Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο εκκλησάκι των Αγίων Πατέρων

Κείμενο φωτογραφίες Κώστας Σκλαβενίτης

Το Σάββατο 8 Ιουνίου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και αρτοκλασία στο εκκλησάκι των Αγίων Πατέρων της Νικιάνας όπου πολλοί πιστοί πααβρέθηκαν για να προσκυνήσουν.

Ως γνωστό το εκκλησάκι πρώην μοναστήρι έχει πάρει το όνομά του από τους τρεις Αγίους Πατέρες που έφτιαξαν το εκκλησάκι και κατοίκησαν σ αυτό μετά την Α Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας(Μικρά Ασία).

Στη Σύνοδο παρέστησαν 318 Πατέρες και σ αυτή συμμετείχε ο τότε Επίσκοπος Λευκάδας Αγάθαργος του οποίου η προσωπικότητα γοήτευσε του Πατέρες Αλέξανδρο, Παύλο και Στέφανο και τον ακολούθησαν στη Λευκάδα.

Την περιοχή που αποβιβάστηκαν ερχόμενοι από τη Νίκαια ονόμασαν «Νικιάνα» και τη διπλανή «Επισκοπο» προς τιμήν του Επίσκοπου Αγάθαργου.

Οι Πατέρες μοναχοί έζησαν στο μοναστήρι (ένα από τα πρώτα μοναστήρια που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα) και είναι θαμμένοι εκεί.

Οι κάτοικοι της περιοχής ονόμασαν το ορεινό χωριό «Αλέξανδρος» στη μνήμη του Πατέρα Αλεξάνδρου και τη βρύση που βρίσκεται μεταξύ Νικιάνας και του μοναστηριού ονόμασαν «Η βρύση του Παύλου» στη μνήμη του Πατέρα Παύλου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


Πηγή