Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Λευκάδας προπολεμικά

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Μενέλαο Ιασωνίδη, όπως δείχνει η σφραγίδα του στο πίσω μέρος της, σε άγνωστη για μας ημερομηνία.

Σύμφωνα με μικρή έρευνα που κάναμε στο παρελθόν με τη βοήθεια του κ. Δημήτρη Τσερέ, το πρώτο Δημοτικό Σχολείο της Λευκάδας στεγαζόταν αρχικά κάπου στον «Ανθώνα» επί της σημερινής οδού Θεοδώρου Στράτου. Στη συνέχεα μετά την κατεδάφιση του, στεγάστηκε στο «οίκημα Θεριανού».

Το «οίκημα Θεριανού» βρισκόταν στην οδό Μητροπόλεως και συγκεκριμένα στον (σημερινό) αριθμό 15-17, δίπλα και βορειότερα από το κτίριο του ιστορικού εστιατορίου «Ρομάντικα. Δες εδώ

Από εκεί μετακόμισε στο γνωστό κτίριο στο Μαρκά το οποίο οικοδομήθηκε το 1935 και κατεδαφίστηκε το 1983.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η φωτογραφία τραβήχτηκε πιθανόν μεταξύ 1930-1935. Ο ιερέας που εικονίζεται στο κέντρο είναι πιθανόν ο δάσκαλος και λόγιος, παπά Ματαράγκας.

Κοιτάξτε τα βλαστάρια της εποχής, τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Λευκάδας προπολεμικά. Αμέτρητα προσωπάκια τα περισσότερα των οποίων είναι κοριτσίστικα.

Ο φωτογράφος δείχνει να βρίσκεται ψηλότερα από τα παιδιά, ίσως βρίσκεται σε κάποιο μπαλκόνι. Η τοποθεσία με μεγάλη πιθανότητα λάθους, βρίσκεται κοντά στο Σχολείο της οδού Μητροπόλεως. Στην αρχή της οδού Μητροπόλεως. Στα δεξιά της εικόνας πιθανόν βρίσκεται η πλαϊνή είσοδος της Μητρόπολης. Οι μαθητές επιστρέφουν στο Σχολείο μετά από εκκλησιασμό ή κάποια γιορτή.

Ευχαριστούμε θερμά τον Περικλή Βλάχο για την παραχώρηση της φωτογραφίας.

Tags:Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Λευκάδας προπολεμικά


Πηγή