας απάντησαν, και μάλιστα γραπτώς, ότι δεν προβλέπεται από τον προϋπολογισμό τους. Αυτά είναι ανεπίτρεπτες συμπεριφορές. Απαιτούν από τον εθελοντή να πληρώσει από την τσέπη του; Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Οι τοπικές κοινωνίες απαιτούν το ΕΚΑΒ θέλει να τους βοηθήσει αλλά πρέπει κι αυτές να ανταποκριθούν. Μιλάμε για μία μακρά περίοδο από 25 Ιουνίου έως τέλη Αυγούστου».

ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ

Οπως ανεπίτρεπτο είναι να πληρώνουν τα ασθενοφόρα τα ναύλα για κάθε διακομιδή ασθενών που κάνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η κ. Καφαντάρη το ετήσιο κόστος μόνο για το ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας (έδρα Πάτρα) και για τα κόμιστρα στα καράβια Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, ανέρχεται στις 36.000 ευρώ. Κάθε μήνα γίνονται 50 διακομιδές από τα νησιά στα νοσοκομεία της Πάτρας και ένας μεγάλος αριθμός ασθενών μεταφέρεται από τα νοσοκομεία της Πάτρας στα δύο νησιά μετά το εξιτήριό τους.

«Το τίμημα είναι πολύ υψηλό και μιλάμε για χρήματα των πολιτών. Επιχείρησα να θέσω το θέμα στους αρμοδίους αλλά δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση. Αυτό πρέπει να τύχη κεντρικής μέριμνας και να λυθεί οριστικά» αναφέρει η κ. Καφαντάρη.

Η ίδια αναδεικνύει μάλιστα και τις συνθήκες μεταφοράς των ασθενών. «Το τραγικό είναι ότι παρ' ότι τα ασθενοφόρα πληρώνουν τα πλοία δεν έχουν τις ειδικές καμπίνες που προβλέπει ο νόμος ώστε να μεταφέρονται οι ασθενείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν μέσα στα ασθενοφόρα και φυσικά στους χώρους που φορτώνονται τα οχήματα βαρέως τύπου όπως τα φορτηγά, όπου απαγορεύεται η παραμονή επιβατών. Αν συμβεί κάτι τι θα γίνει με τους ασθενείς; Είναι θέμα πολύ σοβαρό, που όλοι αρνούνται να το αντιμετωπίσουν».

*Από την Έντυπη Έκδοση – Ρεπορτάζ Μαρίνα Ριζογιάννη

Πηγή: pelop.gr


Πηγή