Σε στάση αναμονής οι εργαζόμενοι της Frigoglass μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας


Πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση προσπαθούν να ασκήσουν οι εργαζόμενοι της Frigoglass προκειμένου να μην κλείσει η παραγωγική μονάδα του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα αφήνοντας στο δρόμο 91 άτομα προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι μετά τη χθεσινή τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη βρίσκονται σε στάση αναμονής, καθώς οι εκπρόσωποι της εταιρείας παραδέχτηκαν πως οι λανθασμένοι χειρισμοί και το «άνοιγμα» σε άλλες χώρες ήταν που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, ωστόσο, επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν τις θέσεις τους με τη μορφή υπομνήματος τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι το Υπουργείο οφείλει να ελέγξει τον φάκελο αναδιάρθρωσης στην οποία προχώρησε η εταιρεία το 2017 στο πλαίσιο εξυγίανσης και διάσωσης και του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα, με αποτέλεσμα τότε να συμπεριληφθεί σε καθεστώς ευνοϊκών ρυθμίσεων.

«Η εταιρεία το 2017 κατέθεσε φάκελο αναδιάρθρωσης και της δόθηκε η δυνατότητα δανειοδότησης κι άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων με σκοπό να σωθεί το εργοστάσιο στην Ελλάδα, όμως επένδυσε σε άλλες χώρες με τα σημερινά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση οφείλει να ελέγξει όλα όσα έγιναν τότε», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Θανάσης Παπαστεφανόπουλος.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν μέχρι να καταθέσει η εταιρεία το υπόμνημα και να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του φακέλου να πάψει κάθε διαδικασία απολύσεων.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ FRIGOGLASS

Εξάλλου, με αφορμή το λουκέτο στην Frigoglass, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε τα εξής: «Είναι λυπηρό και ειρωνικά αντιφατικό να γίνεται λόγος -από τους υποψηφίους αρχηγούς των κομμάτων που μάλιστα είναι και υποψήφιοι Βουλευτές Αχαίας- για την πολυπόθητη ανάπτυξη και την ίδια στιγμή να αναστέλλεται η λειτουργία μιας βιομηχανικής μονάδας, με οδυνηρές συνέπειες. Μετά από 40 χρόνια λειτουργίας μπήκε λουκέτο στην Frigoglass και 91 εργαζόμενοι προστίθενται στις μνημονιακές στρατιές των ανέργων για λόγους «βελτίωσης της κοστολογικής δομής και ενίσχυσης της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της πολυεθνικής βιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση η Frigoglass δεν είναι άμοιρη ευθυνών και ασφαλώς δεν αρκεί η αναζήτηση των αιτίων και η «ανέξοδη» απόδοση ευθυνών, Επιπροσθέτως, όμως είναι υποχρέωση της Πολιτείας να περιφρουρήσει τα δικαιώματα των «91», καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να αρθεί το εργασιακό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι απολυμένοι της Frigoglass».


Πηγή