Νέος Ποινικός Κώδικας: Οι αλλαγές προβληματίζουν τον Νομικό κόσμο της Ηλείας

Αντιφατικές απόψεις έχουν προκαλέσει οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την Βουλή των Ελλήνων, καθώς κάποιοι τάσσονται θετικά υπέρ των αλλαγών και κάποιοι άλλοι όχι.

Πολλές οι αλλαγές, πολλά τα σημεία που χρίζουν περαιτέρω ανάλυση, με τις απόψεις να διίστανται, στο κατά πόσο είναι όλα σωστά και εφαρμόσιμα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Θεοδόσης, υποστηρίζει ότι ήταν επιτακτική ανάγκη η τροποποίηση, επικαιροποίηση και ο εξευρωπαϊσμός της όλης ποινικής νομοθεσίας στην χώρα μας, ωστόσο υπάρχουν και τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την όλη διαδικασία και εν ολίγοις, η αποτελεσματικότητα θα φανεί στην πράξη…

Επιτακτική ανάγκη

«Με τον Ν. 4596/2019 μόλις πριν από λίγες μόνο ημέρες η Βουλή των Ελλήνων συνειδητά και με απουσία μάλιστα των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην του Ποταμιού) ψήφισε την μετατροπή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η ψήφιση του ως άνω νόμου έχει προκαλέσει αντιφατικές απόψεις, καθώς κάποιοι βαθμολογούν τις παραπάνω τροποποιήσεις με θετικό πρόσημο και κάποιοι είναι αρνητικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διάκειται αρνητικά. Για να είμαστε ειλικρινείς η τελευταία σοβαρή τροποποίηση χρονολογείται από το έτος 1950 και ήταν πράγματι επιτακτική η τροποποίηση των κωδίκων. Η τροποποίηση μάλιστα ήταν τέτοιας μορφής και ευρύτητας, που άλλαξε τα 180 από τα 410 άρθρα του Ποινικού Κώδικα και καταργήθηκαν σειρά προβλεπομένων μέχρι τώρα ποινικών αδικημάτων (πταίσματα και όχι μόνο) και άλλαξε άρδην το κομμάτι, που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των Ποινικών Δικαστηρίων και γενικά τον τρόπο απονομής και εκτέλεσης της ποινικής δίκης και απόφασης» σχολιάζει ο κ. Θεοδόσης και συνεχίζει:

«Ο Νέος Ποινικός Κώδικας φαίνεται να κάνει προσπάθεια να εναρμονιστεί κατά το μέγιστο μέρος με τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές Νομοθεσίες και προσπαθεί να αντιμετωπίσει με ευνοϊκότερο πνεύμα τις κακουργηματικού χαρακτήρα παράνομες πράξεις και συμπεριφορές, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις μέχρι σήμερα ποινές και παράλληλα αυστηροποιείται σχετικά με τα πλημελληματικού χαρακτήρα αδικήματα, αφού φαίνεται να γίνεται πλέον αποδεκτή η αρχή της ουσιαστικής εκτέλεσης των ποινών, που έχουν διάρκεια μέχρι πέντε έτη και που σήμερα απλά εκδίδοντο αποφάσεις από τα ποινικά δικαστήρια και πάντοτε με «το λευκό του μητρώου» του εκάστοτε κατηγορουμένου και καταδικασθέντος παρέμεναν ουσιαστικά κενό γράμμα και ούτε λίγο ούτε πολύ επικρατούσε σχετική ατιμωρησία».

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφ.Πατρίς


Πηγή