Μπαλαούρας: Υπογράφτηκε η στέγαση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στον ΑΣΟ Πύργου

Σύμφωνα με την Πρωθυπουργική εξαγγελία

Υπογράφτηκε από τον Υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη η χρηματοδότηση της στέγασης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους Ολυμπίας στο παλιό σταφιδεργοστάσιο ΑΣΟ στον Πύργο. Θυμίζουμε την εξαγγελία του Πρωθυπουργού τον Φλεβάρη του 2018 στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, ότι ο ΑΣΟ θα μετατραπεί σε έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ, και εξήγγειλε, πέρα από την εξασφαλισμένη σταθερή επιχορήγηση, και επιπλέον ενίσχυση 8 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

Ο Μάκης Μπαλαούρας, ως Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα πολιτισμού, παρακολουθούσε έκτοτε ανελλιπώς το θέμα. Κατόπιν πρόσφατης επίσκεψής του στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και στον Υπουργό Γιάννη Δραγασάκη, πληροφορήθηκε ότι η ολοκληρώθηκε της.

Το Δεκέμβρη του 2018, ο Μάκης Μπαλαούρας είχε φέρει στη Βουλή το ζήτημα της καθυστέρησης της υλοποίησης της πρωθυπουργικής εξαγγελίας στο πλαίσιο Αναφοράς προς τους αρμόδιους Υπουργούς, κ. Ζορμπά και κ. Δραγασάκη . Ο Βουλευτής Ηλείας επεσήμαινε τη γραφειοκρατική καθυστέρηση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας και ζητούσε την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, πράγμα που προφανώς έφερε αποτέλεσμα.

Μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ιδρύθηκε το 1997. Οι ταινίες που επιλέγονται για το διαγωνιστικό πρόγραμμά του με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, απευθύνονται στα παιδιά και τους νέους και προέρχονται από κάθε χώρα του κόσμου. Το Φεστιβάλ διοργανώνει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και ανά την επικράτεια ένα σύνολο δράσεων: προβολές παιδικών και νεανικών ταινιών, διαλέξεις, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σχετικά με την κινηματογραφική παιδεία, κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, έκδοση εκπαιδευτικού υλικού.

Σκοπός του είναι να φέρνει σε επαφή το ελληνικό κοινό με ποιοτικές ταινίες και να προβάλλει τις ελληνικές παραγωγές στο εξωτερικό. Χάρη στο φεστιβάλ αυτό, ο Πύργος, η Αρχαία Ολυμπία και η ευρύτερη περιοχή έχουν καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης και δημιουργικής συνεργασίας των νέων, των εκπαιδευτικών, των κινηματογραφιστών καθώς και των θεσμικών προσώπων και φορέων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του παιδικού κινηματογράφου και της κινηματογραφικής εκπαίδευσης.


Πηγή