Σ. Κροκίδης: «Τα μέτρα για την ανακούφιση του τουριστικού κλάδου».

Κοινωνία Σ. Κροκίδης: «Τα μέτρα για την ανακούφιση του τουριστικού κλάδου».

Σε ανακοίνωση του το στέλεχος της ΝΔ Σπύρος Κροκίδης αναφορικά με τα μέτρα ανακουφισης στον τουριστικό κλάδο τονίζει τα εξης: «Το τελευταίο διάστημα εν όψει των εθνικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την ΝΔ ότι θα καταργήσει τον υπερμειωμένο ΦΠΑ που ισχύει για τα φάρμακα και την ενέργεια, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο αρχηγός της ΝΔ στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ. Η πραγματικότητα είναι μία, ο Κυρίακος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι:

1. Θα μειωθούν οι δύο ύπαρχοντες συντελεστές, ο κανονικός από το 24% στο 22% και ο μειωμένος από το 13 % στο 11%. 2. Το τουριστικό πακέτο θα βρεθεί στο 11%, ώστε να είμαστε επαρκώς ανταγωνιστικοί προς τις υπόλοιπες χώρες. 3. Η μείωση του Φ.Π.Α. πρέπει να αφορά και τον καφέ που σερβίρεται στο εστιατόριο ή στο ξενοδοχείο. 4. Θα γίνει μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις εντός μιας διετίας από το 28% στο 20%. 5. Θα γίνει μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, 6. Για για επενδύσεις κεφαλαίου, θα δοθεί το κίνητρο των υπεραποσβέσειων. 7. Θα δοθεί κίνητρο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις , να κάνουν επιθετικές βελτιώσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα των ξενοδοχείων τους, με αντάλλαγμα λελογισμένες αυξήσεις συντελεστή σε κοινόχρηστους χώρους, χωρίς επιβαρύνσεις στο περιβάλλον.

Χρειάζεται πολλή απελπισία για να συμπεράνει κανείς ότι επειδή δεν ανέφερε τον υπερμειωμένο συντελεστή, αυτό σημαίνει ότι θα τον καταργήσει. Ο ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα παραμείνει ως έχει.

Ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια διαπρέπει σε απόδοση. Αυτό οφείλεται στις αξιέπαινες προσπάθειες των ανθρώπων του κλάδου, τουριστικούς πράκτορες, ξενοδόχους, ιδιοκτήτες βοηθητικών καταλυμάτων, εργοδότες και εργαζόμενους.

Στην καλή απόδοση συνετέλεσαν και οι γεωπολιτικές συγκυρίες των τελευταίων 5 ετών. Δεν θα είναι πάντα έτσι. Κατά συνέπεια θα πρέπει να προσαρμοστούμε και σε εποχές κατά τις οποίες οι ανταγωνιστές μας θα ξαναμπούν στο παιχνίδι με πιο δυναμικό τρόπο».


Πηγή