Κώστας Τζαβάρας: Από τη Δικαιοσύνη στην Αυθαιρεσία

Ήδη από το 1835 ο Αλέξις Ντε Τοκβίλ στην περιώνυμη μελέτη του για τη δημοκρατία στην Αμερική, είχε διαπιστώσει την μεγάλη απειλή που συνιστά για τη λειτουργία της Δημοκρατίας η παντοδυναμία της πλειοψηφίας. Υποστήριζε ότι σε ένα δημοκρατικό καθεστώς η παντοδυναμία της πλειοψηφίας, χωρίς τις κατάλληλες θεσμικές εγγυήσεις, μπορεί να ξεπέσει σε µία «λαϊκοφανή» τυραννία, που µε πρόσχημα το λαϊκό της έρεισμανα φτάνει μέχρι του σημείου να καταπιέζει και τελικά να εξοβελίζει κάθε αντίθετη άποψη. Μοναδική και αποτελεσματική προφύλαξη απέναντι σ’ αυτή την πολιτειακή ανωμαλία αποτελεί η υιοθέτηση της αρχής της Δικαιοσύνης, ως προς όλες τις θεσμικές της εκφράσεις (αρχή του κράτους δικαίου, αρχή της νομιμότητας, αρχή της αναλογικότητας, θεσμικά αντίβαρα υπέρ της μειοψηφίας κ.λπ.).

Απέναντι σ’ αυτές τις αρχές φαίνεται να κρατά επιμελώς αποστάσεις εδώ και 4 χρόνια η κυβέρνηση του Α.Τσίπρα, η κυβέρνηση της για πρώτη φορά αριστεράς, ηοποία με κεντρικό πυρήνα μια ομάδα συντρόφων που έρχονται «από τα παλιά», δεν πιστεύει στην φιλελεύθερη δημοκρατία, ασπάζεται τον κρατισμό και απεχθάνεται την οικονομία της αγοράς. Επιδίδεται συστηματικά σε μια προσπάθεια απογύμνωσης από κάθε συμβολικό και αξιακό φορτίο της δημοκρατικά νομιμοποιημένης εξουσίας, που παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εφαρμόζει (κατά δήλωση των υπουργών της) ταξικές πολιτικές που διαιρούν την κοινωνία και διχάζουν το λαό, συκοφαντεί και καταδιώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους,υποβαθμίζει την πολιτική διαδικασία και ευτελίζει τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς και ιδιαιτέρως το Κοινοβούλιο. Δεν υπηρετεί κανόνες Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης, αλλά ικανοποιεί επιθυμίες και αιτήματα ατόμων και ομάδων που έχουν κοινές ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές μ’ αυτήν.

Έτσι, υπό καθεστώς μιας «τυραννικής» κατά τον Ντε Τοκβίλπλειοψηφίας, η χώρα έχει περάσει ανεπαισθήτως από την επικράτεια της Δικαιοσύνης που αμβλύνει τις δημοκρατικές ατέλειες, στην επικράτεια της Αυθαιρεσίας, που ικανοποιεί αντικοινωνικές ιδεοληψίες.

Ήδη, μάλιστα, μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές και την αυτόθροη απώλεια της εμπιστοσύνης του λαού προς τη κυβέρνηση του, κανείς δε μπορεί να κάνει λόγο περί πλήρους και εντελούς λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα. Παρόλο που η κυβέρνηση τελεί υπό παραίτηση, επιμένει να αυθαιρετεί και να χρησιμοποιεί τις λειτουργίες του κράτους για τη διαμόρφωση, μετά την αποπομπή της από την εξουσία, ευνοϊκών γι’ αυτή συσχετισμών. Κατά κοινή παραδοχή υπήρξε αντισυνταγματική η επιμονή της να διορίσει,παρά τη λειψή λαϊκή και ηθική νομιμοποίηση της, την ηγεσία του Αρείου Πάγου.Όμως τις 2 τελευταίες μέρες η συνειδητά αντιδημοκρατική της δράση υπερέβη κάθε όριο ανοχής.

Λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής και ενώ η ίδια εξακολουθεί να τελεί υπό παραίτηση, χρησιμοποίησε τη νομοθετική λειτουργία του κράτους για να επιφέρει μια «καταιγίδα» μεταβολών στο ποινικό σύστημα της χώρας, που είτε απηχούν ιδεολογικές της επιλογές, είτε προστατεύουν τα μέλη της από μελλοντικές διώξεις. Με ένα νομοσχέδιο που καταχρηστικά ονομάζει «νέο»Ποινικό Κώδικα, αφού εν πολλοίς διατηρεί τον ισχύοντα, διαγράφειαπ’ αυτόν 190 διατάξεις, πολλές από τις οποίες αφορούν εγκλήματα που η κατάργησή τους αποτελεί παραχώρηση στη διαφθορά και τη παρανομία (υπηρεσιακή απιστία και υπεξαίρεση, διαχείριση δημοσίου χρήματος από Δ.Ε.Κ.Ο. και Ν.Π.Ι.Δ., μετατροπή κακουργημάτων σε πλημμελήματα, διευκόλυνση της απόλυσης καταδίκων από τις φυλακές).Η πλέον χαρακτηριστική διαγραφή εγκλήματος γίνεται στη διάταξητου άρθρου 151, η οποία μέχρι σήμερα τιμωρεί όποιον ως πληρεξούσιος του κράτους διαπραγματεύεται με άλλη χώρα κατά τέτοιο τρόπο, που να μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα (κατάχρησηπληρεξουσιότητας). Έτσι, πλέον, κανένα από τα μέλη της κυβέρνησης δεν κινδυνεύει να κατηγορηθεί για τη διαπραγμάτευση και κατάρτιση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών.Κάτω από αυτές τις περιστάσεις είναι φανερό ότι η ποινική εξουσία της πολιτείας έχει αθεράπευτα μετατραπεί σε θεραπαινίδα μιας απροκάλυπτης τυραννίας, με τα λόγια του αείμνηστου καθηγητή Νικολάου Χωραφά.

Άρθρο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» της 8-9ης Ιουνίου 2019,


Πηγή