Καλλίκωμο: Δώδεκα χρόνια πιστός στα ψηφοδέλτια!

Για την πλειονότητα των πολιτών η συμμετοχή σε μια εφορευτική επιτροπή ισοδυναμεί με αγγαρεία, αφού η κούραση είναι σημαντική και αμοιβή δεν προβλέπεται, με συνέπεια να μην εμφανίζονται στα εκλογικά κέντρα το ξημέρωμα της Κυριακής και το βάρος να το επωμίζονται ο δικαστικός αντιπρόσωπος και ο γραμματέας. Όμως για τον 35χρονο Τάκη Αναστασόπουλο από το Καλλίκωμο ισχύει το αντίθετο. Από το 2006 έως και σήμερα λαμβάνει πάντα κλήση για συμμετοχή σε εφορευτική επιτροπή και δεν έχει αρνηθεί ποτέ να συμμετάσχει, φτάνοντας αισίως τις δέκα!

«Ίσως να είναι και εννέα, γιατί δεν θυμάμαι αν το 2012 είχα κληθεί και τον Μάιο και τον Ιούνιο», διορθώνει και εξηγεί στην εφ. «Πατρίς» πώς βιώνει κάθε φορά τη διαδικασία.

«Όποτε έχουμε εκλογές είμαι πάντα μέσα. Παλαιότερα καλούσαν τον πατέρα μου. Μάλλον θεωρούμαστε ικανοί οικογενειακώς! Η πρώτη φορά ήταν στις δημοτικές εκλογές του 2006 και από τότε λαμβάνω κλήση παραμονές εκλογών. Δεν έχω αρνηθεί ποτέ γιατί το θεωρώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία. Μου αρέσει να βοηθάω τον κόσμο να ψηφίζει άνετα, κυρίως τους ηλικιωμένους, να συμμετέχω στην καταμέτρηση και να έχω άμεση εικόνα των αποτελεσμάτων», τονίζει.

Του εξηγώ ότι οι περισσότεροι προσκομίζουν μέχρι και χαρτί από γιατρό για να αποφύγουν τις νομικές επιπτώσεις από τη μη συμμετοχή στην εφορευτική επιτροπή.

«Κατανοώ την αποχή των συμπολιτών μου, όμως προσωπικά το θεωρώ λάθος. Από τη στιγμή που η πολιτεία με επιλέγει για αυτόν τον ρόλο, το θεωρώ καθήκον μου να είμαι παρών εφόσον δεν συντρέχει σοβαρός λόγος απουσίας» αναφέρει.

Ψηφοδέλτια με… καλλιτεχνικές ανησυχίες!

Σε αυτά τα δεκετρία χρόνια ο Τάκης Αναστασόπουλος έχει γίνει θεατής αμέτρητων στιγμών που του τράβηξαν την προσοχή, από ευτράπελα μεταξύ συγγενών μέχρι… ψηφοδέλτια με χιούμορ, που φυσικά έβγαιναν άκυρα.

«Κάποιες παραξενιές δεν ξέρω αν μπορώ να τις περιγράψω. Από τα πιο απλά είναι όταν κάποιος επιμένει ότι δεν του έχουμε δώσει το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμεί π.χ. “ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκω, γιατί;». Συχνά κάποιοι ψηφοφόροι έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες και ζωγραφίζουν στα ψηφοδέλτια, από μούντζες μέχρι γεννητικά όργανα, καμιά φορά με άψογα σχέδια! Απέξω έχω δει συγγενείς να τσακώνονται και στη μέση να είναι ένας ηλικιωμένος, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται οι φάκελοι στις τσέπες. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε μετά στην κάλπη, διότι βρίσκουμε τοπικό ψηφοδέλτιο στην κάλπη της περιφέρειας και το ανάποδο», σημειώνει στην εφ. «Πατρίς» ο Τάκης Αναστασόπουλος και μοιράζεται μαζί μας τις στιγμες αμηχανίας που βιώνει.

«Όταν βγαίνω για να πάρω νερό ή για κάποια άλλη δουλειά, αμέσως με ρωτάνε τι γίνεται και ποιος πάει μπροστά στην καταμέτρηση. Επίσης, το τηλέφωνό μου χτυπάι ασταμάτητα μισή ώρα μετά τις 7, αφού όλοι νομίζουν ότι η καταμέτρηση τελειώνει γρήγορα. Ευτυχώς, μέχρι τώρα δεν μου έχει τύχει σοβαρή διαφωνία στην καταμέτρηση, αφού η τελική απάντηση του δικαστικού αντιπροσώπου τα λύνει όλα αμέσως. Το αργότερο που έχω φύγει, ήταν στις 1:50 το βράδυ. Φέτος, ο α’ γύρος ήταν λίγο δύσκολος με τις πολλές κάλπες και τα ξεχωριστά εκλογικά τμήματα, όμως ανταποκριθήκαμε άψογα», τόνισε στην εφ. «Πατρίς», προσθέτοντας ότι οι εκλογές είναι μοναδική εμπειρία κι ότι αν χρειαστεί και δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, θα είναι παρών αν του ξαναζητηθεί.


Πηγή