Πάτρα: Μεγάλα τα κενά στους σχολικούς φύλακες – 26 άτομα για 227 σχολικά συγκροτήματα

Ο δήμος είναι γεγονός πως έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στο ζήτημα των σχολικών μονάδων και γενικότερα των υποδομών που αφορούν την εκπαίδευση.

Η ανακαίνιση δεκάδων σχολείων το περασμένο καλοκαίρι και η φροντίδα για να έχουν όλα τα σχολεία θέρμανση τους χειμερινούς μήνες, είναι ορισμένες μόνο κινήσεις από αυτές που έχει κάνει και αποδεικνύουν στην πράξη το ενδιαφέρον αυτό.

Ωστόσο, το θέμα που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βρει μια λύση, είναι αυτό με τους σχολικούς φύλακες. Το ζήτημα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο μετά τον τραυματισμό ενός παιδιού που έπαιζε μπάσκετ στο προαύλιο του σχολείου του, έχοντας πηδήξει τα κάγκελα αφού οι πόρτες του σχολικού συγκροτήματος ήταν κλειστές.

Το παιδί είχε σπάσει το πόδι και το ασθενοφόρο που είχε κληθεί για να το παραλάβει, δεν μπορούσε να πλησιάσει, με τους διακομιστές να σκαρφαλώνουν για να μπουν μέσα στο προαύλιο. Η διεύθυνση βλέπετε το είχε αναγκαστικά κλειδώσει από τη στιγμή που δεν υπάρχει σχολικός φύλακας για να το φυλάξει.

Δεν είναι το μοναδικό σχολείο που μένει κλειδωμένο αυτή τη θερινή περίοδο που τα μαθήματα έχουν ολοκληρωθεί. Από τα 227 σχολικά συγκροτήματα που υπάρχουν στην επικράτεια του δήμου, τα περισσότερα είναι κλειστά, αφού οι σχολικοί φύλακες που έχει στη διάθεσή του ο δήμος, είναι λιγοστοί και δεν επαρκούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αντιδημαρχίας της Πάτρας που είναι υπεύθυνη για τα θέματα Παιδείας ο δήμος αυτή τη στιγμή διαθέτει μόλις 26 σχολικούς φύλακες, ένας αριθμός αρκετά μικρός που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Μάλιστα από τους 26 σχολικούς φύλακες οι τέσσερις συνταξιοδοτούνται και έτσι θα μείνουν μόλις 22.

Έχει ζητήσει προσλήψεις που δεν έρχονται

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2014 ο αριθμός των σχολικών φυλάκων ήταν 90, αλλά και πάλι ο δήμος είχε έλλειψη. Σκεφτείτε τι γίνεται τώρα.

Η δημοτική αρχή έχει ζητήσει κατ΄επανάληψη την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της πάνω στο ζήτημα των σχολικών φυλάκων, ειδικότερα από την στιγμή που είχε προχωρήσει στην εφαρμογή του ανακαινιστικού προγράμματος των σχολικών συγκροτημάτων και είχε παρατηρήσει μετά το τέλος των εργασιών ότι είχαν σημειωθεί ορισμένοι βανδαλισμοί, αφού τα σχολεία τις ώρες που δεν λειτουργούσαν, ήταν απροστάτευτα.

Οι εισηγήσεις του δεν εισακούστηκαν. Σε πολλά από τα κλειστά και κλειδωμένα σχολεία έχει παρατηρηθεί μία κίνηση ύποπτων ατόμων που βρίσκουν την ευκαιρία να μετατρέψουν τα προαύλια σε στέκια τους, ενώ σε ορισμένα υπάρχουν μαρτυρίες και για διακίνηση ναρκωτικών από εξωσχολικούς που ασφαλώς δεν έχουν καμία δουλειά στους χώρους αυτούς.

Μία λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό το ζήτημα και να προστατεύσει τα σχολεία, θα ήταν να αποφασίσει η δημοτική αρχή να συνεργαστεί με ιδιώτες επαγγελματίες που θα αναλάβουν να φυλάνε τους χώρους των σχολικών συγκροτημάτων.

Μέχρι τώρα όμως δεν έχει αποφασίσει κάτι τέτοιο και είναι αμφίβολο αν το κάνει στο μέλλον. Ωστόσο, από τη στιγμή που προσλήψεις δεν γίνονται από το κράτος, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση στον ορίζοντα.


Πηγή