Κερκύρας Νεκτάριος : “Οι Άγιοι Πατέρες είναι τα σύμβολα της Πίστεώς μας”.

Θρησκευτικές Εκδηλώσεις Κερκύρας Νεκτάριος : “Οι Άγιοι Πατέρες είναι τα σύμβολα της Πίστεώς μας”.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα και ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Πατέρων στην πόλη της Κέρκυρας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την φράση του Κυρίου, από την Αρχιερατική Του προσευχή λίγο πριν το εκούσιο Πάθος Του : “Αὕτη δέ ἐστιν ἡ αἰώνιος ζωή, ἵνα γινώσκωσί σε τὸν μόνον ἀληθινὸν Θεὸν καὶ ὃν ἀπέστειλας Ἰησοῦν Χριστόν. ” Η ζωή της αιωνιότητος συνδέεται άμεσα με την γνώση του Θεού. Η γνώση αυτή δεν έχει να κάνει με την κατανόηση της ουσίας του Θεού, καθότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Ο πεπερασμένος και κτιστός άνθρωπος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να γνωρίζει την ουσία του Άχρονου και Άκτιστου Δημιουργού του. Η Αγία Τριάδα αποκαλύπτεται στον άνθρωπο, μέσα από την ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού και από τις Άκτιστες ενέργειές Του. Γι’αυτό και η πίστη στον αληθινό Θεό δεν είναι θρησκεία, αλλά Αποκάλυψη. Όταν λοιπόν κανείς γνωρίζει τον Θεό και κοινωνεί μαζί Του καθημερινά, μέσα από την προσευχή, τότε η σχέση αυτή συν τω χρόνω γίνεται αγαπητική. Η ατελεύτητη αυτή αγαπητική σχέση του ανθρώπου με τον Χριστό είναι η ζωή της αιωνιότητος και της Βασιλείας των Ουρανών.

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας αναφερόμενος στους εορτάζοντες 318 Αγίους Πατέρες της εν Νικαία Α’ Οικουμενικής Συνόδου, τόνισε ότι εκείνοι γνώρισαν τον Θεό και Τον ομολόγησαν καθώς εστί. Στον αντίποδα τώρα, τα σχίσματα και οι αιρέσεις, τις οποίες και πολέμησαν, δεν είναι του Θεού, αλλά καταστάσεις πειρασμικές, που έχουν ως κοινή τους ρίζα τον εγωισμό, την κακεντρέχεια, την εμμονή στην αμαρτία και την αυτονόμηση του ανθρώπου. Οι Άγιοι Πατέρες είναι τα σύμβολα της Πίστεώς μας.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος εξήρε το έργο του μακαριστού προκατόχου του κυρού Τιμοθέου, ο οποίος με πολύ κόπο, αναστήλωσε τον ιστορικό Ναό των Αγίων Πατέρων, που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, από τους βομβαρδισμούς της ναζιστικής αεροπορίας στις 14 Σεπτεμβρίου 1943.


Πηγή