Πάτρα: Πεσμένοι οι δείκτες της κατανάλωσης μπύρας – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά της ζυθοποιίας και στην παραγωγή μπύρας αφού τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί αρκετά σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Με βάση τα στοιχεία αυτά η πορεία στην αγορά της μπύρας το πρώτο εξάμηνο του 2019 κινήθηκε σε επίπεδο χαμηλότερο από ότι περίμενε ο κλάδος και αυτό παρά τις επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, τόσο στις μικρές ζυθοποιίες που τα τελευταία χρόνια πετάγονται η μία πίσω από την άλλη, όσο και στις μεγάλες βιομηχανίες που κινούν τα νήματα.

Η κάμψη της κατανάλωσης στην μπύρα όπως ανέφερε και ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, στην πρόσφατη ξενάγηση που έγινε στους δημοσιογράφους στο εργοστάσιο της ΒΙΠΕ, στην Πάτρα, ξεπερνά το 5%. Το γεγονός αυτό, αν θέλει κανείς να το αιτιολογήσει, οφείλεται στις άστατες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα στην Ελλάδα.

Συνθήκες που δεν ευνόησαν την κατανάλωση της μπύρας λόγω του κρύου και τις χαμηλές -για τη χώρα – θερμοκρασίες. Κάτι που άλλωστε βίωσαν και τα καταστήματα εστίασης της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, βλέποντας τους πελάτες τους να μην καταναλώνουν ποσότητες, σε μία αγορά όπου αρκετά μαγαζιά τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει πάνω στην μπύρα.

 Πάτρα: Πεσμένοι οι δείκτες της κατανάλωσης μπύρας - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Υπάρχει επίσης μία ακόμα εκδοχή της πτώσης της κατανάλωσης της μπύρας που έχει να κάνει με τη νέα γενιά.

Οι νέοι σε ένα γενικότερο βαθμό έχουν μειώσει την κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών, σε σύγκριση με άλλες γενιές, προτιμώντας τα ενεργειακά ποτά ή ακόμα και τα ανθρακούχα αναψυκτικά.

Ωστόσο, στην αγορά της μπύρας ελπίζουν ότι το επόμενο εξάμηνο, μια περίοδος που συμπέφτει με το καλοκαίρι, την άνοδο των θερμοκρασιών και με τις καλοκαιρινές διακοπές η κατανάλωση θα αυξηθεί και θα φτάσει το επίπεδο των περασμένων ετών.

Άλλωστε, τους θερινούς μήνες παραδοσιακά η κατανάλωση της μπύρας που αποτελεί και το κατεξοχήν φθηνό αλκοολούχο ποτό, αυξάνεται. Βλέπετε, το καλοκαιράκι μία κρύα μπύρα, πώς να το κάνουμε, κατεβαίνει πιο εύκολα…


Πηγή