Η νέα Πρόεδρος της Κοινότητας Πουλάτων Γεωργία Φλαμιάτου – Φιοραβάντε μιλάει για την εκλογή της

Στο poulatakefalonias.gr

Δύο εβδομάδες μετά την εκλογή της κυρίας Γεωργίας Φλαμιάτου – Φιοραβάντε ως νέας Προέδρου της Κοινότητας Πουλάτων, το poulatakefalonias.gr την συνάντησε και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί της, ώστε να μας εκθέσει το σχέδιο της για το χωριό μας αλλά και να μας μιλήσει για τα συναισθήματα που της δημιούργησε η εκλογή της με το ευρύ 57,8% των ψήφων.

Κυρία Φλαμιάτου, έχουν περάσει δυο εβδομάδες από την εκλογή σας στη θέση της Προέδρου της Κοινότητας Πουλάτων. Περιέγραψε μας τα συναισθήματά σας.

Αισθάνομαι ασφαλώς χαρούμενη. Ταυτόχρονα όμως και ευγνώμων για την αγάπη που εισέπραξα από τους συγχωριανούς μας το διάστημα πριν και μετά τις εκλογές, αλλά και για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου επιλέγοντάς με.

Το γεγονός ότι εκλεγήκατε με μια ευρεία πλειοψηφία, αλλά και ότι είστε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία του χωριού μας σας δημιουργεί επιπλέον ευθύνη;

Το να ισχυρισθώ ότι φέρω κάποια ιστορική ευθύνη, θα ήταν μάλλον υπερβολικό. Σίγουρα όμως αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να αποδείξω ότι μια γυναίκα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας δημόσιας θέσης εξίσου καλά ή και καλύτερα ακόμη από έναν άνδρα. Άλλωστε τόσο στην Κεφαλλονιά όσο και στα υπόλοιπα Επτάνησα φαίνεται πως ξεπερνάμε σιγά σιγά τέτοιου είδους στερεότυπα. Και η ευρεία πλειοψηφία που μου αναφέρατε, νομίζω πως αποτελεί απόδειξη. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μόλις εκλέξαμε γυναίκα ως Περιφερειάρχη, ενώ η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νησιού μας εδώ και χρόνια έχει επίσης ανατεθεί στα χέρια γυναίκας.

Με τους ανθυποψηφίους σας στις Κοινοτικές Εκλογές έχετε επικοινωνήσει;

Από την πρώτη στιγμή. Και μάλιστα μου τόνισαν ότι θα σταθούν στο πλευρό μου σε ότι χρειαστεί. Σε μια μικρή κοινωνία όπως αυτή των Πουλάτων δεν υπάρχει χώρος για αντιπαλότητες ή ανταγωνισμούς. Μόνο καλή διάθεση και συνεργασία. Πραγματικά στην προσπάθεια για την ανάπτυξη και την πρόοδο του χωριού μας δεν περισσεύει κανείς.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά προβλήματα του χωριού μας και τι προτίθεστε να κάνετε για αυτά; Έχετε κάποιο σχέδιο που θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Τα προβλήματα του χωριού μας είναι γνωστά σε όλους. Τα βλέπουμε και τα βιώνουμε καθημερινά. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι δεν μπορούν όλα να λυθούν άμεσα. Εξάλλου τα Πουλάτα όπως άλλωστε και τα περισσότερα χωριά της Κεφαλλονιάς δεν έχουν αυτοτελείς πόρους ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε μόνοι μας τα προβλήματα. Για αυτό και χρειάζεται προγραμματισμός και συνεργασία με τη νέοεκλεγείσα δημοτική αρχή, στο πλαίσιο ασφαλώς που η νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης μας επιτρέπει. Στόχος μου είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα, να υποβάλλουμε τεκμηριωμένες και ει δυνατόν κοστολογημένες προτάσεις στο Δήμο Σάμης, να συνεργαζόμαστε με τους αρμοδίους ανά περίπτωση και προφανέστατα να παρακολουθούμε στενά την πορεία της επίλυσής τους.

