Φυλακισμένος Ρομά από την Ηλεία, ο αρχηγός του κυκλώματος που έχει “βγάλει” 600.000 ευρώ με απάτες

Πλοκάμια σε όλη την Ελλάδα είχε απλώσει η εγκληματική οργάνωση που ενέχεται στη συστηματική διάπραξη εξαπατήσεων, με δεκάδες θύματα, και εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου.Το δε παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι απατεώνες από την συνεχή δράση τους από τον Ιούλιο του 2018, αγγίζει τις 600.000 ευρώ, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε άλλες περιπτώσεις εξαπατήσεων.

Εξιχνιάσθηκαν απάτες σε βάρος επιχειρηματιών, ιερέων και άλλων πολιτών, στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό, στο Αγρίνιο, στο Αίγιο, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, στα Ιωάννινα, στη Θεσσαλία, στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Λακωνία, στην Αρκαδία, στη Μυτιλήνη, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στην Ρόδο, στην Κω και σε άλλα νησιά στα Δωδεκάνησα.

Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε σε Δυτική Ελλάδα, Αττική και Κρήτη, συνελήφθησαν 15 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όλοι τους ημεδαποί και πιο συγκεκριμένα εννέα άνδρες ηλικίας από 32 έως και 42 ετών και έξι γυναίκες ηλικίας από 25 έως και 36 ετών.

Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται και ο 42χρονος αρχηγός της οργάνωσης, ο οποίος κατά πληροφορίες είναι Ρομά από την Ηλεία και έγκλειστος φυλακών, για παρόμοια αδικήματα που είχε διαπράξει με τον ίδιο τρόπο στο παρελθόν, εν τούτοις συνεχίζει και σήμερα απτόητος την εγκληματική του δράση, διευθύνοντας τα βασικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και στρατολογώντας νέα, μέσα από τις φυλακές.

Ενδεικτικά, τους τελευταίους δέκα μήνες είχε στρατολογήσει 47 περιφερειακά μέλη (24 άνδρες και 23 γυναίκες, που βαρύνονται με τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της συνέργειας σε απάτες), που συνέδραμαν τα βασικά και τον ίδιο, στην διάπραξη των εξαπατήσεων σε όλη την Ελλάδα, ενώ εξιχνιάστηκαν 65 περιπτώσεις εξαπατήσεων, που διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος πολιτών σε όλη την Επικράτεια.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

>Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Μεσολόγγι για την παρουσίαση της υπόθεσης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, ταξίαρχος Νικόλαος Κοτρωνιάς δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και να συγχαρώ Δημόσια τον διοικητή και το προσωπικό του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου για τον επιτυχή χειρισμό αυτής της ιδιαίτερα σοβαρής και πανελληνίου εμβέλειας υπόθεσης, διότι μέσω της σκληρής και υπομονετικής εργασίας τους, προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες σε ότι αφορά την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών».

>Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας αστυνομικός διευθυντής Ιωάννης Νταλαχάνης πρόσθεσε από την πλευρά του: «Θα ήθελα να επαινέσω δημόσια και να ευχαριστήσω τον διοικητή και τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, για τη μεθοδικότητα και την επιμονή τους, σε ό,τι αφορά τον χειρισμό αυτής της ιδιαίτερα σοβαρής υπόθεσης αλλά και τους αστυνομικούς των υπολοίπων Υπηρεσιών που σας ανέφερε ο κ. γενικός, διότι παρείχαν ουσιαστική βοήθεια σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των ερευνών».

Ο «ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ» ΚΑΙ ΟΙ «ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ»

Τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, παρουσίασαν ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου Αστυνόμο Α΄ Χρήστος Τσακαλώζος και ο προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου.

Ο 42χρονος αρχηγός, αφού λάμβανε από τα υπόλοιπα βασικά μέλη της οργάνωσης, στοιχεία και τηλέφωνα των υποψηφίων θυμάτων, επικοινωνούσε μαζί τους και παρουσιαζόταν συνήθως ως διευθυντής τραπεζικού καταστήματος, ενημερώνοντάς τους ότι είναι δικαιούχοι σημαντικών χρηματικών ποσών, προερχόμενων από:

>Προγράμματα Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων (ΕΣΠΑ) για ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων

> Προγράμματα για συντήρηση ιερών ναών

> Αναδρομικά του Ταμείου κληρικών (πρώην ΤΑΚΕ)

> Επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα πλαίσια αποκατάστασης καταστροφών σε οικίες και επιχειρήσεις σε σεισμόπληκτες περιοχές.

Στη συνέχεια με το πρόσχημα πληρωμής σχετικών φόρων από τα θύματα και αναφέροντάς τους παράλληλα ότι η προθεσμία ανάληψης των χρηματικών ποσών των επιδοτήσεων έχει λήξει προ αρκετού καιρού και ότι μέσα στην ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η οριστική διαγραφή τους, τους έπειθε να καταθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επιπλέον, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης συντόνιζε και τη στρατολόγηση νέων περιφερειακών μελών, που προέρχονταν κυρίως από περιοχές των Νομών της Αττικής και της Ηλείας, πείθοντάς τα, να χρησιμοποιούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ή να δημιουργούν νέους, για να πραγματοποιούνται οι καταθέσεις των χρηματικών ποσών από τους εξαπατημένους πολίτες.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Για την επικοινωνία με τα μέλη της οργάνωσης και τα θύματα, ο 42χρονος είχε εισάγει παράνομα μέσα στις φυλακές που κρατούνταν, τουλάχιστον έξι συσκευές κινητών τηλεφώνων και τουλάχιστον δέκα 10 κάρτες συνδέσεων sim, με στοιχεία κατόχων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών, προκειμένου να μην εντοπίζεται εύκολα.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι ορισμένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τα χρήματα που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, ιδρύοντας εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα ενδιαφέρονταν για την αγορά αυτοκίνητων μεγάλης αξίας.

Επίσης σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και συνδέσεων σε αντίστοιχα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, πλήθος καρτών τραπεζών, φωτοαντίγραφα τραπεζικών συναλλαγών, μία απομίμηση (replica) πιστολιού.

Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα που κρατείται ο αρχηγός της οργάνωσης, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι, δύο κινητά τηλέφωνα και δύο κάρτες sim.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, κατ' εξακολούθηση διάπραξη εξαπατήσεων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    6 Ιουνίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία