Η Πάτρα στο ρυθμό των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων – Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση

Η αντίστροφη μέτρηση για τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες έχει ξεκινήσει και η Πάτρα όσο περισσότερο καλοκαιριάζει, τόσο μπαίνει στο κλίμα της μεγάλης γιορτής που θα φιλοξενήσει, στα τέλη του φετινού καλοκαιριού.

Πρόκειται για μία διεθνή αθλητική συνάντηση, ένα ραντεβού 25 συνολικά χωρών, ένα συναπάντημα που θα γίνει στην αχαϊκή πρωτεύουσα και το οποίο θα κάνει την Πάτρα το επίκεντρο του παγκόσμιου παράκτιου αθλητισμού, των εναλλακτικών σπορ της θάλασσας και της παραλίας που αγαπιούνται ολοένα και περισσότερο από τον κόσμο, έχοντας το καθένα ξεκινήσει να αποκτά τη δική του φήμη στον αθλητικό χάρτη.

Στην Πάτρα έχουν δηλώσει συνολικά συμμετοχή 1.020 αθλητές και 300 προπονητές με το τεχνικό τιμ τους, από 25 χώρες. Από τα 26 συνολικά κράτη μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων των τριών Ηπείρων (Ευρώπη, Ασία και Αμερική) θα έρθουν στην Πάτρα τα 25 μέλη, με τη μοναδική χώρα που να μην έχει δηλώσει ακόμα να είναι η Σλοβενία.

Μιλάμε με λίγα λόγια για έναν ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό, σε σύγκριση με την αντίστοιχη διοργάνωση της Πεσκάρα, καθώς με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στην Πάτρα θα έρθουν 257 αθλητές παραπάνω ή ένα ποσοστό της τάξεως του 33,68%, σε σχέση με τους αθλητές που είχαν αγωνιστεί στην Ιταλική πόλη όπου έλαβαν μέρος 763 άτομα.

Από τους 1.020 αθλητές που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση της Πάτρας οι 634 ή ένα ποσοστό του 60% είναι άνδρες και το 386 ή ένα ποσοστό του 40% γυναίκες. Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν στην αχαϊκή πρωτεύουσα για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας θα φτάσει τους 2.500.

Η Πάτρα στο ρυθμό των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων - Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση

Οι συμμετοχές των αθλητών ανά άθλημα

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος θα πραγματοποιηθούν 11 αθλήματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αριθμός των συμμετοχών στο καθένα από αυτά. Με βάση τα στοιχεία αξιοσημείωτη αύξηση παρουσιάζουν το BeachHandball, το Beach Rowing Sprint, το Beach Tennis, το Beach Wrestling και το Canoe Ocean Racing.

Αναλυτικά οι συμμετοχές των αθλητών ανά άθλημα (σε παρένθεση ο αριθμός των συμμετοχών στην Πεσκάρα) έχουν ως εξής: Aquathlon 36 (22), Beach Handball 200 (138), Beach Rowing Sprint 114 (65), Beach Soccer 132 (138), Beach Tennis 80 (46), Beach Volley 112 (92), Beach Wrestling 98 (58)
Canoe Ocean Racing 46 (25), Finswimming 99 (97), Open Water Swimming 56 (48) και Water Ski 47 (29).

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις των αγώνων

Σε ότι έχει να κάνει με τις αθλητικές εγκαταστάσεις που θα ξεκινήσουν να φτιάχνονται από τις αρχές Ιουλίου (πιθανότατα μετά τις εθνικές εκλογές), θα υπάρχουν όπως ήδη έχει γραφτεί τρεις βασικές δομές που θα φιλοξενήσουν τα αγωνίσματα και τους αγώνες. Ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών, όπου θα γίνουν εκεί όλα τα αθλήματα άμμου Beach Handball, Beach Soccer, Beach Tennis, Beach Volley, Beach Wrestling.

Στην Πλαζ στην Αγυιά όπου εκεί θα πραγματοποιηθούν τα αθλήματα του νερού, δηλαδή quathlon, Beach Rowing Sprint, Canoe Ocean Racing, Finswimming (τεχνική κολύμβηση), Open Water Swimming και Water Ski, αλλά και το κολυμβητήριο "Α. Πεπανός" όπου θα γίνουν τα αγωνίσματα πισίνας της τεχνικής κολύμβησης.

3.000 τόνοι τεχνητής άμμου από Αίγυπτο

Το βασικό υλικό που θα χρειαστεί για τις αθλητικές εγκαταστάσεις των αγώνων είναι η ειδική άμμος που θα στρωθεί στα γήπεδα για τα αντίστοιχα αθλήματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής στην Πάτρα θα έρθουν 3.000 τόνοι για να γεμίσουν τα γήπεδα και τα προπονητήρια. Η άμμος αυτή είναι ειδική, δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα και θα έρθει με εισαγωγή από την Αίγυπτο, με καράβια που θα μπουν στο νέο λιμάνι της Πάτρας.

Πρόκειται για μία τεχνική άμμο, αυτή που προβλέπουν οι κανόνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας, ένα συγκεκριμένο μείγμα από γρανίτη και χαλαζία, με το οποίο δεν τραυματίζονται οι αθλητές. Μετά το τέλος των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων η άμμος θα μείνει στην Πάτρα, για τις ανάγκες του ΠΕΑΚ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχε χρησιμοποιηθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Η Πάτρα στο ρυθμό των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων - Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση

Μεγάλο το ενδιαφέρον των εθελοντών

Ένα ακόμα ζήτημα που αφορά την διοργάνωση των αγώνων και την προετοιμασία για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα έχει να κάνει με τους εθελοντές.

Τα άτομα που έχουν σπεύσει για να βοηθήσουν είναι ήδη αρκετά και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Πατρινούς που έχουν καταλάβει την αξία και τη σημασία αυτής της γιορτής για την Πάτρα.

Η Οργανωτική Επιτροπή στο διάστημα που μεσολαβεί για τους αγώνες θα προχωρήσει στη διοργάνωση διαφόρων δράσεων και εκδηλώσεων που προμοτάρουν τους Παράκτιους. Η Πάτρα μπαίνει λοιπόν για τα καλά στο ρυθμό αυτή της μεγάλης γιορτής.


Πηγή