Συνέντευξη της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου


Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση που θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες είναι αποφασιστικής σημασίας

Προχθές, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ), που προετοιμάζουμε τη Σύνοδο, είπε δεν μείναμε μόνο στην έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Κύπρο. Αυτή τη φορά προχωρήσαμε ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα πάρα πέρα.

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής θα δώσει εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να καθοριστούν μέτρα.

Αναφορικά με τη στάση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, η Αν.Υπουργός είπε ότι ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν μπαίνει σε εφαρμογή, και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας “αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο, θέλει να έχει λόγο στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το διεθνές δίκαιο και κυρίως το δίκαιο της θάλασσας και χωρίς να είναι σε επαφή με τους γείτονές του και να σέβεται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Αυτό δημιουργεί προβλήματα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προκλητική συμπεριφορά Ερντογάν δεν έχει αντίκτυπο μόνον στην Κύπρο ή την Ελλάδα αλλά σε όλη την ΕΕ και βλέπουμε ποια ρητορική χρησιμοποιεί για την ΕΕ. Αυτό δημιουργεί αστάθεια. Για αυτό η ΕΕ αποφάσισε στο δικό μας επίπεδο τη λήψη μέτρων.
Το ότι κατορθώσαμε να έχουμε κείμενο συμπερασμάτων ομόφωνο σημαίνει ότι η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη. Πρέπει να πιεστεί η χώρα που δημιουργεί όξυνση. Η ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε στο ΣΓΥ είναι πάρα πολύ σημαντική. Οι ευρωπαϊκές χώρες συνειδητοποιούν πια ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα χωρίς να έχει κανένα αντίκτυπο”.

Για την πρόθεση του ψευδοκράτους στην Κύπρο να προσαρτήσει την Αμμόχωστο, η Αν.Υπουργός την χαρακτήρισε επικοινωνιακό πυροτέχνημα του Ερντογάν.

Για τη θέση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία ότι 16 νησιά στο Αιγαίο βρίσκονται υπό κατοχή, η Σία Αναγνωστοπούλου σχολίασε ότι όταν ανεβαίνει η εθνικιστική ρητορική ανεβαίνει από όλες τις πλευρές γιατί η μία θέλει να συναγωνιστεί την άλλη σε πατριδοκαπηλία.


Πηγή