Κέρκυρα: Συγκλονιστικά ευρήματα από τον έλεγχο στην Διεύθυνση Συγκοινωνιών.

Αστυνομικό ρεπορτάζ Κέρκυρα: Συγκλονιστικά ευρήματα από τον έλεγχο στην Διεύθυνση Συγκοινωνιών.

Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές και πολυποίκιλες αντιδράσεις σχετικά με τη λειτουργία της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών και το ενδεχόμενο χρηματισμού υπαλλήλων για την έκδοση αδειών οδήγησης φαίνεται ότι βαδίζει προς το τέλος της μετά από δυο δεκαετίες περίπου. Η δικογραφία, σύμφωνα με πληροφορίες από τον νομικό χώρο, έχει μορφή ενεργού ηφαιστείου και η λάβα του απειλεί να “κάψει” τους εμπλεκόμενους αν αποδειχθεί η παραβατική τους συμπεριφορά.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2017 όταν άγνωστος τηλεφώνησε στη Διεύθυνση Εσωτερικών υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και κατήγγειλε ότι στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών Κέρκυρας, στο τμήμα αδειών, χορηγούνται άδειες κυκλοφορίας έναντι χρηματικής αμοιβής. Ο άγνωστος που έκανε την καταγγελία ισχυρίστηκε ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης οι οποίες εξαναγκάζονται να πληρώσουν οι «μαθητές» τους ένα ποσό το οποίο κυμαίνεται από 50 ευρώ έως 1000 ευρώ και το οποίο ποσό διανέμουν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι. Τα ποσά αυτά ανά περίπτωση, ανεβαίνουν πολύ όταν πρόκειται για Ρομά και αλλοδαπούς, που φθάνουν τα 5.000 έκαστος ή για επαγγελματική άδεια οδήγησης ή άλλες υπηρεσίες.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικός ο ισχυρισμός του άγνωστου ο οποίος προέβη στην καταγγελία προς την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ότι ο μηνιαίος τζίρος μπορεί να φθάνει τις 20.000 έως 50.000 ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε μια ακόμα καταγγελία, από άλλον καταγγέλλοντα ο οποίος ισχυρίστηκε ότι του ζητήθηκε το ποσό των 1.500 ευρώ από συγκεκριμένο υπάλληλο για να κάνει την επέκταση της άδειας από 40 σε 42 τόνους. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι αν και κατέβαλε το ποσό των 1000 ευρώ και όχι των 1500 ευρώ, τελικά δεν κατόρθωσε να κάνει τη δουλειά του. Μετά από αυτές τις καταγγελίες το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε την ενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης μεταξύ άλλων εξετάστηκαν τρεις ιδιόκτητες ιδιωτικών σχολών οι οποίοι κατονόμασαν υπαλλήλους ότι απαιτούν εκβιαστικά και λαμβάνουν χρήματα για την διαδικασία έκδοσης διπλωμάτων.

Η ”ταρίφα” για κάθε υποψήφιο οδηγό ήταν στα 100 ευρώ (50 ευρώ για μηχανάκια) και τα χρήματα σύμφωνα με τους ιδιόκτητες των σχολών τα έπαιρναν συγκεκριμένοι υπάλληλοι. Μάλιστα, ένας εξ αυτών εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών κατήγγειλε τον χρηματισμό όλων των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών. Ωστόσο δύο υπάλληλοι σύμφωνα με τις καταγγελίες των ανωτέρω, τα τελευταία χρόνια είχαν διαχωρίσει την θέση τους και δεν ελάμβαναν χρήματα. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσαν ότι το τελευταίο 6μηνο του 2015 αποφάσισαν να σταματήσουν να λαμβάνουν χρήματα ως εξεταστές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο υπάλληλοι το ανέφεραν στον Προϊστάμενο τους (και αυτός χρηματιζόταν ως εξεταστής) και όπως ισχυρίζονται τους ασκήθηκε πίεση επειδή διαχώρισαν την θέση τους από τους υπόλοιπους εξεταστές που χρηματίζονταν. Η παραπάνω παραδοχή των δύο υπαλλήλων οι οποίοι δέχτηκαν ότι χρηματίζονταν μέχρι το 2015 ουσιαστικά ”καίει” τους υπολοίπους συναδέλφους τους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετοί πολίτες εμφανίστηκαν αυθορμήτως και κατέθεσαν στους Αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για χρηματισμό των παραπάνω υπαλλήλων.

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων δεν αρκέστηκαν στην εξέταση – καταγγελία των τριών ιδιοκτητών σχολών οδήγησης αλλά προχώρησαν στην εξέταση δειγματοληπτικά αλλοδαπών και Ρομά οι οποίοι έλαβαν άδειες οδήγησης και όλοι τους, δεν γνώριζαν να διαβάζουν και να γράφουν ελληνικά. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν δώσει σε υπαλλήλους της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών χρηματικά ποσά από 400 ευρώ έως 5000 ευρώ.

Τα ανωτέρω είναι μερικά από τα ευρήματα της έρευνας των Εσωτερικών Υποθέσεων που οδήγησε στις 30 Μαΐου του 2018 στο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών το οποίο διέταξε ολική άρση του τραπεζικού απορρήτου όλων των συγκεκριμένων υπαλλήλων, καθώς των συζύγων των και των παιδιών τους.

Οι έρευνες συνεχίζονται και όπως φαίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα.


Πηγή