Αν θα έπρεπε να προχωρήσω σε ιεράρχηση των προβλημάτων του χωριού μας, θα έλεγα πως η καθαριότητα και ο εξωραϊσμός των δημοσίων χώρων αποτελούν προτεραιότητα. Συστηματική καθαριότητα των δρόμων και του ρέματος που διασχίζει το χωριό μας ώστε να αποτρέψουμε τυχόν υπερχειλίσεις σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων και εξωραϊσμός της πλατείας, του Κοινοτικού Γραφείου στο οποίο και θα πρέπει να επιδιώξουμε την κατασκευή παιδικής χαράς, αλλά και των χώρων πέριξ αυτού.

Από εκεί και πέρα είναι απαραίτητο να επισκευαστεί το δημοτικό σχολείο ώστε να αποδοθεί στην Κοινότητά μας για πολιτιστικές χρήσεις και ταυτόχρονα να γίνει ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Στόχος μου επίσης είναι να μετατρέψουμε το εγκαταλελειμμένο και επικίνδυνο γήπεδο ποδοσφαίρου σε έναν πόλο άθλησης για τους νέους όλης της περιοχής, με γήπεδο 5 Χ 5 και ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ.

Επίσης είναι αναγκαίο να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση του προσεισμικού τέμπλου της Παναγίας στο πλαίσιο μια ευρύτερης παρέμβασης στον προσεισμικό ναό της Αμυγδαλιώτισσας, αλλά και να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον εφημέριο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του χωριού μας στις απαραίτητες επισκευές, όπου αυτές είναι αναγκαίες, στην εκκλησιά του Αγίου Παντελεήμονα.

Ένα σημαντικό πρόβλημα του χωριού μας είναι το Κοινοτικό Κοιμητήριο που έχει κυριολεκτικά φτάσει στα όριά του. Πως προτίθεστε να κινηθείτε για αυτό το φλέγον θέμα;

Θεωρώ ότι η δημιουργία νέου νεκροταφείου εκτός χωριού είναι και δαπανηρή και δύσκολη για συναισθηματικούς λόγους. Συνεπώς θα πρέπει να επιδιώξουμε την επέκταση του υφιστάμενου. Έχω κάτι στο νου μου, αλλά θα ήθελα χρόνο προκειμένου να κάνω την όποια ανακοίνωση. Επίσης θα πρέπει άμεσα να ενισχύσουμε τη στατικότητα του τοιχίου αντιστήριξης στο σημείο που αυτό εφάπτεται με την αποθήκη του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα, προκειμένου να μην υποχωρήσει, με ότι αυτό θα συνεπάγεται.

Τα Πουλάτα έχουν μακρά πολιτιστική παράδοση. Έχετε σκεφτεί πως θα μπορούσε η Κοινότητα να συμβάλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των πολιτιστικών δράσεων στο χωριό μας;

Όπως είπα και προηγουμένως, ένας βασικός στόχος είναι η επισκευή του δημοτικού σχολείου και η μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού. Αυτό εκ των πραγμάτων θα δώσει τεράστια πολιτιστική ώθηση και ταυτόχρονα προστιθέμενη αξία στο χωριό μας. Από εκεί και πέρα, σίγουρα η αναβίωση του παραδοσιακού μας πανηγυριού στην γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα, συνδυαστικά με το παραδοσιακό κέρασμα, είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να εργαστούμε όλοι από κοινού, όπως επίσης και να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την Γιορτή Παλαιού χωριού στα προσεισμικά Πουλάτα που έχει γίνει πλέον θεσμός για την περιοχή μας.

Την 1η του Σεπτέμβρη αναλαμβάνετε και επίσημα τα καθήκοντά σας. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθείνετε στους συγχωριανούς μας μέσω του poulatakefalonias;

Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω σε όλες και όλους τους συγχωριανούς μας, είτε με τίμησαν με την ψήφο τους είτε όχι, είναι πως σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους φορείς του χωριού μας και ασφαλώς το Δήμο Σάμης, θα κάνω ότι πραγματικά περνάει από το χέρι μου ώστε να δώσουμε λύση στα προβλήματα των Πουλάτων που και παρόν έχουν και μέλλον. Άλλωστε η συγκυρία με τη δημιουργία του νέου Δήμου Σάμης, αλλά και η βελτίωση των οικονομικών της χώρας γενικότερα, νομίζω πως είναι ευνοϊκή.

Κυρία Φλαμιάτου σας ευχαριστούμε για τη συζήτηση και σας ευχόμαστε ολόψυχα, καλή επιτυχία στο έργο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να εκθέσω τις σκέψεις μου για το πώς θα οδηγήσουμε τα Πουλάτα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr


Πηγή