Η “μάχη” των κάδων στις γειτονιές της Πάτρας – Κανείς δεν τους θέλει κοντά του

Χαμός στις γειτονιές της Πάτρας γίνεται με τους κάδους απορριμμάτων, με τον κάθε ένοικο, τον κάθε καταστηματάρχη, να θέλει να τους βγάλει μπροστά από το σπίτι ή το μαγαζί του.

Ειδικότερα, αυτή την περίοδο, όπου λόγω της ζέστης τα σκουπίδια και οι κάδοι προκαλούν μία έντονη δυσοσμία, οι αιτήσεις από τους συμπολίτες για να μετακινηθούν οι κάδοι από μπρος από τα σπίτια τους, τα μαγαζιά τους ή τις περιουσίες τους, έχουν αυξηθεί αρκετά.

Το να μετακινηθεί ένας κάδος, για όσους, δεν γνωρίζουν, δεν είναι μία τόσο εύκολη διαδικασία. Κρύβει πίσω της μια γραφειοκρατία. Θα πρέπει να κάνει πρώτα την σχετική αίτηση στο Πρωτόκολλο του δήμου Πατρέων, είτε στο κεντρικό, είτε σε αυτό τον διαμερισμάτων.

Στη συνέχεια θα πρέπει να περιμένει κάποιον από τους δύο υπαλλήλους του δήμου που στελεχώνουν την αρμόδια υπηρεσία του τμήματος καθαριότητας και εφόσον εγκριθεί το αίτημα του να αναμένει την μετακίνηση των κάδων. Η όλη διαδικασία, αν λάβει υπόψη του κανείς ότι οι κάδοι συνολικά στην Πάτρα, πρέπει να ξεπερνούν τους 6.000 και υπάρχουν μόλις δύο υπάλληλοι για τη συγκεκριμένη δουλειά, μπορεί να πάρει και μήνες.

Ίσως για αυτό αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους κάνουν στην άκρη την όλη διαδικασία και παίρνουν τον… νόμο στα χέρια τους, μετακινώντας τους κάδους με δική τους πρωτοβουλία, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στους υπόλοιπους γείτονες που ούτε και αυτοί θέλουν την δυσοσμία των σκουπιδιών στη μύτη τους.

Στις γειτονιές της Πάτρας έχουν γίνει ολόκληρες μάχες για το θέμα των κάδων και είναι αρκετοί γείτονες που δεν μιλούν μεταξύ τους εξαιτίας του όλου ζητήματος. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν Πατρινοί το όλο ζήτημα ξεκινάει από το ότι οι κάδοι και άδειοι που είναι μυρίζουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν πλένονται καλά.

Ο δήμος έχει μόλις δύο πλυντικά οχήματα για να καθαρίζει τους κάδους καθαριότητας, τη στιγμή που αυτοί είναι χιλιάδες. Μέσα στον επόμενο χρόνο σχεδιάζει να πάρε ένα ακόμα τέτοιο όχημα, αλλά και πάλι οι ανάγκες είναι μεγάλες, ενώ εκτός των άλλων υπάρχει ζήτημα με την έλλειψη έμψυχου δυναμικού.

Από την πλευρά της πάντως η αντδημαρχία καθαριότητας έχει προμηθευτεί 500 μεταλλικούς κάδους, αλλά και 1.000 πλαστικούς, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον στόλο της. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αιτήσεις μετακίνησης των κάδων φτάνουν κατά μέσο όρο τους 40 με 50 το μήνα, δηλαδή ξεπερνούν τις 500 στον χρόνο.


Πηγή