Περιφέρειες: Η Ελλάδα (σχεδόν όλη) έγινε «μπλε»

Η Νέα Δημοκρατία πήρε όλες τις Περιφέρειες που χτυπούσε, ακόμα και αυτή της Δυτικής Ελλάδας όπου ο Φαρμάκης νίκησε τον Κατσιφάρα. Ο Πατούλης σάρωσε με 66,2% στην Αττική, ο Μπακογιάννης θριάβευσε με 65,2% στην Αθήνα – τι έγινε στην Θεσσαλονίκη

Από την αρχή των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει έναν μαξιμαλιστικό στόχο: νίκη της ΝΔ και στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Τελικά τα κατάφερε στις 12, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι αυτή του Βόρειου Αιγαίου πήγε σε έναν αντάρτη (στον πρύτανη Κώστα Μουτζούρη) και αυτή της αν. Μακεδονίας-Θράκης παίχτηκε μεταξύ δύο «γαλάζιων».

Με αιχμή την θριαμβευτική εκλογή του Γιώργου Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής –με το ποσοστό του να ξεπερνά το 66%, σύμφωνα με την πρώτη ασφαλή εκτίμηση της Singular Logic που ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 8 μ.μ.– η Νέα Δημοκρατία έκανε μπλε σχεδόν όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση την Περιφέρεια Κρήτης την οποία κέρδισε ο Σταύρος Αρναουτάκης του Κινήματος Αλλαγής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην κατεβάζει καν υποψήφιο!

Ο χάρτης των Περιφερειακών Εκλογών βάφτηκε μπλε, περιγράφοντας την πανελλαδική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, μία εβδομάδα μετά και τη συντριβή στις ευρωεκλογές.

Ενα χαρακτηριστικό είναι ότι η Νέα Δημοκρατία πήρε την Περιφέρεια Αττικής για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της αυτοδιοικητικής δομής (είχε να βαφτεί «μπλε» από τον Θόδωρο Κατριβάνο το 1998 που είχε εκλεγεί υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς).

Χαρακτηριστικότερη είναι η επικράτηση του Νεκτάριου Φαρμάκη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος επικράτησε με σχεδόν 55% έναντι του απερχόμενου Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα ο οποίος στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως από τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Παπανδρέου (έχει και αυτό την πολιτική σημασία του λόγω και των δραματικών εξελίξεων στο Κίνημα Αλλαγής).

Επίσης χαρακτηριστική και η νίκη του Παναγιώτη Νίκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο οποίος εκθρόνισε τον γαλάζιο «αντάρτη» Πέτρο Τατούλη, αλλά και η επικράτηση της Ρόδης Κράτσα στο Ιόνιο, που νίκησε τον απερχόμενο Περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρο Γαλιατσάτο.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο ΣΥΡΙΖΑ επέδωσε την εξαφάνισή του από τις Περιφέρειες στη μεγάλη αποχή, λες και αυτή επηρεάζει μόνο ένα κόμμα. «Δύσκολο να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα» είπαν. Σε μια δεύτερη, από την Κουμουνδούρου υποστήριξαν ότι η Ρένα Δούρου «αύξησε τα ποσοστά της» στον β’ γύρο. Οντως τα αύξησε (από 19,71 σε 34,01%) αλλά αυτό είναι αυτονόητο όταν υπάρχουν μόνο δύο μονομάχοι.

Από την άλλη, η πολιτική ηγεμονία της ΝΔ περιγράφεται και στους μεγάλους δήμους.

Στην Αθήνα τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και ο Κώστας Μπακογιάννης ξεπέρασε το 65% συντρίβοντας τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία των δημοτικών εκλογών στην πρωτεύουσα.

Στη Θεσσαλονίκη ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Ζέρβας, πέτυχε σαρωτική νίκη επί του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ Νίκου Ταχιάου, με το ποσοστό του να διαμορφώνεται σύμφωνα 66,8%.

Στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης θριάμβευσε και είναι και πάλι δήμαρχος με ένα ποσοστό της τάξης του 57,6% (εδώ), ενώ συντριπτικό φαίνεται να είναι το ποσοστό που συγκεντρώνει στην Πάτρα ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Κώστας Πελετίδης (71,4%) που επίσης επανεξελέγη πανηγυρικά.

Αναλυτικά η εικόνα στις Περιφέρειες σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Singular Logic έχει ως εξής:

Περιφέρεια Αττικής: Γιώργος Πατούλης 66,2%
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης 56,4%
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονιας – Θράκης: Χρήστος Μέτιος 51,1%

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παναγιώτης Νίκας 52,7%

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός 51,4%
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα 59,1%
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουτζούρης 51,1%


Πηγή