Νέα παρέμβαση του Συλλόγου «Πείρος» για τη ρύπανση στη θάλασσα


Επανέρχεται στο θέμα λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού της Κάτω Αχαΐας ο Σύλλογος Αλισσαίων «Πείρος», προκειμένου να μην επαναληφθούν οι περσινές εφιαλτικές στιγμές υποβάθμισης της θάλασσας.

Με επιστολή που εστάλη στον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, ο Σύλλογος επισημαίνει «επανερχόμαστε μετά από 9 μήνες στο θέμα του βιολογικού Κάτω Αχαΐας και αφού πέρασε και η προεκλογική περίοδος, για να σας πούμε μετά και τις άσχημες συνθήκες και την περιβαντολλογική υποβάθμιση που ζήσαμε πέρσι το καλοκαίρι και είδαμε στις θάλασσες μας την υποβάθμιση της ρύπανσης και τις γνωστές ενέργειες από τον σύλλογο μας και τις πρωτοβουλίες που πήραμε μετά από την μή λειτουργία του βιολογικού.
Σήμερα 6 Ιουνίου ο πρόεδρος του συλλόγου μας πήγε στην Διεύθυνση περιβάλλοντος, όπου ζήτησε ενημέρωση από την προϊσταμένη υπηρεσία και τι έχει γίνει από το προηγούμενο καλοκαίρι μέχρι σήμερα για να μην ξαναζήσουμε άλλο ένα άσχημο εφιαλτικό καλοκαίρι υποβάθμισης της θάλασσας μας.
Από την Διεύθυνση περιβάλλοντος, όπου σε λίγες ημέρες θα μας προσκομίσουν καινούργιες μετρήσεις του βιολογικού Κάτω Αχαΐας και Βιπε, μας είπαν ότι είχε ζητηθεί και η ΔΕΥΑΔ δέχτηκε και πήρε απόφαση για αυτό να τοποθετηθεί άμεσα ένα θυρόφραγμα την αποκοπή της απορροής ομβρίων της απορροής του αγωγού και ότι επιβαρύνει από παράνομες συνδέσεις από τον αγωγο να πέφτει στο βιολογικό και όχι χύμα στο ποτάμι. Ακόμα αποφάσισε η ΔΕΥΑΔ μακροπρόθεσμα αλλαγη αγωγού των λυμμάτων σε ένα κλειστό αγωγό, χωρίς να υπάρχει ένωση και σύνδεση με τον αγωγό λυμμάτων.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει όμως δυστυχώς τίποτα. Η απόφαση της ΔΕΥΑΔ είναι Απρίλιο. Αργά είναι για εμάς παρότι το θέμα μας βασανίζει και επιβαρύνεται η θάλασσα μας τα τελευταία χρόνια. Πρέπει άμεσα να γίνει το θυρόφραγμα μέσα στον Ιούνιο και να υπάρχει αναζήτηση χρηματοδότησης για τον κλειστό αγωγό και τον παντοροϊκό.
Πέρασε ένας χρόνος και δεν έχουμε εικόνα ότι βρέθηκε λύση για τον αγωγό που επιβαρύνει. Ακόμα ενημερωθήκαμε ότι ο μοναδικός χημικός που υπήρχε στο βιολογικό δεν υπάρχει καθημερινά εκεί αλλά υπάρχουν κάποιοι με 8 μηνη σύμβαση. Προσοχή, στο βιολογικό μας εμείς σαν κάτοικοι της περιοχής δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε της περσινές αυτές άσχημες εικόνες.
Άμεσα να μπει το θυρόφραγμα.
Να αναζητηθεί χρηματοδότηση για κλειστό αγωγό λυμάτων ξεχωριστά από ομβρίων, ειδικό προσωπικό, επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο στο βιολογικό μας.
Αυτά τα λέγαμε καιρό, αυτά έπρεπε να είχαν γίνει χθες! Δυστυχώς τίποτα δεν έγινε, πλήρης αδιαφορία, παρεμβάσεις μόνο μετά από καταγγελίες του συλλόγου μας.
Περιμένουμε το θυρόφραγμα να εγκατασταθεί άμεσα καθώς και την σωστή λειτουργία του βιολογικού, γιατί θέλουμε να κολυμπάμε στις θάλασσες μας, για αυτό παλεύουμε.
Τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε και τα πάγια αιτήματα μας για το βιολογικό μας στο νέο Δήμαρχο κο Μυλωνά Σπύρο. Για ενημέρωση βέβαια υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία για τα ανωτέρω, από τον πρόεδρο του συλλόγου μας προς το νέο Δήμαρχο.
Εδώ ήμασταν και θα είμαστε για να προασπίζουμε την ποιότητα ζωής των συγχωριανών μας».


Πηγή