Χείρα βοηθείας’ προς τους παραγωγούς – Επιπλέον 15 λεπτά το κιλό για την Κορινθιακή σταφίδα

Πρωτοβουλία σε τρεις κατευθύνσεις αναλαμβάνει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, σε μία προσπάθεια να στηρίξει τον παραγωγικό κλάδο και εν προκειμένω τα μέλη της, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει μέσω του επιχειρησιακού της προγράμματος.

Σταφίδα

Η πρώτη κίνηση που αποφασίστηκε και υλοποιείται εντός των επόμενων ημερών, αφορά το προϊόν της Κορινθιακής σταφίδας και κατ’ επέκταση τους παραγωγούς. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομάδας, τις επόμενες ημέρες θα διατεθεί, από ίδια κεφάλαια της Οργάνωσης, το ποσό των 15 λεπτών το κιλό προς όλους τους παραγωγούς για ολόκληρη την ποσότητα που παρέδωσαν στην Ομάδα το έτος 2018.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ο.Π. Χρήστος Βαλιανάτος, η κίνηση αυτή γίνεται για να ενισχυθεί το προϊόν της Κορινθιακής σταφίδας.

Τομάτα

Σε ότι αφορά την βιομηχανική τομάτα, υπεγράφησαν οι συμβάσεις με τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας τοματοπολτού ‘Κύκνος’ και ‘Unilever’, για τις φετινές ποσότητες που θα παραδοθούν το προσεχές διάστημα. Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ αναμένεται να υπάρξει μία αύξηση στα καλλιεργούμενα στρέμματα της τάξεως του 5% με 10% , όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, και θα κινηθούν περίπου στα 10.000 στρέμματα. Μέχρι στιγμής, η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά καθώς δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες. Πλέον των παραπάνω, η Ομάδα Παραγωγών για να βοηθήσει τους τοματοπαραγωγούς αποφάσισε για φέτος να αφήσει τη ίδια εισφορά με την πέρυσι για τους παραγωγούς, δηλαδή 1,3% επί της αξίας της βιομηχανικής τομάτας.

Ελαιόλαδο

Θετικά είναι τα μηνύματα και από την πλευρά του ελαιολάδου, καθώς είναι σε εξέλιξη το τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ο.Π. μέχρι το 2021. Ήδη κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης διανεμήθηκαν και υλικά στους παραγωγούς και η Ομάδα προχωρά στο δεύτερο έτος.

Αυτό που τονίζει ο κ. Βαλιανάτος, είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί που εγγράφονται στην Ομάδα έχουν την υποχρέωση να περάσουν το ελαιόλαδο μέσω της Ομάδας Παραγωγών.
Επίσης να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κ. Καρακώστα στο ΕΚΑ Αμαλιάδας, τέθηκε το θέμα της μη πληρωμής των ΠΣΕΑ για το έτος 2016 και της μη καταβολής του υπόλοιπου 30% από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές έτους 2018.
Κατά την ενημέρωση που έγινε επισημάνθηκε από τον κ. Καρακώστα και τον βουλευτή κ. Μπαλαούρα, ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα υπογραφεί η απόφαση από τον κ. Χουλιαράκη και θα καταβληθούν άμεσα τα χρήματα για το 30% των αποζημιώσεων, ενώ τα ΠΣΕΑ για το 2016 βρίσκονται στον τελικό έλεγχο και θα καταβληθούν εντός του καλοκαιριού.


Πηγή