Πύργος: Στη Δεξαμενή βραδιά για τον Ηλία Χ Παπαδημητρακόπουλο

Στον Πυργιώτη συγγραφέα Ηλία Χ Παπαδημητρακόπουλο, έναν από τους μεγαλύτερους διηγηματογράφους του 20ου αιώνα, ήταν αφιερωμένη η πρώτη από τις Καλοκαιρινές Δράσεις του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δεξαμενή» το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουνίου. Μέλη της Λέσχης ανάγνωσης «Δεξαμενή αναγνώσεων», που ολοκλήρωσε το δεύτερο χρόνο λειτουργίας της στη Δεξαμενή, παρουσίασαν τη ζωή και το έργο του.

Αρχικά η κ. Μαρία Κουτσούκου, υπεύθυνη οργάνωσης της Λέσχης, έκανε έναν απολογισμό της χρονιάς προσμετρώντας στα πολύ θετικά της τη συνεργασία με τη Λέσχη Βιβλίου Αμαλιάδας καθώς και τη λειτουργία, για πρώτη φορά στη Δεξαμενή, δανειστικής βιβλιοθήκης με βιβλία που προέρχονται από δωρεές της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου και ιδιωτών, τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά κι ιδιαίτερα τη Βιβλιοθήκη για τη συνεχή στήριξη που προσφέρει στη Λέσχη ανάγνωσης. Εξήγησε επίσης ότι η Λέσχη θέλησε να παρουσιάσει τον Ηλία Χ Παπαδημητρακόπουλο, γιατί το έργο του, αν και πολύ σημαντικό κι αναγνωρισμένο, είναι γενικά, δυστυχώς, άγνωστο στον Πύργο αλλά και στη γειτονιά της Δεξαμενής που είναι και δική του γειτονιά, αφού το κτήμα που μεγάλωσε ήταν στην περιοχή της.

Στη συνέχεια, η φιλόλογος και μέλος της «Δεξαμενής αναγνώσεων» κ. Αιμιλία Νικολακοπούλου παρουσίασε τη ζωή του ΗΧΠ ο οποίος μαζί με τους στενούς του φίλους Τάκη Σινόπουλο και Γιώργη Παυλόπουλο αποτελούν «ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην πολιτιστική γεωγραφία του ελληνικού νότου». Ο Ηλίας Χ Παπαδημητρακόπουλος, γιος γνωστού δικηγόρου, γεννήθηκε το 1930 στον Πύργο και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο πατρικό κτήμα στις παρυφές, τότε, της πόλης. Τελείωσε το Πρακτικό Γυμνάσιο και σπούδασε στη Στρατιωτική Ιατρική. Υπηρέτησε σε διάφορες περιοχές της χώρας ανάμεσά τους και η Καβάλα, όπου πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1962. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 6 συλλογές διηγημάτων αλλά και μελέτες, δοκίμια, χρονογραφήματα, κριτικές κινηματογράφου κ.ά. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, το 2010 με το βραβείο «Πέτρου Χάρη» της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου και το 2015 με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων.

Έπειτα, η φιλόλογος και μέλος της Λέσχης ανάγνωσης κ. Βάσω Διαμαντοπούλου παρουσίασε τα κυριότερα χαρακτηριστικά του έργου του τονίζοντας ότι πρόκειται για ολιγογράφο συγγραφέα και δεξιοτέχνη της μικρής φόρμας, συνέχεια αλλά και τομή στη διηγηματογραφική μας παράδοση. Το έργο του διακρίνεται για την προσήλωση στο καθημερινό και τετριμμένο,στα οποία προσδίδει μια διάσταση ποιητική, για τη διαυγή έκφραση, για το υπαινικτικό, έμμεσα κριτικό και διακριτικά ειρωνικό ύφος, στοιχεία που γεννούν έναν πλούτο συναισθημάτων. Αναμνήσεις από τα παιδικά κι εφηβικά χρόνια στον Πύργο, πρόσωπα και γεγονότα της πόλης λίγο πριν και λίγο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι συχνά θέματα των διηγημάτων του, δοσμένα με νοσταλγία αλλά και μελαγχολία λόγω της αναπόδραστης φθοράς.

Παράλληλα με την παρουσίαση του έργου του Ηλία Χ Παπαδημητρακόπουλου τα μέλη της Λέσχης ανάγνωσης κ. Κανέλλα Δεσποτοπούλου, κ. Ελισάβετ Ρουμπίνη, κ. Φρόσω Συριοπούλου, κ. Χρήστος Μπελόκας και κ. Σοφία Καφύρα διάβασαν χαρακτηριστικά διηγήματά του. Και η βραδιά έκλεισε με την προβολή αποσπασμάτων από το ντοκιμαντέρ «Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα» του Λευτέρη Ξανθόπουλου, από τη σειρά «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ, το οποίο αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Ηλία Χ Παπαδημητρακόπουλου.


Πηγή