Πότε ξεκινούν οι γεωτρήσεις στον Πατραϊκό από την Κοινοπραξία;

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό από την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison, καθώς ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο η προετοιμασία της.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο Γιάννης Γρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream, στην εκδήλωση «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο», την οποία διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), έως τον Οκτώβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η σχετική περιβαλλοντική μελέτη, η ολοκλήρωση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της φάσης των γεωτρητικών ερευνών.

Στην εκδήλωση ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε την πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή που θα «τρυπήσει» η κοινοπραξία, όπως αυτή αποτυπώθηκε με τις σεισμικές και γεωλογικές έρευνες που προηγήθηκαν.
Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις στελεχών των ΕΛΠΕ, αν η δομή «φιλοξενεί» όντως πετρέλαιο, τότε τα απολήψιμα αποθέματα εκτιμώνται σε 120-140 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, τελεσίδικη απάντηση για την ύπαρξη κοιτάσματος θα δώσει η ερευνητική γεώτρηση.

«Πάγος» σε Άρτα-Πρέβεζα
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στον «πάγο» έχουν μπει οι έρευνες στην παραχώρηση «Άρτα-Πρέβεζα», καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Γρηγορίου, πέρα από τις αντιδράσεις μικρών ομάδων οικολόγων, ορισμένοι δήμαρχοι δεν έχουν ακόμη υπογράψει τις άδειες για τη διεξαγωγή σεισμικών μελετών σε εκτάσεις που ανήκουν στους αντίστοιχους δήμους. Έτσι, από το φθινόπωρο τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ-1,59% θα έρθουν σε επαφή με τους τοπικούς άρχοντες που προέκυψαν από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.

Το στέλεχος της ΕΛΠΕ Upstream έκανε μία ανασκόπηση του ρόλου που έπαιξαν τα Ελληνικά Πετρέλαια στην «είσοδο» μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, με τη σύμπραξη μαζί τους σε πολλά από τα μπλοκ που ερευνά. Όπως υπογράμμισε, σε αρκετά από αυτά έχουν εντοπισθεί πολύ καλύτερες δομές από αυτήν στον Πατραϊκό. «Ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για να μπορέσουμε να πούμε πού ακριβώς, αλλά αυτός ο πλούτος μπορεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας» κατέληξε.

Διεθνές ενδιαφέρον
Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, επισήμανε πως υπάρχουν πέντε λόγοι πίσω από το διεθνές ενδιαφέρον για ελληνικές παραχωρήσεις. Έτσι, καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, το νέο γεωλογικό μοντέλο που αναδύθηκε από το 2015 στη Μεσόγειο (με την ανακάλυψη κοιτασμάτων σε ανθρακικά πετρώματα), καθώς και η προοδευτική βελτίωση των γεωτρήσεων σε βαθιά και υπερβαθέα ύδατα. Παράλληλα, σε αυτό συνηγόρησαν και η αυξανόμενη εμπορική σημασία του LNG, όπως και η προοπτική προμήθειας της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο.

«Μόνον αν εντοπισθούν και αναπτυχθούν κοιτάσματα 500 εκατ. βαρελιών ή 3 τρισ. κυβικών ποδιών θα επέλθει σημαντική αλλαγή στην ελληνική οικονομία και οι υδρογονάνθρακες θα εξελιχθούν σε μία πηγή σημαντικών εσόδων για το κράτος» τόνισε. Όπως επισήμανε, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ανακαλυφθούν αξιόλογα κοιτάσματα, κυρίως φυσικού αερίου, στην Κρήτη και το Ιόνιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από 5 χρόνια (όταν θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ερευνών) θα γνωρίζουμε αν θα ανοίξει στη χώρα μας μία σελίδα σημαντικών γεωτρήσεων και εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων.

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας δίνει έμφαση στα θέματα της ενέργειας, γιατί πιστεύουμε ότι είναι σήμερα, όχι αύριο, όχι δυνητικά, αλλά εφαρμόσιμα, ένας τομέας που μπορεί να φέρει ανάπτυξη και απασχόληση, πλούτο και εισόδημα, για τη χώρα, για τις εταιρείες, για τους πολίτες» επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Όπως πρόσθεσε, χωρίς τέτοιες συζητήσεις «στο σπίτι των μηχανικών», στον χώρο όσων ξέρουν και μπορούν να διασφαλίσουν σωστές, τεχνικά άρτιες, δοκιμασμένες και επιτυχημένες διαδικασίες και κατασκευές, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ανάπτυξη ούτε αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.


Πηγή