Πάτρα: Έχουν “βαλτώσει” οι αρχαιολογικές εργασίες στο σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των εργασιών της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων βρίσκονται στον δήμο για να συνεχιστεί η ανακατασκευή του σχολικού κτιρίου, μέσα στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος Τεμπονέρα.

Οι εργασίες στο νέο σχολικό κτίριο που ήταν να στεγάσει δημοτικό σχολείο, δίνοντας την δυνατότητα στους μαθητές να ξεφύγουν από τις λυόμενες κατασκευές, ήταν να προχωρήσουν και ίσως το έργο να είχε ολοκληρωθεί τώρα, αν τα συνεργεία του δήμου δεν έβρισκαν στο σημείο που ήταν να αναγερθεί ρωμαϊκά ευρήματα που υπήρχαν εκεί.

Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πάτρας έκαναν λόγο αρχικά για σημαντικά αρχαιολογικό ευρήματα, ωστόσο οι χωματουργικές εργασίες δεν έχουν προχωρήσει και παραμένουν εδώ και μήνες εκκρεμείς. Κάτι που καθυστερεί ακόμα περισσότερο τις εργασίες του δήμου που θέλει να φτιάξει το σχολικό κτίριο, έχοντας συμπεριλάβει το έργο μέσα στο τεχνικό του πρόγραμμα.

Το σχολικό κτίριο θα αναγερθεί όταν προχωρήσει τελικά αυτή η χρονοβόρα διαδικασία στο σημείο που ήταν κάποτε το 7ο Γυμνάσιο, επί της οδού Τεμπονέρα. Το κτίριο που υπήρχε εκεί κατεδαφίστηκε το 2012 αφού δεν άντεξε τον σεισμό του 2008, σε αντίθεση με το γειτονικό του κτίριο του παλιού 3ου Λυκείου που αν και παλιότερο έμεινε όρθιο.

Το κτίριο του 7ου Γυμνασίου είχε κατασκευαστεί στα χρόνια της Χούντας, ενώ αυτό του 3ου που στεγάζει ένα γυμνάσιο το πρωί και το Εσπερινό Λύκειο το απόγευμα είχε φτιαχτεί προπολεμικά. Η ουσία είναι ότι οι εργασίες για τις αρχαιολογικές ανασκαφές που είναι να ξεκινήσουν στο χώρο του προαυλίου του σχολικού συγκροτήματος Τεμπονέρα έχουν βαλτώσει και σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαθέσιμος εκσκαφέας για να συνεχιστεί το σκάψιμο.

Κάτι που σημαίνει ότι η ανέγερση του σχολικού κτιρίου θα καθυστερήσει και άλλον, αφού δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να δώσει την σχετική έγκριση, η Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Τα Ψηλαλώνια είναι γεμάτα από ρωμαϊκά κτίσματα

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με βάση τις εκτιμήσεις στο σημείο που είναι να "σηκωθεί" το νέο σχολικό κτίριο υπήρχε μία μεγάλη και σημαντική ρωμαϊκή βίλα κάποιου Ρωμαίου έπαρχου.

Γενικότερα, η περιοχή των Υψηλών Αλωνίων είναι γεμάτη από σημαντικά ευρήματα που αφορούν κυρίως την Ρωμαϊκή περίοδο, με τους Ρωμαίους κατακτητές να κατασκευάζουν τις επαύλεις τους, με μεγάλης αξίας αντικείμενα, αγάλματα, ψηφιδωτά και άλλα που κεντρίζουν το αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Παρόλα αυτά από αρχαιολογικής πλευράς τα Ψηλαλώνια παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ πάνω στα περισσότερα ρωμαϊκά κτίσματα έχουν κτιστεί σπίτια και πολυκατοικίες.


Πηγή